Dymi , kopci , irytuje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Dymi , kopci , irytuje
Panowie... nie mam już sił na tego VW naprawdę chyba trafiłem pechowy egzemplarz , pod 13tką kupiony , 13stego się rozleciał silnik w numerach rejestracyjnych też 13..
a teraz całkiem serio.
Wyremontowany cały silnik
sonda lambda nowa bosh
silniczek krokowy
kable świece aparat itp.
Dziś sobie stoję na parkingu kulturalnie przy bankomacie a , że było ciemno , temperatura 90. odwracam się a golf się pali... no z rury wali na biało dość mocno... czuć zapach nieprzepalonej benzyny (kompresja prawidłowa) nowe pierscienie mają 1500 km.
Po wejściu do auta , ruszam a auto mi prawie zgasło , tak jak by go zalało przydusiło się.
Chciałem to sprawdzić więc postałem na stacji chwile na wolnych obrotach i dałem mu troszeczkę gazu raptownie nie dość , że od razu nie zareagował to po puszczeniu gazu przez dosłownie 3-5 sekund chodził bardzo nisko i się ustabilizował tak się dzieje tylko przy staniu na wolnych obrotach dłużej. Ewidentnie go zalewa.
Olej dziś wymieniony na max life i już czuć pod korkiem zapach benzynki. Mechanik coś kręci , ja głupi nie jestem ewidentnie czuję polot PB pod korkiem. Płynu nie ubywa , nie pręży przewodów nie bierze oleju oleju też nie przybywa. i teraz mam do was pytanie , chcę metodą prób i błędów :
Czy rozsądnym będzie najpierw przerzucić wtrysk ?? podmienić to silnik 1.6 ABU prosta konstrukcja wtrysk sam sobie przerzucę . ale czy warto czy to coś ma do tego ?
Ewentualnie sterownik silnika podmienić ? koszt żadnen używka kosztuje tyle co 0,7
a teraz całkiem serio.
Wyremontowany cały silnik
sonda lambda nowa bosh
silniczek krokowy
kable świece aparat itp.
Dziś sobie stoję na parkingu kulturalnie przy bankomacie a , że było ciemno , temperatura 90. odwracam się a golf się pali... no z rury wali na biało dość mocno... czuć zapach nieprzepalonej benzyny (kompresja prawidłowa) nowe pierscienie mają 1500 km.
Po wejściu do auta , ruszam a auto mi prawie zgasło , tak jak by go zalało przydusiło się.
Chciałem to sprawdzić więc postałem na stacji chwile na wolnych obrotach i dałem mu troszeczkę gazu raptownie nie dość , że od razu nie zareagował to po puszczeniu gazu przez dosłownie 3-5 sekund chodził bardzo nisko i się ustabilizował tak się dzieje tylko przy staniu na wolnych obrotach dłużej. Ewidentnie go zalewa.
Olej dziś wymieniony na max life i już czuć pod korkiem zapach benzynki. Mechanik coś kręci , ja głupi nie jestem ewidentnie czuję polot PB pod korkiem. Płynu nie ubywa , nie pręży przewodów nie bierze oleju oleju też nie przybywa. i teraz mam do was pytanie , chcę metodą prób i błędów :
Czy rozsądnym będzie najpierw przerzucić wtrysk ?? podmienić to silnik 1.6 ABU prosta konstrukcja wtrysk sam sobie przerzucę . ale czy warto czy to coś ma do tego ?
Ewentualnie sterownik silnika podmienić ? koszt żadnen używka kosztuje tyle co 0,7
Dymi , kopci , irytuje
Sokołowianin, a masz instalace gazowa? probowałes zresetowac kompuer? diagnozowales czy nz kompie nie ma jakis błedow?
-
- Nowicjusz
Dymi , kopci , irytuje
nie mam gazu , czysta benzyna.
Jutro pojadę na komputer. Ale raczej nic nie pokaże jak ostatnio.
Jutro pojadę na komputer. Ale raczej nic nie pokaże jak ostatnio.
Dymi , kopci , irytuje
Sokołowianin pisze:czuć zapach nieprzepalonej benzyny
Dokładnie, wtrysk/wtryski leją jak do wiadra.Sokołowianin pisze:nie dość , że od razu nie zareagował to po puszczeniu gazu przez dosłownie 3-5 sekund chodził bardzo nisko i się ustabilizował tak się dzieje tylko przy staniu na wolnych obrotach dłużej. Ewidentnie go zalewa.
Zmień mechanika bo to partacz, a jesli to po jego "naprawach" to domagaj się albo zwrotu kasy albo przywrócenia auta do stanu przed "naprawą"Sokołowianin pisze:Mechanik coś kręci , ja głupi nie jestem ewidentnie czuję polot PB pod korkiem
Nie warto - strata czasu, nerwów i kasy. Lepiej wyjasnić sytuację z mechaniczyna i jechać do dobrego diagnosty. Jesli masz do Wrocławia rozsądną odległość, to moge polecic znakomity warsztat.Sokołowianin pisze:chcę metodą prób i błędów
-
- Nowicjusz
Dymi , kopci , irytuje
Mazowieckie , czyli zalewa wtrysk , czyli wystarczy go wymienić ?
Ale zalewanie wtrysku powodowało by właśnie te kopcenie ?
co powoduje , że wtrysk zalewa?co jest do sprawdzenia? na starym wtrysku pamiętam przed remontem silnika też kopcił.
ciśnienie paliwa?
co można sprawdzić , co składa się na to , że wtrysk zalewa
Ale zalewanie wtrysku powodowało by właśnie te kopcenie ?
co powoduje , że wtrysk zalewa?co jest do sprawdzenia? na starym wtrysku pamiętam przed remontem silnika też kopcił.
ciśnienie paliwa?
co można sprawdzić , co składa się na to , że wtrysk zalewa
-
- Nowicjusz
Dymi , kopci , irytuje
Sprawdziłemciśnienie paliwa , prawidłowe , wtrysk przełozyłem niby coś pomogło , ale teraz jak jechałem od elektryka to znowu coś go przycinało bo czasami nie chciał iść, szczególnie przy niższych obrotach
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dymi , kopci , irytuje
co jeszcze może powodować zalewanie oprócz samego uszkodzonego wtrysku? Np zepsuty czujnik temperatury, jeśli pojedziesz na komputer nie szukaj błędów tylko zobacz jaką temperaturę pokazuje albo sprawdź go omomierzem - opisy są na forum. Albo dziura w wydechu gdzieś między silnikiem a sondą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Dymi , kopci , irytuje
Ten samochód kopci na biało czuć nieprzepalone Pb. widać to wieczorami jak się np na wstecznym jedzie widać po lusterkach.
Ale czy czujnik temp może mieć coś z tym wspólnego ? owszem dodam, że auto mi się nie dogrzewa tzn jeżdżąc mam max 70 stopni na wskaźniku. wentylator się uruchamia na postojach.
Ale czy czujnik temp może mieć coś z tym wspólnego ? owszem dodam, że auto mi się nie dogrzewa tzn jeżdżąc mam max 70 stopni na wskaźniku. wentylator się uruchamia na postojach.