Paliwo Lotnicze do silników Diesla
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Nurtuje mnie jedna rzecz, a mianowicie czy jest możliwe żeby do diesla wlać paliwo lotnicze? Pytam się ponieważ kolega jeździ na tym od roku (Peugeot 406 HDI) i nie ma żadnych problemów z silnikiem. Wiem że stosuje jeszcze dodatek olejowy. Co można do tego paliwa dodać żeby nie było za suche i ile tego?
Pozdrawiam
diesel171
Nurtuje mnie jedna rzecz, a mianowicie czy jest możliwe żeby do diesla wlać paliwo lotnicze? Pytam się ponieważ kolega jeździ na tym od roku (Peugeot 406 HDI) i nie ma żadnych problemów z silnikiem. Wiem że stosuje jeszcze dodatek olejowy. Co można do tego paliwa dodać żeby nie było za suche i ile tego?
Pozdrawiam
diesel171
ciekawe historie......nie ma co fajnych masz kolegów jak mu silnik stanie daj znać....diesel171 pisze:ponieważ kolega jeździ na tym od roku (Peugeot 406 HDI) i nie ma żadnych problemów z silnikiem
choć hdi chodzące na 95 widziałem i jeździło ale krótko....
Turbo Klekot TDI/AMF+ 104hp/238nm - Polo 6n2 / sprzedane :(
Turbo Klekot HDI/RHS+ 138hp/320nm - Peugeot 307sw / rodzino-wóz.
Turbo Klekot HDI/RHS+ 138hp/320nm - Peugeot 307sw / rodzino-wóz.
- Grzechu_1990
- Użytkownik
- Kontakt:
Te paliwo lotnicze to nafta
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
Jeździ on na tym, jego brat i ojciec i nie mają problemów z silnikami. Brat ma passata B5 a ojciec Audi 80. Tylko że jego brat miesza naftę z ON w proporcji 50/50.
To w końcu na czym jeździ na paliwie lotniczym które ma coś ponad 100octan i kosztuje coś z 7zł za litr albo i teraz to już więcej czy na nafcie?diesel171 pisze:Tylko że jego brat miesza naftę
www.proturbo.com.pl
Jest to nafta która jest stosowana do samolotów. Cena za litr 2.50 zł.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Jak czytam takie tematy,to normalnie ręce opadają...
diesel171, spróbuj na przepalonym oleju silnikowym...a nóż widelec...będzie jeszcze taniej
Jednego pojąć nie mogę za cholerę-stać ludzi na Paska B5,ale na tankowanie normalnego ON,to już szkoda sałaty
diesel171, spróbuj na przepalonym oleju silnikowym...a nóż widelec...będzie jeszcze taniej
Jednego pojąć nie mogę za cholerę-stać ludzi na Paska B5,ale na tankowanie normalnego ON,to już szkoda sałaty
Re: Paliwo Lotnicze do silników Diesla
diesel171 pisze:Jeździ on na tym, jego brat i ojciec i nie mają problemów z silnikami. Brat ma passata B5 a ojciec Audi 80. Tylko że jego brat miesza naftę z ON w proporcji 50/50.
zobaczymy jak długo na tym polatają, miałem służbę wojskową na lotnisku gdzie stacjonowały su 22 paliwo to daje kopa nie powiem że nie.
ale silniki w autach po tym gównie chodzą jakby na tłokach leżały kamienie
Jakby to było dobre to samochody w wojsku nie latały na '' czystym ''ON
Kolega leje do Forda Transita (diesel) paliwo lotnicze ze śmigłowców (nawet nie wiem co to jest) plus olej (nie pamiętam może Mixol) i lata już na tym ze dwa latka. Jak widać da się.
pzdr
zyggy
zyggy
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
A co tu do pojmowania Trzeba gdzieś "przyoszczędzić" kasę na raty za paska I tu paliwo za 1/2 ceny, tam przebieg na oleju się wydłuży, opony jeszcze dobre, bo przecież druty jeszcze nie wystają i tak to się "kula" max po 5-10kkm w roku, aż wyzionie duchaMichał_1977 pisze:Jednego pojąć nie mogę za cholerę-stać ludzi na Paska B5,ale
Te stare fordy to no wszystkim pojadą co jest wstanie przez wtryskiwacze przepłynąćzyggy pisze:Forda Transita (
Nafta lotnicza, tak zwana „kerozyna” nie nadaje się do zasilania samochodowych silników diesla, ma za niską liczbę cetanową
Ale Polak potrafi, gdyby auto jeździło na urynie, to by nacedził do baku
Ale Polak potrafi, gdyby auto jeździło na urynie, to by nacedził do baku
Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Tak czytając posty to niektórych trafia że można taniej
10mm+1,3bara=1VSTD :-)