Problemy z zapłonem 1.6 benzyna

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

adamo81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adamo81 » sob lis 06, 2010 21:15

Witam!

Mam problem ze swoim sprzętem - Golf mk2 z silnikiem 1.6 EZ w automacie z 1984 roku. Zapłon z przerywaczem.

Mianowicie auto miało kłopoty z prawidłowym napięciem na cewce zapłonowej - cewka dostawała 5 V zamiast minimalnych 9 V, przez co były problemy z uruchomieniem auta oraz przewód zasilający cewkę idący z tablicy bezpieczników strasznie się grzał, dodatkowo prawdopodobnie przez tą usterkę stopił się styk w przerywaczu w aparacie zapłonowym. Problemem okazało się wypalone gniazdo bezpiecznika i przez słaby kontakt robiło się zwarcie. Ten problem został rozwiązany, ale teraz jest kolejny :?

Jakiś czas temu zaczął pojawiać się problem przy uruchamianiu silnika - rozrusznik kręci z trudem około kilku sekund, a potem staje cały silnik dęba i rozrusznik razem z nim, tak jakby zapłon przypadał na akurat inny cylinder niż potrzeba... A z gaźnika paliwo zamiast być zasysane to tym gaźnikiem wybija jak z fontanny (mgiełka). Nawet jak silnik cudem zaskoczy to tak jakby pracował na jednym lub dwóch cylindrach - chodzi nierówno, spaliny czarne i zaraz gaśnie, brak reakcji na gaz i brak mocy.
Sprawdziliśmy z ojcem jak powinien być ustawiony palec rozdzielacza zapłonu, przewody podłączone tak jak trzeba, nowe świece, przewody, kopułka, palec i przerywacz, luzy zaworowe ustawione jak trzeba.

Wg książki, którą niedawno kupiłem ustawiliśmy rozrząd wraz z kołem pośrednim napędzającym m.in aparat zapłonowy. Okazało się, że ojciec ustawiał kółko rozrządu na znakach z zewnątrz rozrządu, a w tej książce było, że w tym silniku patrzy się na znak wewnętrzny (kropkę) od strony pokrywy zaworów. Ku naszej radości auto odpaliło pięknie i równo, reakcja na gaz była prawidłowa i silnik pracował tak z 10 minut. Rozrusznik nie miał przeszkód w kręceniu silnikiem - nic go nie blokowało. Po tym czasie silnik jakby stanął - aż zapiszczał pasek alternatora - widocznie jak było wszystko rozpędzone do ok. 1500 obr. to altek nie stanie w miejscu. Po tym wszystko wróciło do stanu sprzed ustawienia rozrządu - rozrusznik kręci z trudem i aż silnik staje.

Co może być przyczyną? Czy jak ojciec źle ustawił rozrząd i tak jeździł jakiś czas to pokrzywił zawory? Czy silnik 1.6 EZ jest kolizyjny? Czemu to wszystko już ładnie żarło i zdechło?

Zdjęliśmy wszystkie koła zębate paska rozrządu i wszędzie kliny są dobre... Wygląda jakby się palec rozdzielacza w aparacie żył własnym życiem ale po zdjęciu miski olejowej wygląda na to, że wałek pośredni który go napędza nie jest pęknięty, tryby aparatu nie zjechane, wał korbowy też cały :blush:

Pomocy! :(

VW Golf 1.6 GL automatic 1984

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 06, 2010 21:42

adamo81 pisze:Wygląda jakby się palec rozdzielacza w aparacie żył własnym życiem
co to oznacza? Sprawny ten aparat czy nie

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

adamo81
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Problemy z zapłonem 1.6 benzyna

