Przygasa po zatrzymaniu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » pn maja 14, 2012 09:47

Silnik 1.6 16V BCB.
Objaw: po rozgrzaniu silnika do temperatury 90 stopni i zatrzymywaniu przed skrzyżowaniem silnik przygasa.
Obroty spadają do ok 500 i wracają natychmiast do poziomu prawidłowego 680. 9 na 10 zatrzymań.
Dodatkowo zauważyłem, że zdjęcie nogi z hamulca powoduje chwilowe podbicie obrotów o ok 100.
Przepustnica czyszczona i adoptowana, nawet przekładałem z innego samochodu - to nie to.
Samochód ma świeży olej, rozrząd, pasek klinowy, to też nie miało wpływu. Brak błędów.
Ostatnio udało się go odmulić po wymianie tłumików i plecionki (plecionka pękła w środku i przytkała rurę), dodatkowo spadło spalanie.
Brak pomysłu za co się złapać. Chciałem wymienić serwo ale to droga impreza...

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: marcin7x5 » pn maja 14, 2012 12:24

A czy jak silnik pracuje na biegu jałowym i podpompujesz kilka razy pedalem hamulca to obroty sie zmieniają? Może byc cos z podciśnieniem w dolocie.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » pn maja 14, 2012 18:23

Tak, przy szybkim pompowaniu przyśpiesza obroty rosną maks do 900-1000. Jak przestanę wracają do normalnego jałowego 680 (VAG takie programuje na rozgrzanym). Problemu nie ma dopoki się nie rozgrzeje i obroty nie zejdą do 680. Rurki na szybko: samostartem wyglądają bez nieszczelności, drzeć kolektor i szukać lewego?

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: marcin7x5 » wt maja 15, 2012 08:47

Sprawdziłbym ten zaworek co jest na węzyku do podcisnienia. On powinien puszczac tylko w jedna stronę. Ewentualnie możesz zdjąć ten cały przewód idący do serwa i dobrze zaslepić wyjście pod przepustnicą i wtedy sprawdzić czy tez przygasa. Będzie wtedy wiadomo czy to ma związek z serwem czy tez nie. U ciebie jest bodajże kolektor plastykowy więc może gdzieś coś się rozszczelnilo. Ale zacznij od sprawdzenia tego zaworku.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » śr maja 16, 2012 12:32

Zawór sprawny na usta :) serwo tez jakoś działa bo spada podpompowany, przyciśnięty pedał po odpaleniu silnika.
Nie do końca podoba mi się połączenie wężyka serwa z kolektorem, ale nie miałem tego jeszcze czasu i sposobności dokładnie obejrzeć.
Natomiast jeszcze stwierdzam, że po większej przygazówce na postoju też przygasa, więc chyba wchodzą w rachubę wszytskie możliwe nieszczelności.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: marcin7x5 » śr maja 16, 2012 13:05

Sprawdź w takim razie czy szczelnie wkręcony jest w kolektor map sensor oraz czy szczelny jest wężyk idący do zaworu cisnienia paliwa wychodzący własnie z kolektora ssącego. Jest obok map sensora. Dostep trudny ale.....mozliwy.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » pt maja 18, 2012 09:34

Sytuacja wygląda nastepująco: kolektor zdjęty - brak pęknięć, uszczelki do głowicy, oringi wtrysków wymienione, połączenia przewodów evap, serwa, regulatora ciśnienia, osadzenie MAP sensora poprawione - szczelne.
Uszczelka przepustnicy ok, połaczenia metalowej rury EGR szczelne. Odma z separatorem oleju - wymienione uszczelki.
W trakcie nagrzewania silnika przy poworcie pedału hamulca powoduje chwilową słyszalną zmianę pracy silnika - minimalne podbicie obrotów. (rozumiem ze powietrze przez zawór zwrotny w serwie wyrównuje ciśnienie po obu stronach membrany aby pedał wrócił) Czemu on jest taki wrażliwy na niewielką zmianę podciśnienia?
Przygasanie po rozgrzaniu jest chyba zależne od wielkości obrotów przy której zostanie puszczony pedał gazu.
Raz zdejmuję nogę z pedału i ładnie opada do jałowych i staje, a raz przydusi i nie ma znaczenia czy robię to na postoju czy podczas zatrzymywania w ruchu z uzyciem czy bez hamulca....
Sprawdziłem i przeczyściłem dodatkowo świece i połączenia wtrysków są ok. Świece kolor kawa z mlekiem, przerwa jest 1.1, złącza elektryczne czyste.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: marcin7x5 » pt maja 18, 2012 10:27

A sprawdzałes vagiem podcisnienie? Moze cos sie dzieje z głowicą.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » pt maja 18, 2012 12:03

Robiłem z rok temu próbę kompresji i była praktycznie ksiązkowa, a jeżeli chodzi o dokładne wartości podciśnienia od startu do rozgrzania to może zloguję przez weekend, ale raczej nie widziałem czegoś niepokojącego.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: marcin7x5 » pt maja 18, 2012 12:08

Do głowy przychodzi mi jeszcze pomysl aby sprawdzić czujnik położenia biegu jałowego w pedale gazu. Może od niego idą jakies zakłócenia do kompa. Sprawdziłem dzis u siebie czy wystepuje ten efekt podnoszenia obrotów przy szybkim pompowaniu hamulcem i obroty zwiększyły się więc masz serwo raczej sprawne.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » pt maja 18, 2012 18:55

O to mnie kolega zaskoczył! W pedale gazu jest stycznik biegu jałowego? Myślałem, że tam jest jedynie zwykły potencjometr, zaglądnę wobec tego co tam mamy o ile jest rozbieralne..

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » śr maja 23, 2012 13:37

W pedale gazu nie ma żadnego stycznika, są 2 potencjometry. Co za jakieś złośliwe...

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: marcin7x5 » czw maja 24, 2012 10:07

Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy to sprawdzić napięcie w instakacji. Moze spada za mocno i komp wtedy cos szaleje.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Przygasa po zatrzymaniu

Post autor: Jacek75 » czw maja 24, 2012 13:58

No ok, co jeżeli napięcie spada chwilowo przy zejściu obrotów silnika do jałowego? Napinacz, pasek klinowy, regulator napięcia jest nowy. Napięcie w instalacji prawidłowe przed odpaleniem, po odpaleniu w stanie stabilnym też.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk4 (1997 - 2005)”