Dziwny dźwięk sprężyny?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
inozbik
Ma gadane
Ma gadane

Dziwny dźwięk sprężyny?

Post autor: inozbik » pn maja 31, 2010 00:26

Dzisiaj zajeżdżając do garażu gdzie na opór muszę skręcić kierownicę w prawo usłyszałem brzdęk sprężyny po prawej stronie, potem jak kręciłem w obie strony kierownicą to w pewnym momencie sobie brzdęka dość znacznie, tak jakby się obijała od czegoś.... :/ o co chodzi? Co się stało? Czy mogę tak jeździć? Póki co to trochę się boję.... i znów wsiadać w busa do roboty? :/ ehh..

Awatar użytkownika
sklejku
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sklejku » pn maja 31, 2010 07:02

Trzeba sprawdzic osadzenie sprezyny na kielichu tam gdzie siedzi lozysko trzeba dzwignac caly przod jeden siada do auta kreci w lewo w prawo drugi trzyma za gore (tam gdzie masz zaslepki na srubach od amortyzatora) podczas krecenia musisz wyczuc pod reka czy nic nie bedziesz czul pod reka jakichs "chrobotan zgrzytow" jesli nie czujesz zadnych objawow to na osadzeniu jest ok teraz pod spod osadzenie na McPhersonie sprezyna moze sie przesuwac delikatnie beda to nie duze ruchy ale pod wplywem ciezaru samochodu dopiero moze dawac o sobie znak, tak ze pierw zdiagnozuj ktora sprezyna brzdeka i czy to napewno sprezyna a nie cos innego jak obczaisz to napisz :)

Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze

urlich_82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: urlich_82 » pn maja 31, 2010 10:26

Ja miałem podobne odgłosy, ale przy każdym większym skręcie na postoju. Pękła sprężyna i wyleciał ostatni zwój po łożyskiem amortyzatora, co spowodowało oparcie sie sprężyny o nadkole. I w momencie skrętu sprężyna tarła o nadkole i stąd te odgłosy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”