witam serdecznie
i proszę o pomoc doświadczonych kolegów.
Dopiero co wymieniłem u siebie silnik krokowy i pełen zachwytu nad równą praca silnika nosiłem sie z nadzieją, że to koniec moich nerwów i bolączek z moją golfiną, kiedy termostat postanowił nie być gorszy i też upomniał sie o wymiane.
Objawy
- temperatura pracy silnika 100 'C
- włącze ogrzewanie w samochodzie na max. to za chwilkę temp. spadnie do 90'C
- wentylator sie nie włącza na chłodnicy
- przewód dolny do chłodnicy zimny
- przewód górny do chłodnicy parzy
- chłodnica chłodna
po dogłębnej analizie doszedłem do wniosku - termostat.
Tu proszę doświadczonych kolegów o pomoc jak to zrobić by nie wyszedł mi z tego tramwaj ?? Dostęp do termostatu w tym modelu silnika wydaje sie dosyć prosty.
1. Jak termostat wewnątrz swojej obudowy jest mocowany ??
2. Jak po jego wymianie uzupełnić płyn w układzie chłodzenia tak by niczego nie zapowietrzyć ??
Wiem, że to czesto poruszany temat na forum, ale potrzebuję i prosze o poradę w kwestii tego konkretnego przypadku co do silnika.
Dziękuję i pozdrawiam miłośników "pojazdu dla ludu - vw"
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 19:47 ]
cóż wygląda na to, że nikt nie pofatygował się z poradą.
Ponieważ termostat już wymieniłem sam - sam odpowiem sobie na te pytania na forum , może ktoś z tych informacji kiedyś skorzysta.
Stojąc przed otwartą maską samochodu termostat mamy po prawej stronie silnika tuż pod kopułką gdzie zbiegają sie przewody elektryczne od świec. Swoją siedzibę ma w plastikowej czarnej obudowie z której wychodzą gumowe węże górny i dolny na chłodnicę.
Dostać sie do środka tej obudowy to prosta operacja polegajaca na odkręceniu 2 wkrętów mocujących przednią cześć obudowy termostatu.
Klucz nasadowy konieczny nr 8.
Podstawiam niedużą miskę pod spód samochodu tak by płyn który wyleje sie z obudowy termostatu wpadł wprost do miseczki.
Wykręcam 2 wyżej wspomniane wkręty,
odchylam przednią cześć obudowy termostatu - do niej mocowany jest dolny wąż od chłodnicy, płyn leje sie już ściekając po dolnej czesci silnika,
wyciągam ze środka uszczelkę a następnie termostat - no borygo leje sie teraz na całego do miski.
Kiedy "powódź" się kończy w misce jest ok 2 - 3 L płynu a ja wycieram wszystko szmatą do sucha, szykując miejsce na nowy termostat i uszczelkę.
Wkladam termostat, uszczelkę, skladam do kupy obudowę, skręcam dwoma wkrętami i wlewam płyn z miski do zbiornika wyrównawczego.
Zalewam tyle ile wejdzie do wskażnika max na zbiorniku.
Teraz "mietoszę" przewody od chłodnicy, ściskam w róznych miejscach aż przyjemnie bulgocze . Ze zbornika wyrównawczego znika płyn wchodzac w układ chłodzenia.
Dolewam resztę płynu z miski do zbiornika jak wcześniej i zakręcam go korkiem.
W misce zostało mi jeszcze ciut płynu - nie weszło wszystko - cóż wyrówna się jak podczas pracy silnika reszta sie odpowietrzy i poziom w zbiorniku wyrównawczym znów sie obniży.
Odpalam silnik, rozgrzewam porzadnie auto i sprawdzam czy przewody od chłodnic ciepłe. Jak dolny ciepły znaczy że termostat pracuje i pusza na chłodnicę płyn.
I to już wszystko.
Koszt naprawy to koszt termostatu, w moim przypadku to 30 zł za oryginalny termostat WAHLER.
Wszytko gra i buczy
Naturalnie mogłem sobie pozwolić na wlanie tego samego płynu chłodzacego ponieważ niedawno był wymieniany i jest czysty, nie spracowany, zaś w innej sytuacji napewno zalecane jest spuścić cały płyn i zalać nowym, czystym.
Pozdrawiam uzytkowników VW Golfa.
Wymiana termostatu w Golf III 1.6 silnik ABU, wymiana płynu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Hmmm ... Powiem tak - nie wiem czy to aby na pewno objawy termostatu, ale co do samej wymiany to czeka mnie jutro . Zrobię fotki, to zobaczysz jak to w ABU wygląda . Układ sam się odpowietrza więc z tym nie ma problemu ... Ja wymieniam bo u mnie dziad cały czas jest otwarty i dolny przewód chłodnicy od razu się ciepły - motor jest chłodzony zanim się zagrzeje … ... Czytałem tu na forum, że nie raz precyzja czujnika temperatury czy nawet fabrycznie nowego termostatu pozostawia wiele do życzenia (więc 10 stopni to może być choćby przekłamanie wskazówki) . Koledzy z forum wymieniali i ciągle było coś nie tak … Ja to mam ewidentny zonk – zrobiłem dziś 100km i raz wskazówka temperatury delikatnie się podniosła …
Niech się jeszcze wypowiem jakiś ABU-fachowiec …
Pozdr .
