1.9 TDI 1Z złącze silnika 24pin opis/schemat
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jak w temacie:
szukam schematu/opisu złącza 24 pinowego (okrągła kostka łącząca wiązke z silnikiem)
Przeszukałem pozwolę sobie powiedzieć "całe to forum" jak i inne i nic nie znalazłem.
Wszędzie tylko pinout złącza ecu - tutaj jak ktos by miał piniout ecu 100% po polsku również bym nie pogardził (bo po tych tłumaczeniach to śmiesznie wychodzi)
Tak więc prosiłbym o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam
rys. podglądowy:
http://i757.photobucket.com/albums/xx21 ... 010556.jpg
szukam schematu/opisu złącza 24 pinowego (okrągła kostka łącząca wiązke z silnikiem)
Przeszukałem pozwolę sobie powiedzieć "całe to forum" jak i inne i nic nie znalazłem.
Wszędzie tylko pinout złącza ecu - tutaj jak ktos by miał piniout ecu 100% po polsku również bym nie pogardził (bo po tych tłumaczeniach to śmiesznie wychodzi)
Tak więc prosiłbym o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam
rys. podglądowy:
http://i757.photobucket.com/albums/xx21 ... 010556.jpg
Czy to nie viewtopic.php?t=213779 przypadkiem ?
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Nie kolego, to jest złącze ecu 68 pinowe (już rozpracowane w 99%) nie wiem tylko gdzie wpiąć L-Line
mi chodzi o okrągłe złącze 24 pinowe które łączy wiązke z silnikiem (tutaj bardziej chodzi o przewody które idą w licznik typu temp. silnika, smarowanie, ladowanie, itd)
mi chodzi o okrągłe złącze 24 pinowe które łączy wiązke z silnikiem (tutaj bardziej chodzi o przewody które idą w licznik typu temp. silnika, smarowanie, ladowanie, itd)
Dzięki dzięki, ale mam już te schematy.
W autodata jest superaśnie opisane złącze od ecu, ale niestety z tym przy silniku cisza,
i w sumie bardziej uśmiechałbym się o coś w takim stylu:
[FOTO-ZŁĄCZA z ponumerowanymi pinami]
i opis:
1 - czerwono/czarny - wzbudzenie alternatora
2 - żółto/czerwony - wskaźnik temperatury
3 - żółty - olej
4 - niebiezki - ładowanie
ITD....
W autodata jest superaśnie opisane złącze od ecu, ale niestety z tym przy silniku cisza,
i w sumie bardziej uśmiechałbym się o coś w takim stylu:
[FOTO-ZŁĄCZA z ponumerowanymi pinami]
i opis:
1 - czerwono/czarny - wzbudzenie alternatora
2 - żółto/czerwony - wskaźnik temperatury
3 - żółty - olej
4 - niebiezki - ładowanie
ITD....
zapomnij bo nie ma czegoś takiegokaski11 pisze:i w sumie bardziej uśmiechałbym się o coś w takim stylu
Chcesz to możesz dostać schemat instalacji elektrycznej tego silnika (tam ą kostkę masz opisaną jako Txx/x) masz tam kolory i grubość przewodów i oczywiście jak sobie rozgryziesz to znajdziesz też skad i dokąd idzie. Możesz też dostać rysunek owej kostki z rozpiską jak ułozona jest w niej numeracja
Większość schematów jest dla rozgarniętych elektryków samochodowych, czy serwisantów, którzy potrafią odczytać ze schematu przebieg danej linii - czyli np z czujnika położenia wału z kostki Tx/x kablem koloru jakiś tam o średnicy 0,35mm do wtyczki np T35/3 a stamtąd np innym kolorem do wtyczki sterownika silnika pin xx.