Post autor: adamo81 » sob lis 06, 2010 22:36

Paweł Marek pisze:
adamo81 pisze:Wygląda jakby się palec rozdzielacza w aparacie żył własnym życiem
co to oznacza? Sprawny ten aparat czy nie
oznacza to, że jest taki objaw: jak silnik przestanie chodzić dobrze i rozrusznik ma problem z dosłownie stającym dęba podczas rozruchu silnikiem to gdy odłączę kopułkę od cewki to silnik znów kręci bez oporów. To tak jakby coś się przestawiało w aparacie zapłonowym :rolleyes: Nie wiem, może aparat jakoś się przestawia i daję iskrę w nieodpowiednim momencie... Wtedy jak silnik nawet załapie to chodzi na dwa gary, paliwo wytryskuje gaźnikiem i zalewa świece...
Może coś z rozrządem jeszcze jest nie tak - może albo zawory pogięte i nie trzymają, albo wałek otwiera wydechowe na cyklu ssania...

Sam już nie wiem :otepienie:

SiNi
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: SiNi » ndz lis 07, 2010 22:34

Hmm. Jak ustawiałeś luzy zaworowe w EZ? Tam masz hydrauliczne popychacze, więc wszystko z automatu jest.
Silnik - wg źródeł do których dotarłem kiedyś - jest bezkolizyjny i na taki mi wyglądał jak wymieniałem uszczelkę pod głowicą, ale ręki uciąć sobie za tą informację nie dam bo nie mierzyłem.

Ja miałem taki objaw przy odpalaniu jak Ty gdy kolejność kabli zapłonowych pomyliłem. Kręci, kręci i jeb - stoi, że ruszyć nie może. Sprawdź jeszcze raz czy dobrą kolejność przewodów WN masz.

Jak zapłon miałem źle ustawiony (po wymianie uszczelki pod głowicą na nowo trzeba było ustawiać) to miałem tylko ogień z gaźnika :kac:. Czasem troszkę zwalniało kręcenie, ale nie zatrzymywało. Tak czy siak możesz zawsze sprawdzić czy ci się zapłon nie przestawił - nie zaszkodzi taki zabieg.

Politycy są ludźmi nazbyt głupimi, aby można przewidywać ich postępki rozumowaniem - Stanisław Lem "Szpital Przemienienia"

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 07, 2010 23:50

SiNi, 1984 rocznik prawie na bank ma płytki regulacyjne

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

SiNi
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: SiNi » pn lis 08, 2010 09:14

Rzeczywiście. Do grudnia 1984 miały płytki. Mój błąd :jezor:

Politycy są ludźmi nazbyt głupimi, aby można przewidywać ich postępki rozumowaniem - Stanisław Lem "Szpital Przemienienia"

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » pn lis 08, 2010 10:11

Sprawdź kołek blokujący zębatke aparatu zapłonowego,może ścięty i zębatka się obraca na osi,przez to zmieniaja się ustawienia zapłonu jak chwilę pochodzi,lub klin palca rozdzielacza i palec ustawia się jak chce.

adamo81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adamo81 » wt lis 09, 2010 09:12

Paweł Marek pisze:SiNi, 1984 rocznik prawie na bank ma płytki regulacyjne
Racja są płytki. Luz dobrze ustawiony. Rozrząd dobrze ustawiony. :)

adamo81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adamo81 » wt lis 09, 2010 09:17

edzio pisze:Sprawdź kołek blokujący zębatke aparatu zapłonowego,może ścięty i zębatka się obraca na osi,przez to zmieniaja się ustawienia zapłonu jak chwilę pochodzi,lub klin palca rozdzielacza i palec ustawia się jak chce.

Sprawdzę sobie to, bo objawy jakie podałeś są takie jakie ma moje auto. A jeśli ten klin będzie zjechany to będę musiał poszukać używanego aparatu, czy ten klin jakoś da się dokupić?

Bardzo dziękuję za porady koledzy. Za jakieś 10 dni po wypłacie będę próbował poskładać silnik do kupy, muszę kupić olej, uszczelkę miski olejowej, dla pewności przerywacz i koło zębate wału korbowego, bo tam klin jest marny i wolę wymienić. Znalazłem takie kółko za 20 zł w Focie, więc majątek to nie jest.

Jak już będę coś wiedział to na pewno opiszę co było nie tak, lub będę radził się Was dalej :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”