Dobrej jakości głośniki niskotonowe w drzwi mkIV
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Dobrej jakości głośniki niskotonowe w drzwi mkIV
Koledzy doradzcie coś dobrego z głośników niskotonowych do drzwi mkIV. Nie chce całego zestawu bo mam dobre wysokotonowe głośniki. Zwrotnicę zrobię sam, problemu nie ma. Budzet to 500zł. Wcześniej miałem helix blue 62 i jakoś nie byłem powalony na kolana ich brzmieniem I na koniec coś co jest największym problemem. Radio to fabryczna Beta i taka niestety musi zostać. Więc potrzebuje głośniki które łatwo wysterować....
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Kavior pisze:Wcześniej miałem helix blue 62 i jakoś nie byłem powalony na kolana ich brzmieniem
Niestety radio, tym bardziej fabryczne nie wysteruje solidnie takiego zestawu. 62 nie należą do przetworników wysokich lotów, nie mówiąc już o graniu pod słabiutkim radiem.Kavior pisze:Radio to fabryczna Beta i taka niestety musi zostać.
No i niestety ciężko będzie... Jeśli zależy Koledze na solidnym brzmieniu i porządnej dynamice to pozostaje tylko wzmacniacz (w ostateczności radio o mocniejszej końcówce mocy). Niektórych praw fizyki nie da się oszukać - potrzeba jednak trochę mocy, żeby rozbujać membranę głośnika ( i nie mam tu na myśli fabrycznych bzyków).Kavior pisze:Więc potrzebuje głośniki które łatwo wysterować....
Generalnie całkiem ciekawe wooferki w znośnych cenach ma większość Powerbassów (oczywiście tych z wyższych serii). Tylko ich samym radiem nie zasilisz
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Kavior, czy podepniesz pod Betę wzmacniacz, czy nie to i tak zepsuje ona całe granie przedniego zestawu.
Druga sprawa, że fabryczne tweetery to elementy, które powinny być wymienione w pierwszej kolejności. Jaki masz problem z ich wymianą, wiele tweeterów schowa się w fabrycznych miejscach montażowych(chociaż nie jest im tam najlepiej).
Generalnie widać, że coś chcesz zrobić, ale zabierasz się do tego w taki sposób, że idąc tą drogą grania napewno nie poprawisz, albo nie poprawisz na tyle na ile się da w tych pieniądzach.
Co do kradzieży. Skoro boisz się, że wyciągną radio, to czemu nie stawiasz auta na parkingu strzeżonym, przecież całego Golfa też zwinąć mogą. Popularne auto wśród złodziei....
Druga sprawa, że fabryczne tweetery to elementy, które powinny być wymienione w pierwszej kolejności. Jaki masz problem z ich wymianą, wiele tweeterów schowa się w fabrycznych miejscach montażowych(chociaż nie jest im tam najlepiej).
Generalnie widać, że coś chcesz zrobić, ale zabierasz się do tego w taki sposób, że idąc tą drogą grania napewno nie poprawisz, albo nie poprawisz na tyle na ile się da w tych pieniądzach.
Co do kradzieży. Skoro boisz się, że wyciągną radio, to czemu nie stawiasz auta na parkingu strzeżonym, przecież całego Golfa też zwinąć mogą. Popularne auto wśród złodziei....
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Przy odrobinie umiejętności elektronicznych da się - do swojej Bety V dorobiłem takie wyjście i podawałem sygnał z radia na wzmacniaczKavior pisze:Ból w tym że pod bete nie podepnę wzmacniacza z tego co wiem
A to stawia sens całej zabawy pod znakiem zapytaniaKubus20 pisze:Kavior, czy podepniesz pod Betę wzmacniacz, czy nie to i tak zepsuje ona całe granie przedniego zestawu.
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2009 23:16 przez hayperekpo, łącznie zmieniany 1 raz.
Oryginalne tweetery już dawno poleciały do kosza. W fabryczne miejsce założone są DLSy. Dostałem od kumpla za przysłowiową flaszke. Z tym radiem do doskonale zdaje sobie sprawe że psuje wszystko Nie chcę kusić losu nowym a uwierz że nie raz przymierzałem się do nowego. Parking strzeżony odpada bo po pierwsze najbliższy jest spory kawałek ode mnie a po drugie często auto stoi na mieście. Samo radio stracić to nic ale szyba i wywalona połowa deski to już troche boli. Pewnie przesadzam ale polska rzeczywistość...Dlatego chciałem mieć coś troszkę lepiej grającego a wyglądającego na fabryczne
- CrocodileReggae
- Gadatliwa bestia
mi tam się wydaje że nikt już nie wyjmuje radia bez panela...Kavior pisze:bez panela wytargają mi gówniarze z auta
są wzmaki które można podłączyć pod druty...
