[mk3]Niska temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]Niska temperatura silnika
Mam golfa III 1.8 75km mam małe pytanie temperatura silnika nie wskakuje mi w jezdzie powyzej 70stopni a w miescie nie wiecej niz 80 nie wiem co jest??tak jest w zimie a w lato w miescie siega nawet 100 co to moze byc?
Ostatnio zmieniony ndz mar 12, 2006 01:26 przez Zoltecek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
Przy dłużeszej jedzie w korkach powinienes mieć te 87 - 90 stopni , przy jeżdzie pół na pół miasto- trasa 80 C temp jest całkiem oki . Jeżeli masz 70 - 80 w trasie też oki .
Jezeli Ci trzyma 70 w miescie to termostat - 30zł + wymiana
[ Dodano: Pon Gru 12, 2005 19:52 ]
A tak poza tym ile Ci cacko pali ???
Z góry dziękuwa za odp , PS mam golfa 3 1,6 75km
Jezeli Ci trzyma 70 w miescie to termostat - 30zł + wymiana
[ Dodano: Pon Gru 12, 2005 19:52 ]
A tak poza tym ile Ci cacko pali ???
Z góry dziękuwa za odp , PS mam golfa 3 1,6 75km
http://pub.sinuspl.net/plaza/
nie prawda! zawsze powinno byc 90 stopni! jesli jest mniej to termostat nie trzyma (rzadziej wskaznik lub czujnik uszkodzony i przekłąmuje)Janek82 pisze:przy jeżdzie pół na pół miasto- trasa 80 C temp jest całkiem oki . Jeżeli masz 70 - 80 w trasie też oki
nie sluchajcie bajek ze temp w trasie moze byc nizsza... bo to bez sensu.
pozdrawiam
Następny klient z termostatem do wymiany . Albo Ci się za szybko otwiera albo cały czas jest otwarty i masz non stop duży obieg (blok/nagrzewnica/chłodnica), który powinien otwierać sprawny termostat przy 87st. Do tego momentu ciecz powinna być w małym obiegu a silnik powinien się jak najszybciej nagrzać. Wymień czym prędzej, bo jazda na niedogrzanym silniku to nic dobrego ani dla niego ani dla Twojej kieszeni(więcej pali). Wymień na oryginalny, montowany przez VW - WAHLER, ok. 30PLN (u mnie w mieście 27(sklep), ASO 70~80PLN ).
Pozdr .
Pozdr .
:bylo: :bajer:
...dokładnie ... Sprawny układ chodzenia(termostat, czujniki... i wskazówka ) – 90 stopni w każdych warunkach ...djset pisze:nie prawda! zawsze powinno byc 90 stopni! jesli jest mniej to termostat nie trzyma (rzadziej wskaznik lub czujnik uszkodzony i przekłąmuje)
nie sluchajcie bajek ze temp w trasie moze byc nizsza... bo to bez sensu.
Pozdr .
:bylo: :bajer:
ja po odpaleniu i przejechaniu ok 5 km (dmuchawa nie na max, tylko na zimne powietrze i na 1 bieg i tylko na szybe by nie zaparowala) mam 90 stopni! jak wskazowka zaczyna mi sie zblizac juz do srodka wskaznika (90) to przekrecam sobie na gorace powietrze, przekrecam tylko na nogi (wieje minimalnie troszke na szybe) i nawiewami do auta i przekrecam dmuchawe na 2 lub 3 bieg tak jest najoszczedniej, bo silnik sie bardzo szybko nagrzewa, nagrzewnica nie odbiera ciepla i szybciej sie ssanie wylacza (lub przyspieszacz zaplonu w dieslu) i malo przez to pali.Janek82 pisze:Na trasie 15-20 km na minusowej temp złapiecie 90C ?? Przy predkosci 90 -100
oczywiscie w moim dieselku nie przekraczam wtedy (póki nei osiagnie 90C) 2,5 tys obrotow, a nawet staram sie tylko do 2tys krecic silniczek, choc jak go sie wkreci niechcaco do 2,5 lub nawet troszke wiecej niz polowa (np 3tys) to jeszcze szybciej sie nagrzewa, bo turbinka zaczyna ciągnąć
[ Dodano: Pon Gru 12, 2005 20:50 ]
nie powinno tak byc, tym bardziej teraz z zimie! czyli termostat masz zaciety w jakiejs pozycji i jak potrzeba sie przymknac to sie nie przymyka, a jak potrzeba sie otworzyc to dalej nie otwoera.Zoltecek pisze:ale jest problem bo dzis nagrzał sie do 100 w miescie to chyba tez nie dobrze
czy u was tez sie w miescie tak nagrzewa
a wlaczyl sie wentylator??? moze masz czujnik jeszcze walnięty lub sam wentylator! (lub jakis bezpiecznik lub przekaznik) sprawdz to na spostoju czy jak sie zagrzeje do 95 stopni to czy sie wlacza wentylator. jak wlacza to tylko termostat, a jak nie wlacza to jeszcze wentylator (moze byl dlugo nieuzywany skoro termostat byl caly czas otwarty)
Ja mam pecha , sprowadziłem autko w sierpniu bez termostatu , cholera go wiedziała że go nie ma , było poprostu pusto bez termostatu !! *#cenzura#* , wymieniłem niedawno powoli sie nagrzewa raczej nie osiąga 87 na dystansach 5 km przy obecnej temperaturze , ale przy dłuższej jeżdzie łapie 90 tke w miescie a pali mi ojej 13 litry .
http://pub.sinuspl.net/plaza/
hmmm musze to sprawdzic bo nie sadze zeby sie właczal przy 95stopniach raczej przy 105 a czy niska temperatura moze byc zwiazana z duzym spalaniem gazu??
bo jak patrzyłem to 1.8 wciagna 17l/100km troche duzo??heh i własnie z tym tez mam problem:( i ze słabymi osiagami bo fura nie specjalnie mi ciagnie jezdziłem 1.6 i on lepiej sie wkreca a moj leci co prawda le nie tak dobrze
bo jak patrzyłem to 1.8 wciagna 17l/100km troche duzo??heh i własnie z tym tez mam problem:( i ze słabymi osiagami bo fura nie specjalnie mi ciagnie jezdziłem 1.6 i on lepiej sie wkreca a moj leci co prawda le nie tak dobrze