Witam,
To mój debiut na forum choć z niego nie raz już korzystałem. Szukam informacji który to jest plus a który minus w oryginalnych głośnikach z Golfa III. Są to głośniki ISOPHEN (jeżeli będzie potrzeba to dopisze jaki dokładnie model).
Wyjęłem je z samochodu i założyłem nowe. Teraz chciałbym stare podłączyć na tył (na próbę) i nie wiem który plus a który minus a nie są nigdzie podpisane.
Czy na tweeterach końcówka z podłączonym kondensatorem to plus czy minus? Jaka może być metoda na rozpoznanie plusa i minusa a niskotonowym głośniku?
Plus - minus oryginalne głośniki Mk3
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Poszukaj ,na tweeterze może być zaznaczone gdzie plus. A jeśli nie znajdziesz to pierwszy podłącz jak Ci się podoba (dosłownie) a resztę tweeterów podłącz tak samo jak ten pierwszy (ważne).zidan pisze:A co z tweeterem? On raczej nie ma co wytychać. Też na nim będzie widoczne?
To czy będą one w fazie czy nie z głośnikiem średnio-nisko tonowym to raczej nie ma znaczenia bo i tak nie zagrają one 'razem' żeby ich dźwięki się nakładały i podbarwiały. Najważniejsze, żeby głośniki które grają jedno pasmo częstotliwości były w fazie - tak samo podłączone, mówiąc najprościej.