Stożek w 1.4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Stożek w 1.4
Witam
Mój temat dziś dotyczy zamontowanego w moim samochodzie stożka . Po pierwsze potrzebuję dokładny wymiar przepustnicy - może jakiś schemat - nie sprawdzę sam ,ponieważ nie mam na razie czasu tego od nowa rozbierać i robić .
Po drugie - mam znajomego (Civic 1.4 90KM) . U niego po zamontowaniu stożka efekt był niesamowity . Bas że aż trzęsie samochodem . U mnie nie ma prawie w ogóle różnicy . Ja przy przepustnicy zamontowałem gumowe kolanko i kilka gumowych redukcji - czy to przez gumę dźwięk gdzieś "Ucieka" ??
Reszta to rury kibel - na końcu stożek i aluminiowa otulina do zimnego powietrza .
Jeszcze zostaje rurka od odmy - czy po zamontowaniu na jej końcu małego filtra albo wrzuceniu jej w dolot mój problem słabego dźwięku może zniknie ??
Mój temat dziś dotyczy zamontowanego w moim samochodzie stożka . Po pierwsze potrzebuję dokładny wymiar przepustnicy - może jakiś schemat - nie sprawdzę sam ,ponieważ nie mam na razie czasu tego od nowa rozbierać i robić .
Po drugie - mam znajomego (Civic 1.4 90KM) . U niego po zamontowaniu stożka efekt był niesamowity . Bas że aż trzęsie samochodem . U mnie nie ma prawie w ogóle różnicy . Ja przy przepustnicy zamontowałem gumowe kolanko i kilka gumowych redukcji - czy to przez gumę dźwięk gdzieś "Ucieka" ??
Reszta to rury kibel - na końcu stożek i aluminiowa otulina do zimnego powietrza .
Jeszcze zostaje rurka od odmy - czy po zamontowaniu na jej końcu małego filtra albo wrzuceniu jej w dolot mój problem słabego dźwięku może zniknie ??
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Stożek w 1.4
Być może, ale napewno poja wi się problem z niestabilnymi obrotami biegu jałowego. P.S. Dlaczego nie kupiłeś sobie R32?marcin1991marcin pisze:rurka od odmy - czy po zamontowaniu na jej końcu małego filtra albo wrzuceniu jej w dolot mój problem słabego dźwięku może zniknie ??
-
- Nowicjusz
Stożek w 1.4
Dlaczego mają być problemy skoro w fabryce podpięli ten przewód bezpośrednio do airboxa ??
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Stożek w 1.4
marcin1991marcin pogadaj z właścicielem tego golfa http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=344719" onclick="window.open(this.href);return false; może coś podpowie
-
- Forum Master
Stożek w 1.4
Te użytkownik raczej zbyt wiele nie pomoże w temacie stożka --> wystarczy spojrzeć na sposób jego montażu.
Co do basów z rury to ale jak kto lubi... jak chcesz basy to zrób wydech
Co do basów z rury to ale jak kto lubi... jak chcesz basy to zrób wydech
Stożek w 1.4
ja na stozkach sie nie znam, ale poszukaj na Tubie tam moze cos podpatrzysz. np. " onclick="window.open(this.href);return false; Oczywiscie wydech tez robi swoje ale stozek slychac jak ta lala.
-
- Nowicjusz
Stożek w 1.4
Teraz mam następujące pytanie . Czy gumowe kolanko i kilka redukcji gumowych może przeszkadzać w uzyskaniu basu ?? Czy lepiej zrobić wszystko w plastiku(kolanka) ?? Czy uzyskam wtedy lepszy dźwięk
Stożek w 1.4
jako gitarmen moge jedynie podpowiedziec ze potrzebujesz tuby ktora odpowiednio wzmocni dzwiek, mysle ze gumowe kolanko ma wplyw na rezonans... poza tym wydaje mi sie, ze tuba z im cienszej stali tym bardziej wibruje i wzmacnia.
-
- Nowicjusz
Stożek w 1.4
No i o to mi chodziło . Wywalam te gumy . Na plastiku niestety ale chociaż może to pomoże .
Re: Stożek w 1.4
Witam
Ja u siebie mam stożek zwykły za 65 zł rura za 30 zł zwykła elastyczna gumki na zmianę średnicy + podłączona odma dźwięk niesamowity civic 1.4 90km ze stożkiem siada... plusem jest w mk4 że stożek można zastosować od razu na przepustnicę... a nie na ori filtr jak to w niektórych starszych golfinach bywało... ja się nie bawiłem w budowanie przegrody do zimnego powietrza bo nic to do dźwięku nie dało... jedynie jest efekt jak założysz sam stożek na przepustnicę bez rury o ile się zmieści u mnie na styk wszedł ale to robiłem na próbę... dźwięk był bardziej basowy ale na całkiem wysokich obrotach nie było takiego efektu dlatego założyłem na rurę... od 3 tyś do odcięcia jest niesamowita zmiana... jeśli chcesz to ci wyślę jak to u mnie wygląda...
Pozdrawiam
Ja u siebie mam stożek zwykły za 65 zł rura za 30 zł zwykła elastyczna gumki na zmianę średnicy + podłączona odma dźwięk niesamowity civic 1.4 90km ze stożkiem siada... plusem jest w mk4 że stożek można zastosować od razu na przepustnicę... a nie na ori filtr jak to w niektórych starszych golfinach bywało... ja się nie bawiłem w budowanie przegrody do zimnego powietrza bo nic to do dźwięku nie dało... jedynie jest efekt jak założysz sam stożek na przepustnicę bez rury o ile się zmieści u mnie na styk wszedł ale to robiłem na próbę... dźwięk był bardziej basowy ale na całkiem wysokich obrotach nie było takiego efektu dlatego założyłem na rurę... od 3 tyś do odcięcia jest niesamowita zmiana... jeśli chcesz to ci wyślę jak to u mnie wygląda...
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Stożek w 1.4
Bardzo bym prosił . Zdjęcia . Nawet słabej jakości , ale dużo . Jak byś mógł byłbym bardzo wdzięczny .