Do czego służy ta kontrolka??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Do czego służy ta kontrolka??
Witam.
Ostatnio przeglądałem kontrolki i szukałem opisów do czego służą one u mnie w VW. Za wyjątkiem jednej kontrolki, której symboliki nie rozszyfrowałem resztę znalazłem. Rozchodzi mi się o następującą kontrolkę.
Na zegarze obrotomierza mam dwie podobne. Jedna kontrolka to samochód z kluczykiem czyli kontrolka immobilizera. Druga wygląda tak samo, tyle ze nie ma tam kluczyka, jest tylko samochód. Pytanie, do czego może służyć ta kontrolka?
Ostatnio przeglądałem kontrolki i szukałem opisów do czego służą one u mnie w VW. Za wyjątkiem jednej kontrolki, której symboliki nie rozszyfrowałem resztę znalazłem. Rozchodzi mi się o następującą kontrolkę.
Na zegarze obrotomierza mam dwie podobne. Jedna kontrolka to samochód z kluczykiem czyli kontrolka immobilizera. Druga wygląda tak samo, tyle ze nie ma tam kluczyka, jest tylko samochód. Pytanie, do czego może służyć ta kontrolka?
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zapodaj fotkę jak możesz...ja u siebie nie widzę nic podobnegoedna kontrolka to samochód z kluczykiem czyli kontrolka immobilizera. Druga wygląda tak samo, tyle ze nie ma tam kluczyka, jest tylko samochód. Pytanie, do czego może służyć ta kontrolka?
Raczej nie było takiej kontrolki, chyba że na FISie...jest ewentualnie kontrolka otwartej klapy bagażnika, w zależności od wersji...flatron316 pisze:z otwartymi drzwiami?
Zamknięcie drzwi
Sztomel kontrolka taka tyle ze klapa jest z tyłu.
Pewnie to jak pisze Qto kontrolka klapy bagażnika, ale u mnie chyba jest rozłączoną albo w ogóle nie podłączoną.
A takie pytanko, bo u siebie mam także kontrolka "check engine" czy jakoś tak ale wiem ze ona jest do benzyniaków. Mam także kontrolkę ESP i tu się nasuwa pytanie - czy ESP może by jakoś zespolone z komputerem, że uruchomi się automatycznie czy ja muszę mieć włącznik?
Pewnie to jak pisze Qto kontrolka klapy bagażnika, ale u mnie chyba jest rozłączoną albo w ogóle nie podłączoną.
A takie pytanko, bo u siebie mam także kontrolka "check engine" czy jakoś tak ale wiem ze ona jest do benzyniaków. Mam także kontrolkę ESP i tu się nasuwa pytanie - czy ESP może by jakoś zespolone z komputerem, że uruchomi się automatycznie czy ja muszę mieć włącznik?
Ostatnio zmieniony śr sie 05, 2009 12:29 przez Tomczas, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mały gagatek
- Auto: Skoda Octavia III
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
W nie każdym Golfie była taka kontrolka. Z zamka w bagażniku wychodzą trzy kabelki...jednym dochodzi masa, dwoma wychodzi...jednym na światełko bagażnika, drugim na kontrolkę, alarm itp. U mnie np. światełko w bagażniku świeciło się a alarm nie reagował na otwarcie bagażnika...zamek powoli umierał i tylko jednym kabelkiem nie podawał dalej masy...na światełko akurat podawał...carollo pisze:hmmm nie wiem jak to jest ale u mnie objaw podobny, włącznik w zamku działa po zapala się oświtlenia bagażnika. Na blacie niestey nic się nie zapala. Sprawdzałem led-a ale ten też jest ok.
Żeby podłączyć tą kontrolkę to nie jest jakiś megaproblem...kabelek z zamka podłączamy pod zegary (teraz nie pamiętam który pin ale na forum na pewno można znaleźć) i to wszystko...
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Qto, zastanawiam się jeszcze co z kodowaniem, dokładnie chodzi mi o to, że w moim Mk5 na blacie są kontrolki przedniej i tylnej klapy i też nie są aktywne, co prawda nie przeszkadza mi to i się tym nie przejmuję bo ta wersja pewbie tak ma, ale z tego co wiem, to do większości trzeba wprowadzić kodowanie VAG-iem jak np. kontrolka zużycia okładzin hamulców, płynu do spryskiwaczy, pasów bezpieczeństwa itp.. więc zastanawiam się czy tu nie jest podobnie