jaka dawka na pompie (silnik alh)?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam,mam pytanie jaką dawkę ustawić nastawnikiem na pompie dla mojego silnika? Bo niedawno miałem wymienianą uszczelkę pod nastawnikiem i od tej chwili zaczął mi więcej palić - o około 1litr na 100km. W zeszłym tygodniu pojechałem na diagnostykę i wyszło że dawka była ustawiona na 2,2. Wczoraj pojechałem by ją przestawić i mechanik przestawił na 4,0 i dalej spalanie się nie zmieniło. Auto cały czas zbiera się dobrze od samego dołu, proszę o wartość jaka fabrycznie tu powinna być. Pozdrawiam.
najpierw: Astra1 1.4 +lpg,
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
teraz: premacy 1.8 + lpg, V70 III 2.0d
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
jarekzgora, 4,4 mg na rozgarzanym silniku (min 80st)
rozumiem ze masz MFA, bo wtedy zeby pokazywal normalne spalanie to musi byc na fabryke utawione ,
rozumiem ze masz MFA, bo wtedy zeby pokazywal normalne spalanie to musi byc na fabryke utawione ,
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: jaka dawka na pompie (silnik alh)?
Podjechałem jeszcze raz na podpięcie Vaga i mechanik vagiem wszedł w adaptacje i zmienił tak, że mam teraz 5,4mg. Auto osłabło trochę, lecz mi to nie przeszkadza ale zobaczę ile będzie palić.
Mam MFA. A to, że wzrosło mi spalanie zczaiłem z tego, że MFA pokazuje większe spalanie o litr jak wyżej pisałem oraz to, że na pełnym baku przejechałem (jadąc rozsądnie) tylko 720km i prawie rezerwa się zapaliła.Adamm pisze:jarekzgora, 4,4 mg na rozgarzanym silniku (min 80st)
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
to ze MFA pokazuje wieksze spalanie nie oznacza ze fizycznie auto pali wiecej
lepiej zmienic dawke nastawnikiem niz vagiem
jak zmienil na 5,4 mg to teraz bedzie Ci przeklamywac w druga strone
lepiej zmienic dawke nastawnikiem niz vagiem
jak zmienil na 5,4 mg to teraz bedzie Ci przeklamywac w druga strone
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
...Więc pozostaje pojeździć i zobaczyć? Rozumiem, że jak dalej będzie za dużo palił to trzeba będzie zmniejszyć wartość dawki vagiem a zwiększyć wartość nastawnikiem? I jak pisałeś dawka 4,4 mg to fabryczna wartość?
Dawki za każdym razem były ustawiane u mnie na rozgrzanym silniku powyżej 85st i z wyłączonymi odbiornikami.
Dawki za każdym razem były ustawiane u mnie na rozgrzanym silniku powyżej 85st i z wyłączonymi odbiornikami.
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
lepiej ustawiac nastawnikiem niz vagiem takie moje zdanie
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przed chwilą podpiąłem vaga. Wszedłem w adaptację i było tam 32768 a dawka była 3,8-4,0 mg.
Czyli to, co wczoraj gość podniósł mi vagiem się nie zapisało. Sam przed chwilą próbowałem zmieniać w adaptacji i wpisałem 32500 co odpowiadało to dawce 5,6 mg ale nie idzie tego mu zapisać bo po zgaszeniu i odpaleniu silnika dawka wynosiła 3,8 mg a w adaptacji znów 32768.
Muszę podjechać to mechanika i pokombinować z nastawnikiem bo nie mam tego klucza do nastawnika; tylko piszecie że dawka ma być 4,4 mg - czy może podnieść wartość jeszcze więcej?
Czyli to, co wczoraj gość podniósł mi vagiem się nie zapisało. Sam przed chwilą próbowałem zmieniać w adaptacji i wpisałem 32500 co odpowiadało to dawce 5,6 mg ale nie idzie tego mu zapisać bo po zgaszeniu i odpaleniu silnika dawka wynosiła 3,8 mg a w adaptacji znów 32768.
