luźne kabelki 1pin nad skrzynką

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Gizmo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Gizmo » ndz mar 10, 2013 03:35

Witajcie,

ostatnio montowałem MFA w swoim Golfiku i natknąłem się na dosyć niezły burdel w kablach, wygląda na to że ktoś grzebał tam i jakby to powiedzieć odłączył i nie podłączył prawdopodobnie kabelków. Doszukałem się jak na razie 3 wolnych kabli ale pewnie jak rozplącze wiązki to możliwe że i znajdę więcej takich niespodzianek, ale od czegoś rozpocznę więc:

Obrazek
apropos zielonych wtyczek 1pinowych na skrzynce bezpieczników znajduje się gniazdo (zielone) z możliwością podpięcia 4 takich wtyczek, jedno jest zajęte ale 3 można jeszcze tam wpiąć więc podejrzewam że te dwa powinno się tam wpiąć ale pod który pin nie wiem i wole nie próbować, jakby ktoś wiedział byłoby super.
Obrazek
apropos szarej wtyczki 1pinowej nie znalazłem takowej chyba że jest wpięta podobna do białego gniazda zamieszczonego na skrzynce (widoczne w głębi na zdjęciu)

Z góry serdeczne dzięki za pomoc

Powered by Gizmo

ssarna1
Forum Master
Forum Master

Post autor: ssarna1 » ndz mar 10, 2013 09:58

Przecież te gniazda to złączki, co to za różnica do którego pinu wepniesz :P
szara do szarego, wpinasz po kolorach. szare gniazdo to podświetlenie kokpitu, białe to sygnał otwartych drzwi kierowcy a zielone to zasilanie po zapłonie

MK3 ADZ->AGU

Awatar użytkownika
kuba_p
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kuba_p » ndz mar 10, 2013 10:37

Gizmo pisze:wygląda na to że ktoś grzebał tam i jakby to powiedzieć odłączył i nie podłączył prawdopodobnie kabelków.
Vw robił w niektórych wiązkach trochę kabli na zapas.
Czy coś Ci nie działa?
Jeżeli wszystko działa to zostaw te wtyczki w spokoju tam gdzie były.
Może kiedyś się przydadzą jak będziesz coś dokładał.

ssarna1
Forum Master
Forum Master

Post autor: ssarna1 » ndz mar 10, 2013 11:23

Nie sądze żeby aż tyle vw na zapas dał :) może coś miałeś i ktoś to wyjął jak sprzedawał auto. I pomyliłem się z kolorem, podświetlenie to niebieska skrzynka

MK3 ADZ->AGU

Gizmo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: luźne kabelki 1pin nad skrzynką

Post autor: Gizmo » ndz mar 10, 2013 13:18

ssarna1 pisze:Przecież te gniazda to złączki, co to za różnica do którego pinu wepniesz :P
szara do szarego, wpinasz po kolorach. szare gniazdo to podświetlenie kokpitu, białe to sygnał otwartych drzwi kierowcy a zielone to zasilanie po zapłonie
w podświetleniu działa wszystko :) sygnał otwarcia drzwi jest na wszystkich drzwiach i klapie :) jedynie zasilanie po zapłonie na radiu nie działa i mam podłączone pod stałe 12v, w sumie pierwotnie zastanawiałem się czy nie podłączyć do wolnych pinów w to zielone gniazdo, ale wolałem się upewnić abym nie miał jakichś niespodzianek:)
ssarna1 pisze:Nie sądze żeby aż tyle vw na zapas dał :) może coś miałeś i ktoś to wyjął jak sprzedawał auto. I pomyliłem się z kolorem, podświetlenie to niebieska skrzynka
hehe noo miałem przed kupnem wyciągnięte radio :):P oświetlenie bagażnika :)
kuba_p pisze:Vw robił w niektórych wiązkach trochę kabli na zapas.
Czy coś Ci nie działa?
Jeżeli wszystko działa to zostaw te wtyczki w spokoju tam gdzie były.
Może kiedyś się przydadzą jak będziesz coś dokładał.
nie działa wsumie z tego co zauważyłem napięcie po zapłonie w radiu a tak to nie zauważyłem jak na razie aby coś nie działało