problem z odpaleniem TD

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Gódek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

problem z odpaleniem TD

Post autor: Gódek » wt lut 02, 2010 19:34

witam wsztstkich uzytkownikow forum mam problem z moja pszczołka i chciał bym go wam przedstawic i usłychszec rady fachowców wienc tak na poczatku zimy mialem juz problemy z odpalaniem zamochodu Golf2 1.6 TD wienc wymieniłem akmulator bylo lepiej przyszły małe mrozy trzeba bylo długo krecic żeby załapał przez noc a jak ciepły to bez problemów wienc zobaczylem świece były troche przy krótkie i jedna nie grzała wymieniłem w końcu po jakimś czasie nie mogłem go odpalić sprawdziłem wtryski bylo ok i ciś nienie w cylindrach bylo 20 18 30 30 :/ tylko na tz zaciag :( podjechalem do bardziej znanego sie mechanika odemnie ale on zaproponował mi kapitalke koszt oko 1000zł :( jakos nie mam az tyle pieniedzy wienc na praktyce mam czesci 20 % tanieje postanowiłem sam sie podiać i zrobić to jak naj tanszym kosztem wymienilem pierscienie uszczeleniacze olej dotarłem zawory i gniazda wszystko tak jak trzeba skreciłe odpaliłem na zaciag bo aku padło i ładnie chodzil bylo juz dobrze przez kilka dni puzniej przymroziło fest krecił jak głupi ale nic nie odpalił wienc znów zaciag kawałeczek i chodził ładnie poradzono mi by z rana odkrecić przewód od wtrysku i zobaczyc czy od razu idzie roba niestety nie szła by sie upemnic zakładałem przezroczyste weżyki byly bombelki w paliwie ropa sie cofała :/ jak przez noc postał to zanim zaciagną robe to juz aku padło nie wiedziałem juz co to moze byc a musze sie przyznac że to mój pierwszy samochód i pierwszy TD wienc wczoraj pewien mechanik mi powiedział że by wymienić zawór zwrotny dzis go wyciagnełe i mam przed soba (o ile to on powiedział że to ta śróba z pompy co idzie tam przelew do filtra ) ale gdy dmucham w niego i zasysam powietrze jest tak samo nie wiem czy to tak ma byc czy moze jednak nie ? wczesniej odkrecilem taką trójkontną śróbe w pompie która znajduje sie na prost chlodnicy ale nie wiem teraz od czego ona była czy nic nie rozregolowałem prosze pomusice bo juz nie wiem co robic od zmysłów odchodze i w portwelu to juz bieda piszczy :(

(za reszte błedów przepraszam)

Samochód jest Bogiem
Prędkość nałogiem
Tuning zabawą
Car Audio Podstawa ;]

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » wt lut 02, 2010 19:57

odnośnie cofania kup pompkę ręczną za 32PLN i załatwi sprawę
Gódek pisze:wczesniej odkrecilem taką trójkontną śróbe w pompie która znajduje sie na prost chlodnicy ale nie wiem teraz od czego ona była czy nic nie rozregolowałem prosze pomusice bo juz nie wiem co robic od zmysłów odchodze i w portwelu to juz bieda piszczy :(
to ta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » wt lut 02, 2010 19:58

albo zaworek zwrotny

[ Dodano: 02 Lut 2010 19:01 ]
najprościej było by wyjąć pompę i dać pompiarzowi do ustawienia na stole, przy okazji by Ci sprawdził jej stan. Będziesz miał pewność że wszystko jest w 100% dobrze, jedynce co to będziesz musiał ustawić początek tłoczenia, i obroty na biegu jałowym (pionowymi śrubkami z tyłu pompy innych nie ruszaj1)
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 19:59 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Gódek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gódek » wt lut 02, 2010 20:12

tak to ta a od czego ona jest ?

Samochód jest Bogiem
Prędkość nałogiem
Tuning zabawą
Car Audio Podstawa ;]

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » wt lut 02, 2010 20:35

Gódek pisze:tak to ta a od czego ona jest ?
a co dokładnie zrobiłeś , bo ona trzyma dźwignie regulatora w pompie jeden z ważniejszych elementów , a po tym jeździłeś autem i było ok
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 20:38 przez vision, łącznie zmieniany 2 razy.