Muszę podjechać to mechanika i pokombinować z nastawnikiem bo nie mam tego klucza do nastawnika; tylko piszecie że dawka ma być 4,4 mg - czy może podnieść wartość jeszcze więcej?
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
jak masz taka dawke to zostaw . po co kombinowac skoro jest ok ?
myslisz ze jak z 3.8 zrobisz 4.4 to auto bedzie Ci mniej palić ? raczej watpie by były to odczuwalne roznice.
myslisz ze jak z 3.8 zrobisz 4.4 to auto bedzie Ci mniej palić ? raczej watpie by były to odczuwalne roznice.
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Właśnie nie jest OK, bo jak marudziłem wcześniej,teraz pali mi za dużo bo wychodzi z 6,5l w trasie przy spokojnej jeździe a żadnych błędów nie ma a czujnik temp OK, termostat OK, przepływka OK ale miałem wymieniane 2 uszczelki na pompie bez jej ściągania i dlatego tak się czepiam tej pompy.wronek1 pisze:jak masz taka dawke to zostaw . po co kombinowac skoro jest ok ?
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
rozumiem Twoj problem , ale wydaje mi sie ze jak przestawisz tak nieznacznie dawke to nie uzyskasz tym mniejszego spalania .
co innego gdybys mial teraz jakas srogą dawke typu 2.2 mg a chcial zmienic np na 4.4 mg .
co innego gdybys mial teraz jakas srogą dawke typu 2.2 mg a chcial zmienic np na 4.4 mg .
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
jarekzgora, wroc ustawieniami na fabryke a na nastawniku ustaw 4,4 i nie sugeruj sie az tak mfa
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Byłem właśnie u mechanika i to samo mi powiedział co piszecie Wronek1 i Adamm i nic nie kombinował i powiedział by zatankować go do pełna, przejechać 100km i dotankować i wtedy zobaczymy.
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
potem:
Vectra B 1.6 16V,
Golf MK4 1.9 ALH
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
a ja zaproponuje ci takie rozwiązanie;
- jeżeli zapali ci się dystrybutor (czyli rezerwa) i usłyszysz dźwięk rezerwy zgaś autko, wlej 5 litrów ON (wcześniej zatankowaną bańkę np. po płynie do spryskiwaczy), wlej ją - tutaj pomocny byłby lejek skasuj licznik od kilometrów a że robisz dłuższe odcinki wyjdzie ci poprawny wynik w trasie do momentu zeświecnia się ponownie kontrolki.
ps. ja tak robiłem ponieważ mfa mi zaniżał
uważam to za lepszy sposób niż tankowanie do pełna ponieważ pistolet nie zawsze odbije na tym samym poziomie a skrajną głupotą jest tankowanie żeby zobaczyć lustro i później swoją minę jak 3 litry wyleje się pod autem odpowietrzeniem
- jeżeli zapali ci się dystrybutor (czyli rezerwa) i usłyszysz dźwięk rezerwy zgaś autko, wlej 5 litrów ON (wcześniej zatankowaną bańkę np. po płynie do spryskiwaczy), wlej ją - tutaj pomocny byłby lejek skasuj licznik od kilometrów a że robisz dłuższe odcinki wyjdzie ci poprawny wynik w trasie do momentu zeświecnia się ponownie kontrolki.
ps. ja tak robiłem ponieważ mfa mi zaniżał
uważam to za lepszy sposób niż tankowanie do pełna ponieważ pistolet nie zawsze odbije na tym samym poziomie a skrajną głupotą jest tankowanie żeby zobaczyć lustro i później swoją minę jak 3 litry wyleje się pod autem odpowietrzeniem
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
ciacho840, zawsze lalem pod korek + odpowietrznik i nigdy mi sie nic nie wylalo pod auto wiec proponowalbym Ci sprawdzic uklad zbiornika ;p