Po rozruchu wspomaganie ciężko pracuje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotras0062
- Mały gagatek
Witam, szukałem coś na ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie , więc założyłem nowy temat. Mam taki problem że z rana po odpaleniu auta, wspomaganie kierownicy nie działa przez tak ok 1-2minuty, Po 8 h postoju( pod pracą) też nie działa ale krócej bo max minuta. Jakiś czas temu poadł wąż od pompy i wyciekło ok 0.4l płynu. Wąż naprawiłem a płyn dolałem, zakupiłem do vw Febi zielony (ale nie wiedziałem jaki znajduję się w zbiorniczku). Dodam że jak ruszam kierownicą jak wspoma nie działa, to czuć tak jakby tam ta pompa sie odklejała i zaczynała działać. W trakcie jazdy jest ok, po krótkich postojach tez jest ok. Czy to moja wina ze dolałem a nie wymieniłem całość??? Nie robiło się tak od razu po naprawie usterki tylko dopiero gdy temperatura na dworze spadła. Co radzicie???
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Odpowietrzyłeś układ po zalaniu płynu
Pytanie czy nie zatarło pompy ...piotras0062 pisze:zas temu poadł wąż od pompy i wyciekło ok 0.4l płynu.
- piotras0062
- Mały gagatek
tak, odpowietrzyłem, po przez kręcenie kierownicy do oporu raz w lewo raz w prawo, kilka krotnie, po tym uzupełniłem do określonego poziomu
- piotras0062
- Mały gagatek
italiano_83, jak mi wywaliło uszczelniacze na maglu to litra płynu wystarczyło mi na dojazd z pracy do domu ( dokładnie 15 km) i nie zatarło więc ubytek niewielki raczej nie dał by jej rady
płyn to febi ewentualnie swag zielony syntetyczny
płyn to febi ewentualnie swag zielony syntetyczny
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533635" onclick="window.open(this.href);return false; powoli do przodu...
- piotras0062
- Mały gagatek
też mi sie tak wydaje, bo przecież po chwili chodzi ok, bez żadnych przycięć, aby po dłuższym postoju auta jest nie halo
- piotras0062
- Mały gagatek
w Mk 3 zacinał mi sie to całkiem inne odczucie było, zacinał sie nawet podczas jazdy a tu, tylko po dłuższym postoju, spróbować wymienić sam płyn, bez wyciągana pompy?? Co radzicie??
Raczej przyczyny szukałbym w pompie niz w płynie ale zawsze to będzie najtańsze rozwiązanie. Chyba, że cos dzieje się juz z maglownicą.
- piotras0062
- Mały gagatek
w przyszłym tygodniu sie za to wezmę bo w tym czasu nie znajdę, jak coś wymyśle to oczywiście sie pochwale
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Jak już chcesz grzebać to zrób płukanie. Kupujesz dwa litry płynu ścigasz gumowy powrót ze zbiorniczka wkładasz go do butelki plastikowej. Odpalasz auto a druga osoba wlewa non stop płyn od wspomagania do zbiorniczka. Przepuszczasz tak półtora litra, wyłączasz silnik zakładasz powrót i zostaje Ci pół litra na uzupełnienie układu. Myślę, że sama wymiana jest bezcelowa bo i tak część syfu w układzie zostaje.piotras0062 pisze:w przyszłym tygodniu sie za to wezmę bo w tym czasu nie znajdę, jak coś wymyśle to oczywiście sie pochwale
- piotras0062
- Mały gagatek
W niedzielę, choć nie powinno się tego robić w ten dzień bo mówią że sie niedzielą nikt nie dorobił to ja zrobiłem:P tak mi się na razie wydaje. Zrobiłem płukanie tak jak radził Fafik258 i jest ok. W układzie był najprawdopodobniej czerwony płyn bo po płukaniu zielony to raczej nie zleciał. Nie jest chłodno w nocy więc nie wiem czy to temperatura miała znaczenie ale z rana wspoma chodzi tak jak powinna. Żadnych zawieszek z jej strony
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Nie będę straszył ale to pewnie korozja z listwy. Każdy kiedyś przerabia temat regeneracji maglownicy a tak już bez straszenia możliwe że był czerwony płyn tak jak mówiszpiotras0062 pisze:W układzie był najprawdopodobniej czerwony płyn bo po płukaniu zielony to raczej nie zleciał
- piotras0062
- Mały gagatek
Witam, po roku i powrocie niskich temperatur, problem powrócił, wymieniłem pompę, płyn i nadal nic, kompletnie żadnego efektu. Zauważyłem dokładnie że od 7 stopni C zaczynają sę problemy. Kolego Fafik 258 obstawiasz maglownicę??? oglądałem ją pod spodem i na oko wygląda zdrowo,ale na oko