Niech się jeszcze wypowiem jakiś ABU-fachowiec …
Pozdr .
:bylo: :bajer:
Witam
Ja właśnie dzisiaj jestem po zmianie termostatu i płynu.
Objawy wskazujące że trzeba coś z tym zrobić - były następujące :
- wskaźnik temperatury tkwił na 70 stopni jak przyklejony (dopiero w mieście szedł do góry)
- nawiew ciepłego powietrza do kabiny słabo się sprawował
- no i spalanie wachy coś za duże
Nie czekając na jeszcze zimniejsze poranki zakupiłem termostat "GATES" i płyn G12 plus i zabrałem się do wymiany.
W silniku 1.6 ze wspomaganiem trzeba najlepiej odkręcić pompę serwo aby dotrzeć do śrub od termostatu. A poza tym OK.
Płynu weszło ok 5,5 litra.
Ale najważniejsze że wskaźnik podleciał do 90 stopni fajnie szybko i na nim pozostał bez wahnięcia.
Wąż dolny od chłodnicy był na początku zimny i rozgrzał się dopiero przy 90 stopniach.
Na tym kończę i pozdrawiam tych co się wahają czy coś zrobić przy swoim Golfiku gdy wskazówka od temperatury tkwi na 70 stopniach albo jeszcze mniej.
Ja właśnie dzisiaj jestem po zmianie termostatu i płynu.
Objawy wskazujące że trzeba coś z tym zrobić - były następujące :
- wskaźnik temperatury tkwił na 70 stopni jak przyklejony (dopiero w mieście szedł do góry)
- nawiew ciepłego powietrza do kabiny słabo się sprawował
- no i spalanie wachy coś za duże
Nie czekając na jeszcze zimniejsze poranki zakupiłem termostat "GATES" i płyn G12 plus i zabrałem się do wymiany.
W silniku 1.6 ze wspomaganiem trzeba najlepiej odkręcić pompę serwo aby dotrzeć do śrub od termostatu. A poza tym OK.
Płynu weszło ok 5,5 litra.
Ale najważniejsze że wskaźnik podleciał do 90 stopni fajnie szybko i na nim pozostał bez wahnięcia.
Wąż dolny od chłodnicy był na początku zimny i rozgrzał się dopiero przy 90 stopniach.
Na tym kończę i pozdrawiam tych co się wahają czy coś zrobić przy swoim Golfiku gdy wskazówka od temperatury tkwi na 70 stopniach albo jeszcze mniej.
Jako uzytkownik ABU powiem tak: uwazajcie na obudowę termostatu, bo lubi się rozlecieć szczególnie gdy jest rozkręcana. Tam są tulejki z gwintami na śruby i te tulejki po prostu wypadają i już nic tam nie wkręcisz. Jeśli masz nieoryginalną obudowę to jeszcze gorzej bo wkręcasz śruby do plastiku i jak to było parę razy rozkręcane to plastik się wyrobił i tylko większe śruby na moment cię poratują. Generalnie obudowa termostatu w ABU to shit. Powodzenia przy wymianie.
Cox ma rację, obudowa ta jest "luchutka". Należy jaknajbardziej ostrożnie postępowac ze śrubami. Mnie się udało, robiłem to ostrożnie i nie wkręcałem nic na siłe, ale faktycznie to nawet nie są śruby tylko wkręty włążące w plastik.CoX pisze:Jako uzytkownik ABU powiem tak: uwazajcie na obudowę termostatu, bo lubi się rozlecieć szczególnie gdy jest rozkręcana.
Powodzenia wszytkim Golf-iarzom.
[ Dodano: Sob Lis 12, 2005 06:49 ]
witamKiler pisze:... Ja wymieniam bo u mnie dziad cały czas jest otwarty i dolny przewód chłodnicy od razu się ciepły - motor jest chłodzony zanim się zagrzeje
dzięki za odzew. Ja po wymianie termostatu nie zaobserwowałem żadnych nieprawidłowości, tym razem udało mi sie namierzyć uszkodzony element, ufff.
Z tego co piszesz u Ciebie układ chłodzenia pracuje na dużym obiegu - termostat otwarty - u mnie pracował wciąż na małym obiegu - termostat zamnknięty. W środku w aucie miałem saunę zaś u Ciebie jest niedogrzany.
Powodzenia i uwaga na śruby/wkręty w obudowie termostatu w ABU.
pozdrawiam
małe pytanie
Czesc,
tez wymienialam termostat w Golfie III 1,8i, poszlo bez problemu nie liczac dostania sie do niego . Ale mam inny problem auto mi wogole nie grzeje, temerature ma około 90C wszsytko z chlodnica i całą reszta jest OK ale do środka wpada zimne powietrze podczas jazdy ( no może przesadzilam odrobinke jest ono letnie). Co może byc przyczyną braku nagrzewania środka auta??
pozdrawiam
tez wymienialam termostat w Golfie III 1,8i, poszlo bez problemu nie liczac dostania sie do niego . Ale mam inny problem auto mi wogole nie grzeje, temerature ma około 90C wszsytko z chlodnica i całą reszta jest OK ale do środka wpada zimne powietrze podczas jazdy ( no może przesadzilam odrobinke jest ono letnie). Co może byc przyczyną braku nagrzewania środka auta??
pozdrawiam