Zepsute wspomaganie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

_clippo_
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Zepsute wspomaganie

Post autor: _clippo_ » wt paź 13, 2009 20:46

Witam
Dzisiaj (13stego) podjechalem pod sklep i chcąc wycofać zobaczyłem ze nie mam wspomagania. Od razu wyłączyłem silnik i zobaczyłem duuużą plamę pod silnikiem. Wyciekł oczywiści płyn ze wspomagania. Niestety nie wiem jaki tam był kolor bo przy deszczu ciężko było to określić. Musiałem przejechać ok 5km więc podczas jazdy próbowałem ograniczać ruchy kierownicy zeby pompa nie chodziła bez smarowania zbyt duzo. Jednak i tak było słychać inną pracę silnika, tzn brzęczenie niesmarowanej pompy. Czy ktoś wie co mogło pójść? Dodam, że przy skrętach w jedną i w drugą stronę nie było wycieków, a przy skrętach w obie strony kierownica wydawała podobne dźwięki. Czy mogła pójść maglownica, czy są do pompy wspomagania jakieś przewody gumowe, które mogły pęknąć?
Z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 13, 2009 20:55

Po pierwsze pompa działa cały czas jak silnik chodzi, należało zdjąć lub ciachnąć jej pasek jeśli nie masz na nim również pompy wody, bo tak mogłeś już ją zatrzeć.
Musisz dojść gdzie jest wyciek żeby wiedzieć co naprawiać, powinno to być widać jak sie zajrzy pod auto. Ajeśli nie to nalej trochę oleju do wsomagania włącz silnik i zaraz zobaczysz skąd cieknie

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » wt paź 13, 2009 20:56

_clippo_ pisze:czy są do pompy wspomagania jakieś przewody gumowe, które mogły pęknąć?
Oczywiście że są i to je w pierwszej kolejności mogłeś sprawdzić na miejscu.Trzeba było kupić litr jakiegokolwiek ATF-a i zobaczyć co się dzieje.A pompa pracuje tak czy tak nawet jak nie ruszasz kierownicą,miejmy nadzieje że przez ten czas się nie rozsypała.

_clippo_
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: _clippo_ » wt paź 13, 2009 21:05

Niestety nie mogłem zostawić samochodu, a sprawdzić skąd cieknie też nie miałem możliwości bo wszystko mam zabudowane. Pompy tez nie mogłem odłączyć, bo na jednym pasku jest wszystko. No ale teraz przeczytałem o częściach składowych i podejrzewam, że uszkodzona jest część gumowa pomiędzy pompą a przewodem zasysania. Okaże się jutro...

Awatar użytkownika
elpiotrek
Forum Master
Forum Master

Post autor: elpiotrek » wt paź 13, 2009 21:25

mi mowili ze w ukladzie jest ten sam plyn co w skrzyniach automatycznych. czerwonego koloru.

Audi a4 b5 1.8T Quattro

sprzedany:
mk3: vento front, szeroka stal, gleba, hbm
Obrazek

_clippo_
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: _clippo_ » czw paź 15, 2009 16:20

Dopiero teraz mogłem zobaczyć skąd był wyciek. Cały płyn wywaliło przez odpowietrznik, a jak dmucham delikatnie w zbiorniczek wyrównawczy to wylatuje płyn od wspomagania przez ten odpowietrznik. Ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

[ Dodano: 15 Paź 2009 17:46 ]
Czy ktoś dysponuje schematem pompy wspomagania? Interesuje mnie odpowietrznik. Czy po odpowietrzeniu można go zaślepić nakrętką. Czy jest tam może jakaś kulka która zamyka dopływ powietrza a otwiera jego wylot....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 15, 2009 18:36

niema żadnego odpowietrznika w pompie. Odpowietrzanie następuje w zbiorniczku płynu.Odkręć i zobacz co się tam stało, jakaś kulka i sprężynka o ile pamiętam tam jest, może tylko trzeba dokręcić śróbę

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

_clippo_
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: _clippo_ » sob paź 17, 2009 17:05

Witam
Powracam do tematu pompy. Zobaczyłem ze pompa cieknie, a jakies plasikowe uszczelnienie przy jej wale odlecialo. Postanowiłem więc ją wymienić na nową jednak dowiedziałem się na szrocie ze są dwa rodzaje pomp do vw. Z długim kołnierzem i z krótkim. Na allegro znalazlem dość dużo rodzajów, jednak nie wiem jak dobrać tę odpowiednią. Na mojej są jedynie oznaczenia 26016947. Czy ktoś mógłby mi pomóc w jej identyfikacji? (Mam też jej zdjęcia, ale nie mam kont żeby je wrzucić na forum)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob paź 17, 2009 19:24

patrz na wyjście węży i mierz odsadzenie kółka pasowego - tym się moga różnić. Fotki możesz wysłać na dowolny serwer np www.wgrajfoto.pl i linki stamtąd wkleić na forum.

_clippo_
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: _clippo_ » ndz paź 18, 2009 20:03

Pompa wygląda tak:
http://cgi.ebay.co.uk/VW-Golf-Passat-Po ... 4001r26387

Jednak nie moge znalesc takiej na allegro:( Czy ktos sie spotkal z taką pompą i czy są jakieś jej modele zastępcze?

[ Dodano: 18 Paź 2009 20:06 ]
Znalazlem jeszcze na internecie taką pompę:
http://www.allegro.pl/item785966939_pom ... omega.html
Która jest podobna do tej którą ja mam, jednak jest od opla omegi. Czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że pompa wspomagania pasowałaby do golfa 3 TDI od opla omegi?

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: roman58 » ndz paź 18, 2009 20:55

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”