Temat co słabe hamulce pomocy ..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temat co słabe hamulce pomocy ..
Więc tak wymieniłm szczeki w golfie z tyłu no i myślałem, że będzie gita ... ale co się okazałao skręciłemall wszystk jest OK tylko ... hamulec jest miękki strasznie i słabo tył hamuje ... czy może to być wina tego, że się zapowietrzyło >??< ...
Problem next jest taki ze jak chialem odpowietrzyć z kolegą to chciałem odkręcić te dzyndzeli (niewiemjak to sei nazywa) i się urwały kupiłem nowe ( koszt 2x3zł) ale niewiem teraz jak je odkręcić więc złozyłemw szystko do "kupy" i nic nienaprawiłem a tylko zrabałem miał ktoś już taki problem POMÓŻCIE
Problem next jest taki ze jak chialem odpowietrzyć z kolegą to chciałem odkręcić te dzyndzeli (niewiemjak to sei nazywa) i się urwały kupiłem nowe ( koszt 2x3zł) ale niewiem teraz jak je odkręcić więc złozyłemw szystko do "kupy" i nic nienaprawiłem a tylko zrabałem miał ktoś już taki problem POMÓŻCIE
:D
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ten dzyndzel nazywa się odpowietrznikiem i jak go urwałeś to idz teraz do sklepu i oddaj te nowe a w zamian kup nowe tłoczki hamulcowe. Kosztują ok 15 zł/strona. Zanim pójdziesz to sprawdz czy z drugiej strony dasz radę odkręcic bo możliwe ze i drugi urwiesz.... a jak już bedziesz kupował to najlepiej żebyś wykręcił stary bo z tego co sięorientuję jest 2-3 rózne rodzaje tłoczków więć po co chodzić do sklepu kilka razy. Przy okazji kup sobie płyn hamulcowy tak z litre bo po 1. przy wymianie tloczka płyn Ci się wyleje a po 2. zaleca się okresową wymianę płynu hamulcowego. Po wymianie i odpowietrzeniu hamulec odżyje.....
Ostatnio zmieniony śr cze 07, 2006 20:54 przez pushkin77, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jeśli wymieniając szczęki nie przytrzymałeś tłoczków albo nie związałeś ich drutem to pewnie zapowietrzyłeś. Jakby to były drogie zaciski z przodu to można by próbować odpowietrzyć na przewodzie hamulcowym. Z tyłu nie warto się bawić. Kupuj te cylinderki i ijuż.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Albo wykręcić zacisk i próbować rozwiercić odpowietrznik, potem wydłubać resztę i ewentualnie przegwintować. Bez odpowietrzenia hamulców nie będziesz miał sukcesów ani dlaszej diagnozy.Paweł Marek pisze: Jakby to były drogie zaciski z przodu to można by próbować odpowietrzyć na przewodzie hamulcowym.
Co do tyło to tak jak pisze Paweł - kupuj nowe cylinderki.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie znalazłem w całych okolicy nikogo kto by mi to zrobił. Jedyny człowiek który robił takie rzeczy w Myślenicach zachorował. Odpowietrzyłem na przewodzie, pojeździłem tak dwa lata (było ok) i auto poszło do ludzi.Adamtd pisze:próbować rozwiercić odpowietrznik
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja powiem szczerze nie miałem na szczęście nigdy pecha z odpowietrznikiem, ale kiedyś straciłem śrubę do koła, fakt że ona większa od odpowietrznika ale z dwie godziny dłubania i sie udało uratować półoś. Tylko wiesz jak to ze starymi przewodami - może być tak samo jak z odpowietrznikiem - trzeba odrazu dawać nowePaweł Marek pisze:nie znalazłem w całych okolicy nikogo kto by mi to zrobił
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jasne. Ja skończyłem przy pompie A te zaciski to taki cholerny materiał że naprawdę podobno cięzko coś z tym zrobić. Na szczęście dla mnie temat nieaktualny.
Mam jescze takie pytanie.. co może być tego powodem.. wymieniłem szczęki hamulcowe i mam teraz miękii pedał hamulca ledwo hamuje bardzo słabe są hamulce ... co może byc tego przycznyą ?? prosze o podpowiedzi bardzo wazne bo niemoge dość do tego co się stało ... jak hamuje pedał idze do spodu a hamulec hamuje bardzo słabo ... dlaczego ?? płyn hamulcowy mi nie wyciekł... WTF ?? co się dzieje w takim razie ...
:D
te 2 litry to lekka przesada.chyba 2 pojemniki.pushkin77 pisze:Przy okazji kup sobie płyn hamulcowy tak ze 2 litry
ja wymienialem u siebie i weszlo ok 600 ml
zapowietrzone chamulce albo pompa chamulcowaMelepeta pisze:jak hamuje pedał idze do spodu a hamulec hamuje bardzo słabo ... dlaczego ?? płyn hamulcowy mi nie wyciekł... WTF ?? co się dzieje w takim razie ...
[ Dodano: 07 Cze 2006 20:40 ]
upsss-HAMULCE, HAMULCOWA- mierna z polaka
moje mk2 do kasacji :( nastepne auto- cos z rodziny VW
NIECH MI KTOś WYTłUMACZY RACJONALNIE JEżELI NIE BYłO WYCIEKU Z UKłADU HAM ULCOWEGO to jakim cudem zapowietrza sie układ piszecie pompa cylinderki no proszę!
[ Dodano: Czw Cze 08, 2006 07:52 ]
pedał ham robi sie miekki dlatego kiedy wciskamy cylinderki płyn ham cofa sie i tym sposobem traci sie cisnienie w obwodzie ham po załozeniu wszystkiego do kupy czyli klocków szczęk co kto robił WCISNąć KILKA RAZY PEDAł ABY CYLINDERKI WYPEłNIłY SIE CIśNIENIEM NIE ZAPALAJąC SAMOCHODU kidy pedał zrobi sie twardy dopiero odpalamy i wciskamy pod serwem kilka razy
[ Dodano: Czw Cze 08, 2006 07:52 ]
pedał ham robi sie miekki dlatego kiedy wciskamy cylinderki płyn ham cofa sie i tym sposobem traci sie cisnienie w obwodzie ham po załozeniu wszystkiego do kupy czyli klocków szczęk co kto robił WCISNąć KILKA RAZY PEDAł ABY CYLINDERKI WYPEłNIłY SIE CIśNIENIEM NIE ZAPALAJąC SAMOCHODU kidy pedał zrobi sie twardy dopiero odpalamy i wciskamy pod serwem kilka razy