Sciąga w lewo przy przyspieszaniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Dawka11
Nowicjusz
Nowicjusz

Sciąga w lewo przy przyspieszaniu

Post autor: Dawka11 » ndz lis 27, 2005 13:05

Witam grono fachowców. Pomogliscie mi juz kilkakrotnie więc ponownie zwracam sie na forum o diagnozę i poradę.
Problem polega na ściąganiu auta w lewą stronę podczas przyspieszania, gdy jade na luzie lub utrzymując prędkość auto jedzie stabilnie prosto. Gdy hamuję lekko ściąga w lewo. Dodam iż geometrie miałem ustawiana 15tyśkm. wstecz, kierownica stoi prosto jadac prosto. Nie wiem czy może ma to znaczenie ale to ściąganie pojawiło się (a może nasiliło?) po zrobionej ostatnio (u mechanika) wymianie tuleji metalowo gumowych w tylnych wahaczach. Jedna z nich była już mocno zużyta. Dodam że hamulec ręczny na tylne lewe koło działa słabiej niż na prawe. Nie wiem za co sie brać na początku i co może być przyczyną tego, bądź co bądź nieprzyjemnego i niebezpiecznego ściągania. Panowie i Panie prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2008 21:45 przez Dawka11, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » ndz lis 27, 2005 13:11

Ciężko dokładnie doradzić ale myslę że masz coś w zawieszeniu uszkodzone czyli zużyte.Najlepiej pojedż do diagnosty i niech Ci przejrzy dokładnie zawiechę z przodu i sprawdzi ustawienie.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz lis 27, 2005 13:15

Więc moja rada w punktach:
1. Ustawić geometrie (i sprawdzić czy coś się nie podziało z którąś oponą)
2. Sprawdzić wszystkie hamulce czy coś nie przyciera.
A potem zobaczymy co dalej, tylko zastanawiające jest to że tylko przy przyspieszaniu.... a przy jakiej prędkości?

Dawka11
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dawka11 » ndz lis 27, 2005 15:40

Dodaję że dzieje sie to na dwóch kompletach opon zarówno alufelgi letnie opony jak również stalowe felgi zimowe opony ... co do predkości to im niższy bieg tym mocniej ciągnie bo wiadomo siła przyspieszenia jest większa.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz lis 27, 2005 15:51

Dawka11 pisze:Dodaję że dzieje sie to na dwóch kompletach opon zarówno alufelgi letnie opony jak również stalowe felgi zimowe opony ... co do predkości to im niższy bieg tym mocniej ciągnie bo wiadomo siła przyspieszenia jest większa.
więc to może nawet nie być geometria tylko walnięta któraś guma na wahaczu - dodajesz gazu, i jedno koło przesuwa się razez z wahaczem

-one-
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: -one- » ndz lis 27, 2005 16:00

Jest bardzo prawdopodobne że coś się dzieje z prawym wachaczem,a konkretnie z tulejami metalowo-gumowymi.W momencie przyspieszania koło przesuwa zawiechę do przodu co daje finalnie efekt ściągania w lewo o którym piszesz.
Nadmieniam że to nie musi być luz,przeważnie guma traci swoją spręzystość (robi się mięka) łatwo się poddaje i to jest przyczyna .
Gumy w wachaczach należy zmieniać parami by wyeliminować to zjawisko. :bigok:

143@318 / 170@384 by Diagtronik

Dawka11
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dawka11 » ndz lis 27, 2005 19:20

tuleje miałem wymieniane z obu stron 2 tyg. temu i dodam że były to dobre tuleje dobrej firmy ( co oczywiście nie znaczy że były dobre) Jak mozna sprawdzić, czy tak jak sugerujecie, któraś tuleja jest wadliwa lub może wadliwie założona?

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » ndz lis 27, 2005 19:27

Sprawdż czy któres koło ci sie mocniej nie grzeje jak tak to hamulec ci nie odbija
flat

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » ndz lis 27, 2005 20:10

Może masz niedokręconą śrubę od wachacza i poprostu Ci koło pływa.Może wypadła śruba tez tak widziałem.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz lis 27, 2005 21:28

Dawka11 pisze:tuleje miałem wymieniane z obu stron 2 tyg. temu i dodam że były to dobre tuleje dobrej firmy ( co oczywiście nie znaczy że były dobre) Jak mozna sprawdzić, czy tak jak sugerujecie, któraś tuleja jest wadliwa lub może wadliwie założona?
a geometrie to po tym miałeś ustawianą???? a co do sprawdzenia to np szarpak może prawde powie

Dawka11
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dawka11 » ndz lis 27, 2005 23:21

nie ustawiałem geometrii po wymianie tulej, bo wydaje mi sie że to sie mija z celem skoro tył jest chyba nieregulowalny w golfach ... Powinienem był ustawić ?

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz lis 27, 2005 23:25

Dawka11 pisze:nie ustawiałem geometrii po wymianie tulej, bo wydaje mi sie że to sie mija z celem skoro tył jest chyba nieregulowalny w golfach ... Powinienem był ustawić ?
ale wszystko co piszemy o tulejach, że możesz mieć wyrypane dotyczy przedniego zawieszenia a nie tyłu!!!

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » ndz lis 27, 2005 23:35

podjedź na diagnoistykę gdzie mają "szarpaki" i trochę chęci do dokładnego sprawdzenia przedniego zawieszenia. ściaga ci auto przy hamowaniu i przyspieszaniu zwłaszcza na 1,2 biegu, w takich sytuacjach działają najwieksze siły na elementy zawieszenia, podejżewam że masz jakiś luz w przednim zawieszeniu (albo jakas bardzo podatna guma w którejś tulei albo w poduszce kolumny McPherson) , gdy hamujesz albo ostro przyspieszasz cos sie odkształca i całe jedno koło ucieka ci z kierunku do jazdy na wprost i ztąd to ściaganie, także podjedź do gości co poszarpią troche przednim zawieszeniem i beda mieli trochę chęci żeby dobrze pozaglądać , no a jak bedzie wszystko OK, to nie zaszkodzi sprawdzic geometrię

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » pn lis 28, 2005 00:57

homski nic dodać nic ująć :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”