Zamek centralny + Sterownik

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
cziloss
JASZCZOMB
JASZCZOMB

Post autor: cziloss » wt sie 21, 2012 18:19

Witam. Dzisiaj zabrałem sie za montaz sterownika do centralnego. Niestety szybko okazalo sie, ze sobie nie radze :banghead: . Mam oryginalna centralke pneumatyczna Hella PP GF 30 + Sterownik CarProtect BX40. O ile ten bx40 ma smieszny schemat kablowy/polaczaen to juz z centrala Helli mam duzy problem. Centralka obsluguje: domykanie/otwieranie szyberdachu + okien, 2x drzwi ( moj golf jest 3d ), bagaznik i klapa wlewu. Doszedlem do wniosku, ze mam 2x Master na centrali bo moge otworzyc wszystkie silowniki z obydwoch drzwi. Teraz czas na pytania i problemy

1. Moze mi ktos udostepnic schemat od centralki ktora mam w aucie ? Jest tego tysiace na necie a akurat po dniu szukania do Helli nie znalazlem. Chce wiedziec jaki kabel za co odpowiada - bo nie mam ochoty pruc auta zeby sie o tym dowiedziec.

2. Podczas testowego polaczenia sterownika do centrali podczas otwarcia szyby sie autamatycznie otwieraja do samego konca ( tego nie chce ) a podczas zamykania zamyka sie na raty albo czasem tylko do połowy ( impuls trwa niby 3,5s a na pewno tyle nie ma ) co jest powodem ? W sterowniku mam różowy i żółty do podpiecia domkniecia i otwarcia bagaznika osobno - ale potrzebuje własnie schemat do centrali Helli :/

Pozdrawiam

-= Self-improvement is masturbation Self destruction is the answer =- Tyler Durden [FC]

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt sie 21, 2012 21:31

Żaden problem: "PP GF" itd to materiał obudowy (polipropylen) a faktyczny numer części ma być 1H0 962 257G i jest taki sam w każdym z Golfów 3 (oczywiście, o ile jest fabryczny).

Ad. 1: Kolegę będą interesować:
Zielony = otwieranie;
Szary = zamykanie;
Biało-czerwony = stały plus (można go użyć do zasilenia także centralki sterującej Carprotect);
Brązowy = masa (j. w.).
W Golfie 3 centralny to układ wspólnego wężyka, dochodzącego do każdego z otwieranych elementów. Nie wydzieli Kolega klapy bagażnika czy np. drzwi kierowcy. To wymaga dodatkowych, elektrycznych siłowników.

Ad. 2 Musi Kolega poeksperymentować, raczej czas 0,5 sekundy będzie właściwszy.
Schemat podłączeń pasuje każdy z ogólnych schematów czy porad tyczących Golfa 3, bez rozdziału na roczniki i ilość drzwi lub funkcję tzw. komfortu.

Awatar użytkownika
cziloss
JASZCZOMB
JASZCZOMB

Post autor: cziloss » wt sie 21, 2012 23:36

Dzieki za wyjasnienie co oznacza PP GF :okej: . Do zielonego i szarego doszedlem. Czyli wychodzi na to, ze nie ma mozliwosci tylko domykania szyb tylko bedzie otwieranie + domykanie. Dzieki temu rozjasnieniu sytuacji bede eksperymentował. Dzieki jeszcze raz ! :pub:

-= Self-improvement is masturbation Self destruction is the answer =- Tyler Durden [FC]

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr sie 22, 2012 00:00

Faktycznym czasem potrzebnym do domknięcia szyb w Golfie jest czas ok. 20 sekund. By to osiągnąć, sterownik musi oferować taki czas na osobnym kanale lub na życzenie wydłużać czas kanału zamknij.
Z obu przednich drzwi można sterować centralnym równorzędnie, jest to prawidłowe i nie jest to kwestią siłowników master a identycznego w obu drzwiach układu czujników.
Co tam jeszcze... A! "śmieszny układ Carprotecta" to przygotowanie pod dowolne, w/g życzenia nabywcy, podłączenie w auto: sterowanie plusem podaniem plusa), minusem czy naprzemienne. Stąd układ, który my mamy sobie dostosować.
O ile sobie przypominam, to na kanale otwierania bagażnika (teraz nieużywany), jest chyba długi czas, ponad te 3,5 sekundy. Tylko to trzeba sprawdzić, czy wychodzi plus, czy też łączy do masy (czyli "podawany" minus).

Warto poczytać jak Kolega Piaggio z "sąsiedniego" forum miał przed awarią:
http://www.golf3.pl/39306.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”