Przyczyny większego spalania na PB (teoria)

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mixta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mixta » śr paź 13, 2010 11:23

Witam.
Moglibyście mi napisać czysto teoretycznie jakie mogą być przyczyny większego spalania, co i jak ustawić.
Np. wymiana świec, filtra itp.
Czy np. ciężko chodzące wspomaganie ma wpływ na spalanie?

Ogólnie wszystkie metody aby dopieścić auto.

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr paź 13, 2010 12:08

napisz jaki silnik i ile spala? a wymieniać wszystkie przyczyny to tak jakby opisać działanie całego układu zasilania silnika.
najczęstsze to uszkodzenia czujników temperatury cieczy i powietrza, sondy lambda i nieszczelności w dolocie powietrza, duże opory w silniku i osprzęcie silnika (wspomaganiu, alternatorze, klimatyzacji) też podnoszą spalanie.

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

denisz
Użytkownik
Użytkownik

Re: Przyczyny większego spalania na PB (teoria)

Post autor: denisz » śr paź 13, 2010 18:46

T.O.B.I. pisze:napisz jaki silnik i ile spala? a wymieniać wszystkie przyczyny to tak jakby opisać działanie całego układu zasilania silnika.
najczęstsze to uszkodzenia czujników temperatury cieczy i powietrza, sondy lambda i nieszczelności w dolocie powietrza, duże opory w silniku i osprzęcie silnika (wspomaganiu, alternatorze, klimatyzacji) też podnoszą spalanie.
dokładnie.

Za ilość spalania odpowiada niemal każdy układ samochodu. Więc możesz uznać, że w tym zdaniu zawarta jest ta teoria, o którą pytałeś.

Do tego co napisał T.O.B.I można jeszcze dopisać źle działający zapłon - czyli nieodpowiedni moment zapłonu mieszanki paliwowej (mi np. mechanicy ustawiali zapłon ale coś mi nie grało. Jak sam ustawiłem jak należy, to spalanie mi spadło o ponad 1,5l/100km), nie domykający się termostat - czyli nie dogrzewający się silnik). Można jeszcze wymieniać i wymieniać.

Jeśli chodzi Ci tylko o teorię, to masz już kawę na ławę.
Jeśli chodzi Ci o to, że auto zaczęło dużo palić, to musisz podać jakieś dodatkowe dane.
Jeśli chodzi Ci o to, żeby nie wydawać dużo na paliwo to: po pierwsze trzeba się nauczyć ekonomicznie jeździć - przyjęło się mówić, że 80% (tak, tak 80%) wpływu na spalanie ma technika jazdy kierowcy), założyć węższe opony, odciążyć auto. Rzecz jasna nie należy się spodziewać cudów - 1l/100km mniej jest już całkiem dobrym wynikiem.

mixta
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Przyczyny większego spalania na PB (teoria)

Post autor: mixta » pt paź 15, 2010 10:48

Mam motor 1.8 ABS mono wtrysk rocznik 1992
jeżdzę na gazie, przy oszczędnej jeżdzie spala mi 12l/100km
Chodzi mi raczej o to, że jeśli auto na benzynie spala więcej niż powinno to i na gazie nie zejdziemy niżej (tak mi się wydaje).
NIe twierdzę, że auto mi zbyt dużo pali ale chciałem się w teorii dowiedzieć jak dopieścić auto aby można było zejść ze spalaniem niżej.
Tak naprawdę nie wiem ile by mi spalił na samej benzynie bo nigdy tak nie jeździłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”