MK3 1,6 AEE cd.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mariog60
Nowicjusz
Nowicjusz

MK3 1,6 AEE cd.

Post autor: mariog60 » pn sty 02, 2006 18:01

1. Jakie Wy macie temperatury w silniku 1,6 AAE w zimie?W mieście zauważyłem że do temperatury 90 stopni, przy temp.otoczenia ok.5 stopni nagrzewa sie dopiero po ok. 4 km, przy predkości nie przekraczającej 50 km/h, oraz przy obrotach silnika do 2500 rpm. Na trasie za to bardzo cięzko jest osoągnąć temp.80 stopni. Zazwyaczaj jest to ok 70-75 stopni.

2. Jak powinny nagrzewać sie węże od chłodnicy, który powienien być cieplejszy, a który chłodniejsz i po jakim czasie?Wyciągnąłęm termostat z auta i sprawdziłem w gorącej wodzie sie otwiera, a do zamknięcia trzeba użyc siły, tzn. Tak chyba prawdopodobnie powinno być, bo w środku jest sprężyna, która to powinna zamykać termostat. Poprawcie mnie jeśli się mylę

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pn sty 02, 2006 18:07

Ja mam 1.6AEE tyle że w Polo i bez problemu z dobrym termostatem trzyma 90stopni i w mieście i na trasie.

Nagrzewa się dość szybko. W mieście to faktycznie jakieś3-4km potrzeba i praktycznie 90stopni jest. A na trasie też gdzieś tak koło 4km.

Obrazek

Awatar użytkownika
Bondas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bondas » pn sty 02, 2006 18:20

1. 80 ale przyslonilem troche chlodnice

2. tak mniejwiecej dziala termostat jak zmienia sie jego polozenie pod wplywem temperatury to dobrze :grin:

a co do wezy to chyba dolny szybciej sie nagrzewa ale to nie wazne bo jak stoisz i je sprawdzasz to chodnica praktycznie nie spelni swojej funkci i oba beda cieple i wtedy znaczy ze termostat odpuscil

Wazne jest natomaist przy jakiej temperaturze odpuszcza ba sa specjalne termostaty na zime jak komus silnik ciagle sie niedogrzewa

pozdrawiam
:smoke:

Awatar użytkownika
Janek82
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Janek82 » pn sty 02, 2006 19:10

1,6 AEE jeden wąż powinien byc zimny !! drugi gorący , tak do temp 85-87oC , po 4 km doopiero łapie temp.

Jak masz dwa ciepłe - termostat do wymiany.

Czy termostat otwarty najlepiej , spuscic płyna i dmuchnąc w zbiorniczek i sprawdzic czy wylatuje w tym przewodzie co powinien być zimny

Uwaga ! Jak masz ogrzewnie na maxa w kabinie (na 4 dmuchawe, ciepło na maxa)) auto będzie wolniej łapało temp . Ja zawsze trzymam na 1 dmuchawe i na maxa ciepło ;)

Tak poza tym ile Ci spala paliwa Golfik w miescie ?????

:majkel: :majkel:

http://pub.sinuspl.net/plaza/

mariog60
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariog60 » wt sty 03, 2006 09:29

Hmm nie wiem ile mi pali, ale z tego co widze po wskaźniku to chyba dużo, zresztą takie słyszałem opinie że ten silnik nie jest za bardzio ekonomiczny :grin:

Czyli który wąz powinien być chłodniejszy?Dolny od termostatu, czy górny?Bo na logikę to chyba dolny.Jeśli się mylę to poprawcie hehe.

Tylko że mnie bardzo ciężko zagrzać silnik np. pzry temp. otocznia 0 stopni i poniżej do 7-80 stopni. Wydaję mi się że na trasie cały czas powinien po nagrzaniu trzymać temperature ok 90 stopni i dlatego chciałęm sie upewnić że to termostat, czy tez mogło coś innego pójść?

Nie używam wentylatora przy dmuchawie na 4 zawsze 1, góra 2 :grin:

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » wt sty 03, 2006 09:48

Z tego co się orientuję to w silniku 1.6AEE (tak jak u mnie w Polo) to termostat jest u góry przy głowicy. A nie tak jak w większości przy pompie wody.

A te silniki w porównaniu do jednopunkta 1.6 są bardzo oszczędne. Jak się go traktuje odpowiednio to nie pali dużo.

Obrazek

mariog60
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mariog60 » wt sty 03, 2006 10:12

Tak agadza się w silniku 1,6 AEE obudowa termostatu jest przykręcona w górnej częśći silnika i stamtąd własnie wychodzą wężę do chłodnicy. I teraz pytanie który ma być cieplejszt, ak tóry chłodniejszy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”