Turbo nie działa po dłuższym postoju na zimnym.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć !
To zdarzyło się już kolejny raz ! Przy temperaturze poniżej zera gdy odpalam golfa i zaczynam jechać w ogole nie ma mocy, jakby turbina nie działała (taki sam efekt daje odłączenie wtyczki od przepływomierza). Jechałem tak z 2 KM i dalej się nic nie odblokowało ale w trakcie gdy stałem na światłach wyłączyłem i włączyłem ponownie silnik i problem zniknął.
Szukałem na forum i odpowiedzi znalazłem, ale dotyczyły zapieczonych kierownic, których nie mam w turbinie z silnikiem 1Z.
To już 3 raz tej zimy (zawsze po dłuższym postoju) się tak działo. Nigdy wczesniej (jeżdżę już 4 rok golfem) nie miałem takich problemów.
To zdarzyło się już kolejny raz ! Przy temperaturze poniżej zera gdy odpalam golfa i zaczynam jechać w ogole nie ma mocy, jakby turbina nie działała (taki sam efekt daje odłączenie wtyczki od przepływomierza). Jechałem tak z 2 KM i dalej się nic nie odblokowało ale w trakcie gdy stałem na światłach wyłączyłem i włączyłem ponownie silnik i problem zniknął.
Szukałem na forum i odpowiedzi znalazłem, ale dotyczyły zapieczonych kierownic, których nie mam w turbinie z silnikiem 1Z.
To już 3 raz tej zimy (zawsze po dłuższym postoju) się tak działo. Nigdy wczesniej (jeżdżę już 4 rok golfem) nie miałem takich problemów.
Zrób diagnostykę, sprawdź czy nie ma błędów, bo trudno cokolwiek więcej powiedzieć.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Coś Tobie zamarza albo n75 albo gruszka podciśnienia przy turbo, auto wpada w notlauf z niedoładowania ... silnik się nagrzewa i po czasie zamarznięty element puszcza, gasisz odpalasz i jedziesz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nie ma przesłanek, aby stwierdzić jego uszkodzenie, skoro ...Tofik90 pisze:Czyli raczej turbo jest sprawne ?
Tofik90 pisze:w trakcie gdy stałem na światłach wyłączyłem i włączyłem ponownie silnik i problem zniknął.
prawdopodobnie zamarza ci zawór upustowy i jest otwarty ,potem jak sie nagrzeje od silnika puszcza i jak napisał italiano masz notlaufa -czyli tryb awaryjny ,gasisz odpalasz i masz moc -sprawdz błedy na vagu albo zrób logi na zimnym silniku i wszystko sie wyjasni
Mam czasami to samo. Turbo nowe. Notlaufa nie ma ale nie cisnąłem bo nigdy tego nie robię na zimno. Czuć nawet na 1,2 czy 3 biegu, że auto jedzie jakby SDI (nawet klekot jakby ciut inny). Obstawiam zamarzający N75 ale pewności niema. Objaw szybko ustępuje jak tylko auto przejedzie 1-2km więc olałem logowanie
Skoda Octavia II RS BMN
188KM@369Nm czyli mocna seria
odczytanie kodu błędu wyjaśni sprawę gdyż ten akurat objaw wskazuje, że jechałeś w trybie awaryjnym od razu po odpaleniu silnika i z pewnością nie jest tu winny zamarznięty N75 lub zawór upustowy czy też cięgno siłownika ciśnieniowego przy turbo zwłaszcza, że zawór upustowy jeśli miałby przymarznąć to i tak w pozycji zamkniętej czyli nastawione turbo na pełne doładowanie.Tofik90 pisze:ale w trakcie gdy stałem na światłach wyłączyłem i włączyłem ponownie silnik i problem zniknął.
Jedyna sensowna rada jest chyba podpiecie auta pod Vag-a i sprawdzenie błędów zapisanych w ECU, jak równiez zlogowanie- i taki obraz napewno rozjasni sytuacje:-)
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Zgadzam się w pełni z powyższym tekstem A takie objawy ,czyli totalny muł od odpalenia ,zwykle wywołuje przepływomierz ...i o ile po sprawdzeniu błędów ,będzie coś o przepływomierzu ,to szukaj sprawnej przepływki Logi dynamiczne bloku 003 i 011 powinny szybko wyjaśnić sprawęSztomel pisze:odczytanie kodu błędu wyjaśni sprawę gdyż ten akurat objaw wskazuje, że jechałeś w trybie awaryjnym od razu po odpaleniu silnika i z pewnością nie jest tu winny zamarznięty N75 lub zawór upustowy czy też cięgno siłownika ciśnieniowego przy turbo zwłaszcza, że zawór upustowy jeśli miałby przymarznąć to i tak w pozycji zamkniętej czyli nastawione turbo na pełne doładowanie.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Jasne. Wszystko VAG/ VCDS wyjaśni... pupa !
Zero błędów u mnie. Sprawdzałem kilka razy. Może logi by coś poradziły ale jak robić logi na zimnym, zamarzniętym silniku ?
Zero błędów u mnie. Sprawdzałem kilka razy. Może logi by coś poradziły ale jak robić logi na zimnym, zamarzniętym silniku ?
Skoda Octavia II RS BMN
normalnie nikt ci nie karze krecic do 4tys wystarczy jak dasz gaz od 1500 do 2500 011 i potem 003 i wszystko jasne kolegoNastar pisze:Może logi by coś poradziły ale jak robić logi na zimnym, zamarzniętym silniku ?
Nastar, skoro u Ciebie nie pokazuje żadnych błędów to jeszcze jest odczyt wartości bloków mierzonych i takie warości w dynamicznych o jakie prosi się kolega odzim - Ty masz zupełniee inny silnik niż kolega z forum, który zadał przedmiotowe pytanie, więc o co kaman ? U Ciebie logi też pokażą bo pewnie się okaże, że masz brak ciśnienia albo coś w tym stylu.
Nastar Rozbierz układ podcisnieniowy. Przemyj benzyką ekstrkcyjną gruszkę turba, zawór n75 i n18, zaworek jednokierunkowy oraz przewody. Po prostu masz wilgoc w ukladzie i robi sie korek lodowy podczas mrozów. Zobacz czy przewód upuszczający podciśnienie jest podłączony do filtra powietrza
Wysłane z "notatnik" NOKIA 3410