Uszkodzona kostka stacyjki?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Panowie, potrzebuję szybkiej porady, zrobiłem przypadkowo zwarcie kabelkami radia a wcześniej głupi nie zrobiłem bezpośredniego zasilania z aku tylko było normalnie przez stacyjkę, na początku były problemy tylko z radiem ale ostatnio auto nie chce mi odpalić. Moje podejrzenia padają więc na kostkę stacyjki, gdyż bezpieczniki i przekaźniki już sprawdzałem, jednak może moje przypuszczenia są mylne? Bardzo proszę o podpowiedzi co mogło jeszcze innego się stać. Wiem że tak z głowy ciężko może być no ale może. Z góry dzięki.
P.S Dodam jeszcze że auto kręci normalnie kontrolki się świecą, ale nie odpala. Wcześniej auto jechało normalnie zaparkowałem zgasiłem, ale już nie odpaliłem.
P.S Dodam jeszcze że auto kręci normalnie kontrolki się świecą, ale nie odpala. Wcześniej auto jechało normalnie zaparkowałem zgasiłem, ale już nie odpaliłem.
Kostka stacyjki miałaby raczej objawy totalnego braku chęci kręcenia rozrusznikiem.
Jak kręci i nie zapala... obstawiałbym aparat zapłonowy a zwłaszcza czujnik Halla
Jak kręci i nie zapala... obstawiałbym aparat zapłonowy a zwłaszcza czujnik Halla
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
No i takowe objawy były podczas próby odpalenia że przez jakąś chwilkę było 0 reakcji rozrusznika później po odczekaniu chwili i ponownym włożeniu kluczyka znów zaczął kręcić.
A kręci normalnie, jak zawsze szybko czy jakoś wolniej ?
kręci szybko, znaczy kręcił dopóki przy próbach odpalenia nie rozładowałem aku. na podwórku po scholowaniu już nie zakręcił przygasają tylko kontrolki, bo generalnie na samym początku to radio działało od razu po włożeniu kluczyka po zwarciu działało tylko po przekreceniu kluczyka i podczas jazdy się rozłączało natomiast po zapaleniu świateł przygasał panel radia stąd właśnie moja diagnoza, tylko nie wiem czy właściwa. Przed chwiłą wykręciłem tą kostkę i styki maja tylko takie delikatne ślady jak po wsuwaniu we wsuwki natomiast biała cześć bo u mnie ta kostka jest czarno biała, jest deliaktnie czarna w miejscu wkladania kluczyka i w środku również jest sporo czarnego, czy to może oznaczać że się spaliła? Plastik jest delikatnie pęknięty w miejscu wkładania kluczyka.
Jak już ją wydobyłeś to ją wymień na coś dobrego. Jak nie pomoże to przynajmniej jedną z możliwych przyczyn wyeliminujesz.
Wymienię wymienię, teraz mi się przypomniało jeszcze że jak mnie holowano to w pewnym momencie znikły mi światła co prawda kierunkowskazy działały dalej ale świateł było brak, i po przekręceniu kluczyka nie było słychać pompy.
Obym się mylił ale mogło się jeszcze bałaganu w kostkach/przekaźnikach narobić...
Owszem taki scenariusz również mam w głowie ale gdzieś przeglądając to forum wyczytałem że właśnie takie objawy towarzyszą zepsutej kostce, więc jeszcze chwilkę jestem dobrej myśli, jak już wymienię kostkę to napiszę czy pomogło czy też nie, dodam że kostkę wyjmowałem zgodnie z instrukcją która jest w FAQ z użyciem ściągacza, 5 min i kostka była wyjęta.
Dobra sprawa wygląda tak że po wymianie kostki wróciło do normy radio działają światła klakson pompa, ale... auto nadal nie odpala, sprawdzałem czy paliwo wtrysk podaje okazuje się że podaje, natomiast brak jest iskry... i tu moje pytanie który z przekaźników jest za to odpowiedzialny i jak zdiagnozować jego ewentualne uszkodzenie... bardzo proszę o dalszą pomoc.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Za podawanie paliwa jest odpowiedzialny przekaźnik 167 w dolnym prawym rogu skrzynki. Do tego bezpiecznik 15 i 18. Reflektory do zapłonu nic nie mają, ale kostka do reflektorów - owszem. To ta kostka kończyła żywot.
Lecz warto sprawdzić, czy jest napięcie na czarnym kablu przy kostce stacyjki i później też na czarnym przy module cewki zapłonowej. Po prostu, możliwe że jakieś zabezpieczenie przeciwkradzieżowe działa. Ma Kolega alarm, immo czy coś?
Lecz warto sprawdzić, czy jest napięcie na czarnym kablu przy kostce stacyjki i później też na czarnym przy module cewki zapłonowej. Po prostu, możliwe że jakieś zabezpieczenie przeciwkradzieżowe działa. Ma Kolega alarm, immo czy coś?
Tak owszem mam alaram ale ja tego alarmu nie włączałem kiedy odchodziłem od auta po prostu zamknąłem drzwi z kluczyka, a jeżeli chodzi o światła to po wymianie kostki stacyjki działają już normalnie chodzi teraz po prostu o to że nie ma iksry i właśnie chcę sprawdzić napięcia przy aparacie zapłonowym, czy ktoś może mi powiedzieć jakie tam napięcia powinny być? Aha i jeszcze słyszałem że jakiś czujnik na kolektorze gdzieś jest że jeżeli on skończy żywot to również auta się nie odpali czy to prawda? Z góry dzięki za pomoc
Sprawdź cewkę i czujnik Halla
Sprawdzę, sprawdzę, tylko najpierw tak na szybko chciałem napięcia pomierzyć czy dochodzi w ogóle.