Wymiana paska rozrządu i rolki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wojtek0231
- Ma gadane
Wymiana paska rozrządu i rolki
Siema koledzy. Jutro chcę wymienić pasek i mam takie pytania:
1.Czy muszę zdejmować koło zębate z wałka rozrządu czy nie koniecznie?
2.W którą stronę naciąga się rolkę napinacza? Czytałem o tym na forum ale nie mogę teraz tego odszukać.
3.Kąt wtrysku także trzeba ustawić po wymianie paska?
Dzięki serdeczne za konkretne podpowiedzi a nie za zmianę tematu i pierdo...ie kilka stron o jakiś dętkach z guzem
2.W którą stronę naciąga się rolkę napinacza? Czytałem o tym na forum ale nie mogę teraz tego odszukać.
Dzięki serdeczne za konkretne podpowiedzi a nie za zmianę tematu i pierdo...ie kilka stron o jakiś dętkach z guzem
nic nie zdejmujesz , blokujesz wałek rozrządu , kolo pompy wtryskowej i już , oczywiście nie kręcisz wałem , rolkę się napina chyba w prawo , tego nie jestem pewien , ale samo Ci pokaże
[ Dodano: 19 Paź 2009 21:38 ]
no chyba że wymieniasz wszystko , łącznie z kołami
[ Dodano: 19 Paź 2009 21:39 ]
tyle że pasuje zdjąć dekiel pokrywy zaworowej do zablokowania wałka rozrządu , specjalnym płaskownikiem , dobrze jest zablokowac
[ Dodano: 19 Paź 2009 21:38 ]
no chyba że wymieniasz wszystko , łącznie z kołami
[ Dodano: 19 Paź 2009 21:39 ]
tyle że pasuje zdjąć dekiel pokrywy zaworowej do zablokowania wałka rozrządu , specjalnym płaskownikiem , dobrze jest zablokowac
koło zębate musisz odkręcić i pasek zakładać na luźnym bo będzie ci się przestawiał dół silnika co do kąta to masz już opisywałem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
co do napinacza to nie wiem wydaje mi się że obojętnie ostatnio zakładałem ale nie zwróciłem uwagi
co do napinacza to nie wiem wydaje mi się że obojętnie ostatnio zakładałem ale nie zwróciłem uwagi
Re: Wymiana paska rozrządu i rolki
tu masz moj temat prosze.prawie świeży http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252808wojtek0231 pisze:Siema koledzy. Jutro chcę wymienić pasek i mam takie pytania:
kkolekk pisze:koło zębate musisz odkręcić i pasek zakładać na luźnym bo będzie ci się przestawiał dół silnika co do kąta to masz już opisywałem
racja machnąłem się z benzyniakiem , mój błąd
- wojtek0231
- Ma gadane
Kąt wtrysku wiem jak się ustawia bo już ustawiałem na słuch i po sprawdzeniu u pompiarza okazało się że pomyliłem się o pół stopnia ale nie w tym rzecz. Zakładałem już pasek i wtedy zdejmowałem koło z wałka rozrządu ale też niedawno wymieniałem pompę wodną z obudową (z demontażem pompy paliwowej) i nie zdejmowałem kola zębatego. Ale gdy wymieniam nowy pasek to mogą mi się nie zgrać wszystkie znaki?kkolekk pisze:koło zębate musisz odkręcić i pasek zakładać na luźnym bo będzie ci się przestawiał dół silnika co do kąta to masz już opisywałem
http://forum.vwgolf.pl/vi...er=asc&start=15
Chciałbym wymienić to w miarę szybko a nie jeb.ć się z tym od rana do wieczora
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Koła z wałka rozrządu jeśli nie chcesz nie musisz ściągać i kropka.Nic ci się nie przestawi .Jak jesteś dokładny i uważasz na to co robisz .Dziwne że pytasz skoro raz już to robiłeś ...wojtek0231 pisze:Ale gdy wymieniam nowy pasek to mogą mi się nie zgrać wszystkie znaki?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- wojtek0231
- Ma gadane
- wojtek0231
- Ma gadane
I to jest konkretna odpowiedź, dzięki kolegopiori pisze:Naciągamy w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Ja koła nie ściągam, tylko pasek może trochę ciężko wchodzić i trzeba go równomiernie zakładać rękoma i nie nabijać żadnym młotkiem, bo i takie rzeczy słyszałem czy czytałem
choć wszystkim także serdeczne dzięki.
Trzeba sobie delikatnie kluczem pomóc ruszając delikatnie wałkiem.piori pisze:pasek może trochę ciężko wchodzić
Normalnie powinno się zbić koło z klina, ustawić wałek na blokadzie i założyć pasek elegancko bez oporów.
Pozatym trzeba wziąć pod uwagę, że rozrząd może się przestawić przy napinaniu paska, trzeba to sprawdzić po napięciu paska i obróceniu wałem, za śrubę z łbem 12-kątnym.
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 11:50 przez t0mal, łącznie zmieniany 2 razy.
Dokładnie, nawet w książkach piszą, żeby po napięciu paska wykonać kluczem co najmniej 2 obroty silnikiem i ponownie sprawdzić znaki i napięcie paska.t0mal pisze:Pozatym trzeba wziąć pod uwagę, że rozrząd może się przestawić przy napinaniu paska, trzeba to sprawdzić po napięciu paska i obróceniu wałem, za śrubę z łbem 12-kątnym.
Ja w golfie nie mam wspomagania, przez co mam na wale korbowym wolne jedno kółko na pasek klinowy. Jak chcę obrócić silnik, to biorę jakiś stary, długi pasek, zakładam go na to puste kółko i ciągnę - tak jest mi najwygodniej kręcić silnikiem
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To ja jeszcze wcisnę swoje 2 grosze.Otóż mądre książki i Autodata podają,że należy zwolnić na wałku koło zębate,by móc dokładnie ustawić rozrząd.Ktoś wyżej już o tym wspomniał.
Ja przy wymianie rozrządu zdejmuję całkowicie koło wałka r;wałka p.i wału k;po to,żeby profilaktycznie wymienić uszczelniacze.Wychodzę z założenia,że lepiej jest to zrobić za jednym zamachem,niż po 10000km rozdzierać jeszcze raz,bo zaczął się lać olej.
Ja przy wymianie rozrządu zdejmuję całkowicie koło wałka r;wałka p.i wału k;po to,żeby profilaktycznie wymienić uszczelniacze.Wychodzę z założenia,że lepiej jest to zrobić za jednym zamachem,niż po 10000km rozdzierać jeszcze raz,bo zaczął się lać olej.