Jaki olej lać do MK2 GT 1.8 ozn.GX ?????????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej lać do MK2 GT 1.8 ozn.GX ?????????
chodzi mi dokładnie jaki najlepiej olej tzn.czy mineralny czy półsyntetyk a może pełen?????no i jaka gęstość
Temat wiele razy walkowany, ogolnie nie zalecane jest lanie syntetyka do starych samochodow bo mozna rozszczelnic i klopotu sobie narobic, ale jak silnik jest w dobrym stanie, to mozna ryzykowac.
Ja zaraz po zakupie golfika pojechalem do mechanika by zrobic co trzeba, czyli pasek rozrzadu, olej, filtry itp. i zalal przy mnie syntetykiem (Midland Avanza 5W/40) mowiac, ze to dobre na popychacze hydrauliczne itp., w tedy nie bylem swiadom zagrozenia. Ale na szczescie nic zlego sie nie stalo, golfik przejechal przez ponad pol roku okolo 7 tys. i jest dobrze przynajmniej w zime nie mialem problemow z powodu gestego oleju i chetniej zapalal
Podobno przy przejsciu z minerala na syntetyk trzeba po niedlugim czasie zrobic druga wymiane by do konca pozbyc sie minerala, ktory przy pierwszej wymianie mogl zalegac w pompie i innych miejscach i nie splynal, juz zaopatrzylem sie w olej i filtr i przy okazji wymienie
Ja zaraz po zakupie golfika pojechalem do mechanika by zrobic co trzeba, czyli pasek rozrzadu, olej, filtry itp. i zalal przy mnie syntetykiem (Midland Avanza 5W/40) mowiac, ze to dobre na popychacze hydrauliczne itp., w tedy nie bylem swiadom zagrozenia. Ale na szczescie nic zlego sie nie stalo, golfik przejechal przez ponad pol roku okolo 7 tys. i jest dobrze przynajmniej w zime nie mialem problemow z powodu gestego oleju i chetniej zapalal
Podobno przy przejsciu z minerala na syntetyk trzeba po niedlugim czasie zrobic druga wymiane by do konca pozbyc sie minerala, ktory przy pierwszej wymianie mogl zalegac w pompie i innych miejscach i nie splynal, juz zaopatrzylem sie w olej i filtr i przy okazji wymienie
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
A ile masz przejechane?? Mam tu na forum temat o przechodzeniu z minerala na syntetyk i po wertowaniu tematu dochodze coraz bardziej do wniosku ze ten zakaz przechodzenia z minerala na syntetyk to mit. Najwazniejsze sa parametry oleju, sam bede za niedlugo wymienial z polsyntetyka na full syntetyk i na wlasnej skorze sie przekonam jak to jest. a co do tej drugiej wymiany o ktorej piszesz to jest to faktycznie prawda, po mineralnym zostaje tyle szlamu ze syntetyk bardzo szybko sie nim zanieczyszcza. takze taka wymiana jest jak najbardziej wskazana. PozdrawiamGoofi pisze:Temat wiele razy walkowany, ogolnie nie zalecane jest lanie syntetyka do starych samochodow bo mozna rozszczelnic i klopotu sobie narobic, ale jak silnik jest w dobrym stanie, to mozna ryzykowac.
Jak wspomnialem wyzej okolo 7 tysiaczkowKamilW pisze:A ile masz przejechane?? Mam tu na forum temat o przechodzeniu z minerala na syntetyk i po wertowaniu tematu dochodze coraz bardziej do wniosku ze ten zakaz przechodzenia z minerala na syntetyk to mit. Najwazniejsze sa parametry oleju, sam bede za niedlugo wymienial z polsyntetyka na full syntetyk i na wlasnej skorze sie przekonam jak to jest. a co do tej drugiej wymiany o ktorej piszesz to jest to faktycznie prawda, po mineralnym zostaje tyle szlamu ze syntetyk bardzo szybko sie nim zanieczyszcza. takze taka wymiana jest jak najbardziej wskazana. PozdrawiamGoofi pisze:Temat wiele razy walkowany, ogolnie nie zalecane jest lanie syntetyka do starych samochodow bo mozna rozszczelnic i klopotu sobie narobic, ale jak silnik jest w dobrym stanie, to mozna ryzykowac.
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja mam nakulane 130 kkm i wlałem Mobil superS 15w40(mineralny) faktem jest że przy większym mrozie cięższą robote rozrusznik wykonuje
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]