ale jaki sens podłączać betę? moim zdaniem żaden...
dobre i tanie woofery to proa simplex - pod betą i tak będzie kiszka
www.gustavo.pl najlepsza kawa w Puławach :)
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl
OK, załóżmy że zmienie radio, do tego pasowałoby od razu wzamcniacz. Na tą chwile i tak mój budzet jest zbyt mały. Wychodzę z założenia że podstawa to dobre głosniki więc może lepiej od nich zaczne a póżniej dokupie radio+wzmak. Jakie radio byście polecili? Najchętniej jakieś ze starszej serii bez mp3 bo i tak nie używam tylko z trwałą optyką by się nim trochę nacieszyć Generalnie dobra używka na cd do 400-600zł bez zadnych wodotrysków, usb i Bóg wie czego jeszcze W domu mam wzmaka z jedną gałka i włącznikiem ale za to gra, ma jakieś szklane bańki na obudowie i nieźle grzeje w zimie Ma być prosto ale dobrze
-
- Nowicjusz
to ja Ci powiem z własnego doświadczenia- jak kupisz głośniki to nie montuj ich pod to radio.. zostaw w pudełku, albo jesli nie chcesz tracić gwarancji to sie wstrzymaj i zbieraj dalej kase a licze ze ok 1500 zł musisz mieć na początek na w miare przyzwoite granie z godnych polecenia przeze mnie:
głośniki w tej cenie- niższe modele Focal'a, Morela, Dego, Rainbow'a, z DLS'a coś znajdziesz ale niższe modele DLS'a moim zdaniem nieprzyjemnie grają- ale warto posłuchać może Tobie się spodobają.
co do wzmacniaczy to chyba milion razy polecałem starą serię sony xm, można coś xeteca, jl audio..
jednostka sterująca w tym przedziale cenowym moim zdaniem p99r/p945r z doświadczenia mogę śmiało polecić- chyba najlepszy wybór- dość rozbudowany procesor dźwięku, bez mp3 i wodotrysków, ale masz czasówki, 13pasmowy equalizer, jak dobrze kupisz to i mikrofon pomiarowy do autoequalizingu, s/n 120db i dużo innych przydatnych do strojenia dzwięku funkcji. Jeśli pasywka to Sony c910rds, albo coś z JVC serii KD-SH(naprawde teraz te JVCy są tanie a ogólnie dają rade).
Do tego kable prądowe- 20-25mm2, głośnikowe 1,5-2,5mm2, sygnałowe (to radzę nie oszczędzać i kupić firmówki) + wygłuszenie drzwi.. to podstawa.. potem pomyśl o subwooferze do skrzynki..
ja to tak widze
pozdrawiam
głośniki w tej cenie- niższe modele Focal'a, Morela, Dego, Rainbow'a, z DLS'a coś znajdziesz ale niższe modele DLS'a moim zdaniem nieprzyjemnie grają- ale warto posłuchać może Tobie się spodobają.
co do wzmacniaczy to chyba milion razy polecałem starą serię sony xm, można coś xeteca, jl audio..
jednostka sterująca w tym przedziale cenowym moim zdaniem p99r/p945r z doświadczenia mogę śmiało polecić- chyba najlepszy wybór- dość rozbudowany procesor dźwięku, bez mp3 i wodotrysków, ale masz czasówki, 13pasmowy equalizer, jak dobrze kupisz to i mikrofon pomiarowy do autoequalizingu, s/n 120db i dużo innych przydatnych do strojenia dzwięku funkcji. Jeśli pasywka to Sony c910rds, albo coś z JVC serii KD-SH(naprawde teraz te JVCy są tanie a ogólnie dają rade).
Do tego kable prądowe- 20-25mm2, głośnikowe 1,5-2,5mm2, sygnałowe (to radzę nie oszczędzać i kupić firmówki) + wygłuszenie drzwi.. to podstawa.. potem pomyśl o subwooferze do skrzynki..
ja to tak widze
pozdrawiam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3173800#3173800 -> moja czarnulka
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Jeśli chcesz, żeby radio nie rzucało się w oczy to możesz poszukać czegoś takiego: http://oldmobil.stopka.com.pl/oldmobil/ ... 906off.jpg
Nie wygląda, nikt nie ukradnie, a gra oj gra. Tyle, że to deck.
Do stawki trzeba też dorzucić Alpinkę 7944, czy 7939...
Nie wygląda, nikt nie ukradnie, a gra oj gra. Tyle, że to deck.
Do stawki trzeba też dorzucić Alpinkę 7944, czy 7939...