regeneracja reflektorów+turtle headlights
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam. W moim vw reflektory bardzo słabo świecą. A że są plastikowe dowiedziałem się, że można je zregenerować. Czytałem ten temat: viewtopic.php?t=138662" onclick="window.open(this.href);return false; i jest tam napisane aby użyć papieru wodnego. Czytałem także, że do polerki uzywa sie jeszcze papieru ściernego. Zamierzam zakupic zestaw http://allegro.pl/turtle-wax-zestaw-do- ... 79266.html" onclick="window.open(this.href);return false; i według tego co jest napisane na aukcji nie ma mowy o papierze wodnym czy ściernym. 1Używał ktoś tego? 2 Jak rozpoznać zużyty odbłyśnik w reflektorze?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Papieru ściernego to bym nie polecał do lamp a tym bardziej do lakieru. Wodnego to i owszem. A co do tego zestawu z allegro to się nie wypowiem, ja używam normalnych past do polerowania lakieru
VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To nie jest jakiś mus, że trzeba użyć papieru wodnego, aby pozbyć się oksydacji z klosza, wszystko zależy od stopnia zmatowienia - głębokości oksydacji.kamciu20 pisze:i jest tam napisane aby użyć papieru wodnego.
Czasami jest to dosłownie powierzchowne utlenienie się, zmatowienie klosza i wtedy samo wypolerowanie przywraca przejrzystość klosza i używanie w takim przypadku papieru wodne jest zupełnie niepotrzebne. Oczywiście jeśli pojawią się jakieś miejscowe defekty, głębsze rysy przebarwienia- choćby po ptasich odchodach to mimo ogólnie dobrej kondycji klosza jest konieczne użycie papieru lub bardziej agresywnej pasy w celu zlikwidowania miejscowego uszkodzenia.
Ja też używam do tego past do polerowania lakieru, produkty "przeznaczone" do tego amatorskie, sprawdzają się zazwyczaj jedynie kiedy zmatowienie jest niewielkie, bardziej działają na zasadzie wypełniaczy utlenionego plastiku jak usuwają utlenioną warstwę.
Zrób jakieś fotki tych kloszy w dobrym świetle to będzie można ocenić stopień uszkodzenia i ewentualnie coś poradzić.
Ja osobiście zawsze używam papierów - w zależności od klosza startuje nawet od 600