Nie równa praca silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

davka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Nie równa praca silnika

Post autor: davka » czw lut 18, 2010 19:36

Witajcie mam taki problem z moim golfikiem, gdy nabierze odpowiedniej temp 90 stopni silnik nie równo pracuje i jak sie daje gazu to go muli i czasami nawet zgasnie tak jak by dostawal za duzo paliwa. Czy to moze byc zwiazane z czujnikiem temperatury czy moze cos innego ?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw lut 18, 2010 19:50

czujnikiem temperatury czy moze cos innego ?
przy optymalnej temp silnika (90st) czujnik temperatury nie ma wpływu

Awatar użytkownika
Caybel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caybel » czw lut 18, 2010 19:52

Warto sprawdzić sonde która zaczyna pracować dopiero przy wyższych temp.
Zajżyj do świec http://www.data.com.pl/2_serwis/infotech/swiece_2.html może ci to coś rozjaśni.
Kiedy w ogóle wymieniałeś elektryke? świece kable kopułke itd?

;)

davka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: davka » czw lut 18, 2010 22:41

Swiece aparat zaplonowy i przewody sa nowe

[ Dodano: 19 Lut 2010 09:45 ]
to jaka może być inna przyczyna skoro cały aparat zapłonowy świece przewody są nowe ?

Awatar użytkownika
Caybel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caybel » sob lut 20, 2010 16:50

Sprawdż sonde bo to ona steruje pracą silnika przy wyższych temperaturach. Na forum jest dużo tematów jak ją sprawdzić. Poszukaj;)

;)

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » sob lut 20, 2010 16:55

Caybel pisze:Sprawdż sonde bo to ona steruje pracą silnika przy wyższych temperaturach.
Pierwsze słysze zeby sterowała silnikiem i to przy wyzszych temperaturach wogole, ona działa od poczatku pracy silnika na zimnym rowniez, ona musi sie rozgrzać to prawda, ale rozgrzewa sie szybciej niz silnik ; O jak juz to daje tylko sygnał do komputera naaa temat mieszanki, ale ona niczym nie steruje. Daje dobry sygnał albo bledny, wszystkim steruje komputer na podstawie sygnałow z podzespołow takich jak m.in lambda wlasnie.
Ostatnio zmieniony sob lut 20, 2010 16:58 przez Vii, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 20, 2010 17:00

Vii pisze:ona niczym nie steruje.
nie zrozumiałem albo jakieś herezje piszesz. Jak to sonda niczym nie steruje, to po co ona jest?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » sob lut 20, 2010 17:01

Paweł Marek pisze:
Vii pisze:ona niczym nie steruje.
nie zrozumiałem albo jakieś herezje piszesz. Jak to sonda niczym nie steruje, to po co ona jest?
Przeczytaj cała moja wypowiedz ;) .. od kiedy sonda za Ecu robi ? ;) bo ja myslałem ze to on steruje na podstawie informacji z np sondy... hmm
Ostatnio zmieniony sob lut 20, 2010 17:02 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Caybel
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caybel » śr lut 24, 2010 19:30

Vii pisze:Przeczytaj cała moja wypowiedz ;) .. od kiedy sonda za Ecu robi ? ;) bo ja myslałem ze to on steruje na podstawie informacji z np sondy... hmm
Silnik jest sterowany sygnalami z roznych podzespołów takich jak sonda i inne czujniki ...
Te sygnaly wysyłane są do ecu ktory "mówi" silnikowi" jak ma pracować...
Jeżeli jakiś z sygnałów dochodzących do ecu jest błedny albo go w ogóle nie ma to ecu źle "podpowiada" silnikowi!!!
Sonda zaczyna pracować przy temp 60°C !
Kolega który założył ten temat ma problem z nierównymi obrotami przy wyższych temp czyli wtedy jak pracuje sonda!
Dlatego właśnie uważam, że warto do niej zajżeć!

Ps. Zamiast sie czepiać szczegółów to może podpowidz coś konkretnego!
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2010 19:33 przez Caybel, łącznie zmieniany 2 razy.

;)

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » śr lut 24, 2010 19:36

Caybel pisze:Silnik jest sterowany sygnalami z roznych podzespołów takich jak sonda i inne czujniki ...
Te sygnaly wysyłane są do ecu ktory "mówi" silnikowi" jak ma pracować...
Jeżeli jakiś z sygnałów dochodzących do ecu jest błedny albo go w ogóle nie ma to ecu źle "podpowiada" silnikowi!!!
No to wiec ja to pisałem wyzej wiec nie wiem czemu do mojej wypowiedzi jest jakies "ale" ;)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 24, 2010 23:51

Vii, ponieważ przyczepiłeś się do stwierdzenia że sonda steruje. I Twój post można było zrozumieć tak że sonda na nic niema wpływu jakby nie istniała, to tylko gra słów bo faktycznie nie sama steruje tylko na podstawie min jej sygnałów sterowanie przez ECU się odbywa. Pozatym
Vii pisze: ona działa od poczatku pracy silnika na zimnym rowniez, ona musi sie rozgrzać to prawda, ale rozgrzewa sie szybciej niz silnik
więc w końcu co, jak ktoś nie sidzi w temacie to w tym jednym zdaniu sam sobie zaprzeczasz.
Po prostu staraj sie pisać bardziej zrozumiale a nie łap za słówka jak gilniarz na przesłuchaniu

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

marchew
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marchew » czw lut 25, 2010 10:33

Vii pisze:
Caybel pisze:Sprawdż sonde bo to ona steruje pracą silnika przy wyższych temperaturach.
Pierwsze słysze zeby sterowała silnikiem i to przy wyzszych temperaturach wogole, ona działa od poczatku pracy silnika na zimnym rowniez, ona musi sie rozgrzać to prawda, ale rozgrzewa sie szybciej niz silnik ; O jak juz to daje tylko sygnał do komputera naaa temat mieszanki, ale ona niczym nie steruje. Daje dobry sygnał albo bledny, wszystkim steruje komputer na podstawie sygnałow z podzespołow takich jak m.in lambda wlasnie.
http://www.ngkntk.pl/Zasada_dzialania_s ... 343.0.html

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”