Passat luźny drążek kierowniczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Passat luźny drążek kierowniczy
Witam. W temacie może ująłem to troche enigmatycznie. Problem polega na tym, że niedawno wymieniając sworzeń zwrotnicy zauważyłem duży luz na prawym drążku przekładni kierowniczej. Końcówka drążka jest wybita i stąd część luzu, ale to jeszcze pikuś w porównaniu z luzem jaki ma drążek poruszając sie w przekładni kierowniczej. Jakieś 0,5 - 1 cm drążek szedł praktycznie bez żadnego oporu, a drugie koło było na ziemi, więc luz powstał najwyraźniej między drążkiem a przekładnią. Wiem, że najlepszy sposób to wyjąć przekładnię i zobaczyć co jest grane, ale z tego co się orientuję to dość czasochłonna operacja, a przy tych mrozach, wybaczcie, nawet mając garaż jakoś nie chce mi sie odmrażać 4 liter. Czy waszym zdaniem jest możliwe że drążek się wykręcił od strony przekładni i stąd ten luz? No i czy jest możliwe ewentualne wkręcenie drążka bez wyjmowania przekładni? Układ jest ze wspomaganiem. Prawdopodobnie skutkiem ubocznym tego o czym pisze są stuki i dziwne przeskoki np w momencie zmiany biegów przy niskich prędkościach oraz drgania kierownicy przy każdej praktycznie szybkości. Myślałem, że to wybity sworzeń, ale wymieniłem i drgania pozostały.
Jakieś sugestie? Z góry dzięki.
Jakieś sugestie? Z góry dzięki.
-
- Forum Master
Właśnie przy odpalonym wyszły takie luzy, więc nie pozostaje nic innego jak wymienić. Tylko czy na pewno moge próbować to zmieniać bez ruszania przekładni i spuszczania płynu z układu wspomagania? W którejś książce, chyba do golfa, ostrzegali, że nie spuszczając płynu można uszkodzić przekładnię i podobno wymiana głupiej osłony gumowej wymaga wyjęcia przekładni.
-
- Forum Master