Witam, mam problem z golfem 1.8 RP. Jest w nim gaźnik sterowany elektronicznie przez komputer przy podszybiu auta. Silnik jak jest zimny to ma ok 1,3 tyś ale przeważnie jak się rozgrzeje wchodzi na wysokie obroty ok 3,5 tyś. Jak otworzę maskę i cofnę bolec z silniczka krokowego to obroty spadają do 1,1 tyś. Ale znowu trochę pochodzi i wchodzi na 2,5-3,5 tyś. Nie wiem dlaczego napięcie idące w pinach do silniczka krokowego wynosi 12,1 V a powinno być chyba 4-5 V. Sonda Lambda też jest padnięta bo na mierniku ma cały czas 0,48 V. Jak odłączę sondę Lambda to auto zachowuje się tak samo. Golf strasznie dużo pali ok 15 litrów.
Nie wiem czy winą jest padnięty komputer, czujnik położenia przepustnicy, krokowiec a może coś innego.
Golf 1.8 RP - Silnik samoczynnie wchodzi na wysokie obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 1.8 RP - Silnik samoczynnie wchodzi na wysokie obroty
Miałem ten sam problem... U mnie przyczyną takich wysokich obrotów był brak masy przy gaźniku!!!
Jeżeli odłączyłem aku na parę minut i podłączyłem dało się przejechać normalnie jakieś 8-10km potem golfik znowu zaczynał "wyć". Przy kolejnym odpaleniu bez wcześniejszego odpinania aku od razu wchodził na wysokie obroty... Przy okazji czyściłem i (jeżeli była taka potrzeba) wymieniałem przewody podciśnieniowe. Po złożeniu wszystkiego do kupy problem zniknął od razu
Jeżeli odłączyłem aku na parę minut i podłączyłem dało się przejechać normalnie jakieś 8-10km potem golfik znowu zaczynał "wyć". Przy kolejnym odpaleniu bez wcześniejszego odpinania aku od razu wchodził na wysokie obroty... Przy okazji czyściłem i (jeżeli była taka potrzeba) wymieniałem przewody podciśnieniowe. Po złożeniu wszystkiego do kupy problem zniknął od razu