Wałki ADR do AGU czy warto?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam!
Jakiś miesiąc temu zakupiłem uszkodzoną głowice z silnika ADR 125KM pękł ślizg łańcucha i pogięło ssące zawory.
Kupiłem ja z myślą o przerzuceniu wałków ( jak wiadomo w ADR są ostrzejsze) do mojego silnika AGU.
Teraz zastanawiam się czy mi się to opłaca. W moim silniku poza dolotem, wydechem i 4 barowym zaworem a listwie wtryskowej wszystko jest seria, nawet program. Poza tym silnik chodzi pszczółka cichutko hydraulika itp ideał, przebieg 122 tyś. Nie wiem czy przy wymianie walków nie wymienić napinacza z łańcuchem ( chodziarz mój jest ok ślizgi nie wytarte ) i tu znowu koszta minimum 600zł.
Jeśli chodzi o samą wymianę to mogę ja sobie przeprowadzić samemu nie jest to dla mnie problem.
I teraz pytanie do Was.
Czy opłaca mi się zmienić te wałki?
Czy uzyskam tą modyfikacją jakikolwiek przyrost mocy?
Proszę o podpowiedzi.
Szczególnie zależy mi na opinii osób które taka modyfikacje przeprowadzały u siebie.
Pozdrawiam!
Jakiś miesiąc temu zakupiłem uszkodzoną głowice z silnika ADR 125KM pękł ślizg łańcucha i pogięło ssące zawory.
Kupiłem ja z myślą o przerzuceniu wałków ( jak wiadomo w ADR są ostrzejsze) do mojego silnika AGU.
Teraz zastanawiam się czy mi się to opłaca. W moim silniku poza dolotem, wydechem i 4 barowym zaworem a listwie wtryskowej wszystko jest seria, nawet program. Poza tym silnik chodzi pszczółka cichutko hydraulika itp ideał, przebieg 122 tyś. Nie wiem czy przy wymianie walków nie wymienić napinacza z łańcuchem ( chodziarz mój jest ok ślizgi nie wytarte ) i tu znowu koszta minimum 600zł.
Jeśli chodzi o samą wymianę to mogę ja sobie przeprowadzić samemu nie jest to dla mnie problem.
I teraz pytanie do Was.
Czy opłaca mi się zmienić te wałki?
Czy uzyskam tą modyfikacją jakikolwiek przyrost mocy?
Proszę o podpowiedzi.
Szczególnie zależy mi na opinii osób które taka modyfikacje przeprowadzały u siebie.
Pozdrawiam!
Auto jest bogiem a prędkość nałogiem, turbo podstawą a nitro zabawą!
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kolego zmiany są tak nie wielkie że ludzie którzy maja program i bardzo pomodzony samochód zastanawiają się czy warto dla tych 5KM zakładać wałki. U Ciebie na serii nic się nie zmieni
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
bez wirusa moc ktora uzyskasz bedzie niebezpieczna dla silnika( afr egt stuki) montuj jesli juz tylko walek ssacy do tego wieksze wtryski, plus turbo by wykorzystac potencjal z walka ( a jest to duzy potencjal nie tak jak kolega wyzej napisal 5 ps), wiadoma sprawa ze hydro od razu tez ida plus lancuch i ewentualnie napinacz ze slizgami
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Re: Wałki ADR do AGU czy warto?
A więc na razie lepiej nie wkładać wałków? Zamówiłem większy intercooler na dniach powinien przyjść natomiast na większe turbo i wirusa nie wyrobię się teraz z kasą. Zakupie jeszcze sondę do pomiaru AFR na przyszłość a reszta musi poczekać do stycznia.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rogalotti w swojej słynnej skodzie po włożeniu wałków zyskał 3-5ps. Tu masz link żeby nie było że kłamię http://www.racingforum.pl/lofiversion/i ... 73917.html" onclick="window.open(this.href);return false; Wałki wykorzystują potencjał auta przy dużych turbinach gdzie turbo kręci się wysoko wysoko i dają przyrosty miedzy 6000 a 7000obr.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
dlatego pisze o tylko jednym walkustrikerbest pisze:Rogalotti w swojej słynnej skodzie po włożeniu wałków zyskał 3-5ps. Tu masz link żeby nie było że kłamię http://www.racingforum.pl/lofiversion/i ... 73917.html" onclick="window.open(this.href);return false; Wałki wykorzystują potencjał auta przy dużych turbinach gdzie turbo kręci się wysoko wysoko i dają przyrosty miedzy 6000 a 7000obr.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Panowie a jakie macie zdanie na temat obniżania masy koła zamachowego w tym aucie ( AGU). Wcześniej w moim mk II robiłem tą operację i byłem zadowolony z jej wyników.
ja mam kolo zamachowe jednomas 5,5 kg [fabrycznie to kolo zamachowe z abf ktore mam zalozone teraz ma 9.7kg a fabryczny dwumas z agu ma 15 ;D] jest zaXXbiscie
jedyna wada to szybka odcinka na 1 biegu , warto stosowac dodatkowo lekkie alufelgi ;D bo jak zalozylem ciezkie 17x8 to wrocilo do poprzedniego stanu ;D
dodatkowo spadlo mi spalanie
jedyna wada to szybka odcinka na 1 biegu , warto stosowac dodatkowo lekkie alufelgi ;D bo jak zalozylem ciezkie 17x8 to wrocilo do poprzedniego stanu ;D
dodatkowo spadlo mi spalanie
dead slow but still forward
A dostępne są lżejsze koła jednomasowe do agu? Ewentualnie jakieś relatywne sposoby na "odelrzenie" dwumasówki?
dp agu pasuje kolo z ABF ja takowe mam - kolo jednomasowe z abf kosztowalo mnie cale 100zł , odzelzenmie u otoczaka 145 + 24 paliwo na dojazd
dwumasu niedotykalem nawet tematu - bo pewnie cyfry by mnie zabiły
dwumasu niedotykalem nawet tematu - bo pewnie cyfry by mnie zabiły
Ostatnio zmieniony ndz paź 31, 2010 10:22 przez dcsp52, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet się nie opłaca rzeźbić na sztywno dwumasu, a każde podnoszenie mocy daje mu po dupie okropnie. Faktycznie jedynka się kończy bardzo szybko na lekkim sprzęgle.
Oznacza to iz polecacie zakupić kompletne sprzęgło z kołem od abf tak?
sprzeglo od abf sachs czy jakie tam wolisz - kazdy ma swoje upodobania
zamachowe jednomas od 1z / abf - uzywke byle zeby byly w ok stanie - bedize wazyc 9.7 przetocz na 5.5kg od razu z wywazeniem - ja polecam otoczaka z radomska pod częstochową
po zalozeniu jest bardzo ok
zamachowe jednomas od 1z / abf - uzywke byle zeby byly w ok stanie - bedize wazyc 9.7 przetocz na 5.5kg od razu z wywazeniem - ja polecam otoczaka z radomska pod częstochową
po zalozeniu jest bardzo ok
Taki zestaw będzie pasował?
http://allegro.pl/vw-new-beetle-2-0-16v ... 90290.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/vw-new-beetle-2-0-16v ... 90290.html" onclick="window.open(this.href);return false;