[gol II ] Wymiana króćca wody

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » pn lis 19, 2012 21:40

Dziś foto porada jak wymienić króciec wody w silniku nz , prawdopodobnie w polo i silnikach ta sama zasada.

Na pierwszy ogień zdejmujemy kopułkę aparatu zapłonowego i wyjmujemy palec. Wypinamy wtyczkę znajdująca się z boku aparatu zapłonowego. Dwa czujniki , czarny wskaźnik temp. na zegarach , niebieski- czujnik ssania.

Obrazek

Króciec jest przymocowany na dwie śruby (imbus nr. 6). Po założeniu bita okazało się że imbus jest obrobiony - korozja . W takim wypadku wyjąłem zbiorniczek płynu do spryskiwaczy i nabiłem gwiazdkę na imbus bo nic innego mi nie pozostało . Operacja się udała i odkręciłem pierwszą górna śrubę. Z dolną śrubą nie było problemu odkręciłem ją imbusem. Teraz zdejmujemy 4 obejmy , najlepiej wąskimi długimi kombinerkami.

Obrazek

Teraz wyjmujemy czujniki z starego króćca ( wysuwamy spinki), czyścimy dokładnie szczotką miedzianą i zakładamy nowe oringi ( koszt 50 gr sztuka). Założyłem też nowe śruby (rozmiar 6) jedną musiałem kupić dłuższą i skrócić bo w nie oryginalnym króćcu tuleja jest dłuższa i ori śruba nie przechodzi na wylot. Nowe śruby mocowania termostatu i zaślepki plastikowe by śruby nie korodowały i w przyszłości nie było problemu z ich odkręceniem.

Obrazek Obrazek

Montujemy króciec w całość , czyli zakładamy czujniki z origami , wsuwamy spinki , zakładamy nowy oring i termostat , skręcamy nowymi śrubami. (polecam termostat firmy wahler , jakość ori.) Miejsce styku czyli blok silnika czyścimy drobnym papierem ściernym ,patrzymy czy nie ma ubytków na bloku ( wżerów) jeśli są wklejamy króciec na silikon , (polecam erling jakość ori.) Śruby smarujemy smarem grafitowym i przykręcamy do bloku. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Zalewamy nowy płyn chłodzący , wł. silnik , otwieramy ogrzewanie w kabinie na max. - ciepłe. Silnik pracuje tak długo aż nie wł się wentylator a termostat otworzy się maksymalnie. Czekamy jakieś 30 min żeby nas nie poparzyło i uzupełniamy płyn jeśli jest taka potrzeba.

Obrazek

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt lis 20, 2012 09:01

grandi pisze: czyścimy dokładnie szczotką miedzianą
grandi,nie ma czegoś takiego :grin:
Szczotka jest z drutu stalowego,żeby "kłaki" nie gięły się.
Poradnik zaakceptowany :bigok:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

S.
Super eS.
Super eS.

Post autor: S. » sob lis 24, 2012 18:36

Ewentualnie szczotka mosiężna :jezor:

Awatar użytkownika
bambel15
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: bambel15 » sob maja 17, 2014 10:14

a nie trzeba płynu spuścić chłodniczego ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”