Szarpanie po wymianie przpustnicy z 2.8 na 2.9
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Szarpanie po wymianie przpustnicy z 2.8 na 2.9
Witam
Wymieniłem dzisiaj kolektor i przepustnicę z 2.8 na 2.9. Osprzęt pozostał z 2.8. Silnik bez obciążenia chodzi ok. Podczas jazdy przy dodawaniu gazu następuje chwilowa utrata mocy po czym bardzo mocno szarpie i zaczyna normalnie pracować na wyższych obrotach. Dzieje się to na każdym biegu
Co może być tego przyczyną? bo już dzisiaj nie miałem czasu na dalsze grzebanie.
Vag nie pokazuje błędów.
Wymieniłem dzisiaj kolektor i przepustnicę z 2.8 na 2.9. Osprzęt pozostał z 2.8. Silnik bez obciążenia chodzi ok. Podczas jazdy przy dodawaniu gazu następuje chwilowa utrata mocy po czym bardzo mocno szarpie i zaczyna normalnie pracować na wyższych obrotach. Dzieje się to na każdym biegu
Co może być tego przyczyną? bo już dzisiaj nie miałem czasu na dalsze grzebanie.
Vag nie pokazuje błędów.
Ostatnio zmieniony śr gru 21, 2011 14:38 przez adams, łącznie zmieniany 1 raz.
B5 3B 1.9TDI 115KM + chip & B4 2.8 VR6 174KM - oba na wypasie ;)
Re: Szarpanie po wymianie kolektora i przpustnicy z 2.8 na 2
może gdzieś lewe powietrze zassysa, u mnie przy wymianie nie było żadnych problemów
[img]http://images38.fotosik.pl/50/69e61b6ae5a4bbde.jpg[/img]
Szarpanie po wymianie kolektora i przpustnicy z 2.8 na 2.9
Normalna sprawa, remap sterownika wymagany
Chyba nie do końca taka normalna skoro u mnie po wymianie przepustnicy i kolektora chodzi płynnie bez żadnej ingerencji w komputer,przepustnica czasem się nie przycina lekko??toffic pisze:Normalna sprawa, remap sterownika wymagany
troszkę dzisiaj pogrzebałem i:
- na przepustnicy z 2.8 i kolektorze z 2.8 chodzi ok
- na przepustnicy z 2.8 i kolektorze z 2.9 chodzi prawie ok, wyczuwalne jest znikome szarpnięcie przy nagłym dodaniu gazu do oporu, po za tym wszystko ok
- na kolektorze z 2.9 i przepustnicy z 2.9 chodzi kiepsko (opisane w pierwszym poście)
- nie sprawdzałem co się dzieje na przepustnicy z 2.9 i kolektorze z 2.8...
Mam zamontowany filtr stożkowy K&N-a i on tutaj chyba też ma coś do gadania?!
By to ogarnąć potrzebny mi jest sterownik z 2.9. Lub sama pamięć którą wgram do swojego sterownika. I tutaj prośba do wszystkich o namiary na sterownik w normalnej cenie lub kogoś kto mógł by zgrać pamięć i podesłać!
- na przepustnicy z 2.8 i kolektorze z 2.8 chodzi ok
- na przepustnicy z 2.8 i kolektorze z 2.9 chodzi prawie ok, wyczuwalne jest znikome szarpnięcie przy nagłym dodaniu gazu do oporu, po za tym wszystko ok
- na kolektorze z 2.9 i przepustnicy z 2.9 chodzi kiepsko (opisane w pierwszym poście)
- nie sprawdzałem co się dzieje na przepustnicy z 2.9 i kolektorze z 2.8...
Mam zamontowany filtr stożkowy K&N-a i on tutaj chyba też ma coś do gadania?!
By to ogarnąć potrzebny mi jest sterownik z 2.9. Lub sama pamięć którą wgram do swojego sterownika. I tutaj prośba do wszystkich o namiary na sterownik w normalnej cenie lub kogoś kto mógł by zgrać pamięć i podesłać!
Przepustnica chodzi lekko. Pytanie do kolegów którym taka operacja się udała - macie fabryczne puchy powietrza czy stożki?Dominmk2 pisze:Chyba nie do końca taka normalna skoro u mnie po wymianie przepustnicy i kolektora chodzi płynnie bez żadnej ingerencji w komputer,przepustnica czasem się nie przycina lekko??toffic pisze:Normalna sprawa, remap sterownika wymagany
miałem kolektor i przepustnice z 2,9 na stożku KN i wszystko grało
[img]http://images38.fotosik.pl/50/69e61b6ae5a4bbde.jpg[/img]
Ma i to dużoadams pisze: Mam zamontowany filtr stożkowy K&N-a i on tutaj chyba też ma coś do gadania?!
żeby twój pomysł miał ręce i nogi to wymień jeszcze tłoki i wałki Jak masz możliwość to sprawdź sobie AFR przy WOT, stawiam 4paka, że jest "ciut" za wysokiadams pisze: By to ogarnąć potrzebny mi jest sterownik z 2.9. Lub sama pamięć którą wgram do swojego sterownika. I tutaj prośba do wszystkich o namiary na sterownik w normalnej cenie lub kogoś kto mógł by zgrać pamięć i podesłać!
Dzis (wczoraj) sprawdzalem u siebie i jest gitara nic sie nie dzieje.adams pisze:- nie sprawdzałem co się dzieje na przepustnicy z 2.9 i kolektorze z 2.8...
Adams mam tez K&N u siebie i nic sie nie dzieje silnik normalnie pracuje =)
_/_/_/_/_/_/
Proszę wsad
http://hotfile.com/dl/115328639/4b01137/VR6_29.rar.html
Znaleziony w sieci i nie testowany tak ze ostrożnie
pozdrawiam
http://hotfile.com/dl/115328639/4b01137/VR6_29.rar.html
Znaleziony w sieci i nie testowany tak ze ostrożnie
pozdrawiam
http://trabantowy.prohost.pl/gs/forum/viewtopic.php?t=1063
-
- Forum Master
- Kontakt:
Afr napewno bedzie wyższy z prostej przyczyny , za duzo powietrza. Remap by sie przydal, to ta sama historia ja abf po obrobce przepustnicy.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Silnik dostał wiecej powietrza i teraz moze miec za uboga mieszanke.Ja bym sprawdził cisnienie pompy paiwa moze jest przytarta i cisnie mniej niz powinna.(4.0 bara)spawacz pisze:Afr napewno bedzie wyższy z prostej przyczyny , za duzo powietrza.
pompa sprawdzona, sprawna -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=71&t=363710" onclick="window.open(this.href);return false; na dodatek ją wyjąłem i przeczyściłem.Paździoch pisze:Silnik dostał wiecej powietrza i teraz moze miec za uboga mieszanke.Ja bym sprawdził cisnienie pompy paiwa moze jest przytarta i cisnie mniej niz powinna.(4.0 bara)spawacz pisze:Afr napewno bedzie wyższy z prostej przyczyny , za duzo powietrza.
dodatkowe info:
-mam odłączoną odmę, rura w dolocie jest zaślepiona
-stożek K&N ma przedłużkę aluminiową do samej lampy
wszystko pozostałe to seria
jak to ugryźć by było ok?
Program, najlepsze rozwiązanieadams pisze: jak to ugryźć by było ok?