Gódek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gódek » wt lut 02, 2010 20:37

odkrecilem ja i wyciagnelem a puzniej wsadzilem spowrotem :/ czyli moge juz pompe wyciagac jak tak :/?

Samochód jest Bogiem
Prędkość nałogiem
Tuning zabawą
Car Audio Podstawa ;]

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » wt lut 02, 2010 20:42

Gódek pisze:odkrecilem ja i wyciagnelem a puzniej wsadzilem spowrotem :/ czyli moge juz pompe wyciagac jak tak :/?
jak masz fart to nie zdejmuj pompy , tylko jej górę i będzie wiadomo , a jeździłeś zapalałeś po tym auto

Gódek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gódek » wt lut 02, 2010 20:42

pózniej juz nie jezdzilem bo nie chcial odpalic bo nawet ropa na wtryski nie szla ale myslalem ze to moze od tego ze w baku rezerwa i ciezko zassac :/

Samochód jest Bogiem
Prędkość nałogiem
Tuning zabawą
Car Audio Podstawa ;]

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » wt lut 02, 2010 20:46

Gódek pisze:pózniej juz nie jezdzilem bo nie chcial odpalic bo nawet ropa na wtryski nie szla ale myslalem ze to moze od tego ze w baku rezerwa i ciezko zassac :/
no to tak , od tej śruby też nie zapali jak regulator może iść na sago i mam nadzieje że nie złamało tłoka przy próbie palenia , no nic zdejmuj górę pompy na silniku trzeba zobaczyć co się dzieje , lepszej i tańszej rady nie mam i zrobisz to sam tylko spokojnie
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 20:50 przez vision, łącznie zmieniany 2 razy.

Gódek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gódek » wt lut 02, 2010 20:57

a mozesz mi cos wiencej o tm powiedziec bo dzis to juz nie rozkrace tego jestem zmeczony po praktyce wienc dopiero jutro a dowiadywalem sie to u nasz w Olsztynie za regeneracje pompy chca od 400 do 500 zł to nie na moja kieszen i co tu robic :(?

Samochód jest Bogiem
Prędkość nałogiem
Tuning zabawą
Car Audio Podstawa ;]

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » wt lut 02, 2010 21:01

vision pisze:no nic zdejmuj górę pompy na silniku trzeba zobaczyć co się dzieje , lepszej i tańszej rady nie mam i zrobisz to sam tylko spokojnie
Słusznie, ale potem i tak będzie trzeba całą pompę ustawić. Przynajmniej ja na czuja nigdy dobrze nie ustawiłem, sam wydatek resztkowy (czyi tą śrubę ze zdjęcia) ustawia się z dokładnością do dziesiątych części milimetera

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » wt lut 02, 2010 21:10

Gódek pisze:a mozesz mi cos wiencej o tm powiedziec
robisz tak jak tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100486

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt lut 02, 2010 21:15

Gódek pisze:a mozesz mi cos wiencej o tm powiedziec
Gódek, chodzi to to,że jak odkręciłeś tą śrubę to dźwignia mogła opaść i mogło narobić bigosu w pompie...
Na fotce zaznaczyłem otwory w które wkręcone są takie śruby (bo są 2)
Obrazek
Jak ją ponownie wkręcałeś,a dźwignia opadła,to nie trafiłeś śrubą w otwór i mogłeś ją jeszcze pogiąć,a przy próbie kręcenia rozrusznikiem,to już całkiem cuda-wianki mogły się porobić...ale obym się mylił :?

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » wt lut 02, 2010 21:19

Michaś_1977, ona nie opadnie a ucieknie na bok pod skosem bo 1 śruba trzyma pod spodem suwak i tłok a sprężyny na nią cisną , miałem 1 taki przypadek odkręcenia ale nie było próby odpalenia
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 21:23 przez vision, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”