Majac schemat i kartkę papieru jesteś w stanie taka rozpiskę dla siebie zrobić, ja np nie robię tylko na wydrukowanym schemacie zaznaczam sprawdzone linie
AA nie odbieraj czasem tego jako przytyku - po prostu kiedyś bardzo dawno temu drążyłem temat u serwisantów i dlatego robię tak jak inni - wiadomo, że jak coś wielokrotnie robisz to potem zapamiętujesz np że wtyczka licznika mk4 kolor zielony pin 26 to powrót z czujnika temp zewnętrznej kolor brązowo/żółty lub z climatronica ale wtedy inny kolor
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Re: 1.9 TDI 1Z złącze silnika 24pin opis/schemat
hehe, kurde śmiesznie że nie ma (pinout ecu jest a złącza silnikowego nie...)
jak robiłem swap w e30 z m40 na m50b25 a potem na m60b44 to był właśnie łopatologiczny opis każdej najmniejszej kostki jak dla przedszkolaka - myślałem że tutaj też będzie
schematy (w miarę czytam)
w koncu udało mi się ten silnik odpalic,. ogarnąć cały kawałekwiązki idący od ecu, od złącza silnikowego znalazłem temp. silnika, cisnienie oleju, masa z kompa na czujniki, ładowanie wzbudzenie rozrusznika, obrotomierz i chyba cos tam jeszcze,
tyle ze zostały mi 4 przewody których nie potrafię podłączyć (wszystko co potrzebne już mam), a jestem taki że chciałbym wiedizec od czego one są
jak robiłem swap w e30 z m40 na m50b25 a potem na m60b44 to był właśnie łopatologiczny opis każdej najmniejszej kostki jak dla przedszkolaka - myślałem że tutaj też będzie
schematy (w miarę czytam)
w koncu udało mi się ten silnik odpalic,. ogarnąć cały kawałekwiązki idący od ecu, od złącza silnikowego znalazłem temp. silnika, cisnienie oleju, masa z kompa na czujniki, ładowanie wzbudzenie rozrusznika, obrotomierz i chyba cos tam jeszcze,
tyle ze zostały mi 4 przewody których nie potrafię podłączyć (wszystko co potrzebne już mam), a jestem taki że chciałbym wiedizec od czego one są

kolory przewodów i nr pinów daj
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć

viewtopic.php?f=81&t=555455" onclick="window.open(this.href);return false;
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Re: 1.9 TDI 1Z złącze silnika 24pin opis/schemat
No to tak:
pin 1 - niebieski z czarnym paskiem - nie wiem od czego
pin 2 - żółty - od lampki oleju (tak mi się wydaje)
pin 3 - żółty z czerwonym paskiem - od wskaźnika temp. silnika
pin 4 - brązowy z białym paskiem - to jest chyba masa na czujniki bezpośrednio z ECU, podłączyć do pin 33 (ale nie jestem pewien)
gruby czerwony - od grzania świec żarowych
pin 17 - zielony z czarnym paskiem - nie wiem od czego
(obok pinu 1 i 5) - biały z niebieskim paskiem - nie wiem od czego
to tyle co udało mi się odczytać ze schematów na necie, choć nie wiem czy jest to poprawne w 100% (jeśli ktoś coś wie to prosiłbym o pomoc, ew. korektę)
tutaj foto przewodu obok pinów 1 i 5
https://lh5.googleusercontent.com/-nQa4 ... 182151.jpg
pin 1 - niebieski z czarnym paskiem - nie wiem od czego
pin 2 - żółty - od lampki oleju (tak mi się wydaje)
pin 3 - żółty z czerwonym paskiem - od wskaźnika temp. silnika
pin 4 - brązowy z białym paskiem - to jest chyba masa na czujniki bezpośrednio z ECU, podłączyć do pin 33 (ale nie jestem pewien)
gruby czerwony - od grzania świec żarowych
pin 17 - zielony z czarnym paskiem - nie wiem od czego
(obok pinu 1 i 5) - biały z niebieskim paskiem - nie wiem od czego
to tyle co udało mi się odczytać ze schematów na necie, choć nie wiem czy jest to poprawne w 100% (jeśli ktoś coś wie to prosiłbym o pomoc, ew. korektę)
tutaj foto przewodu obok pinów 1 i 5
https://lh5.googleusercontent.com/-nQa4 ... 182151.jpg
większego lenia nie widziałem
pin 1 - niebieski z czarnym paskiem 0,5mm idzie od czujnika oleju (F22 - 0,3 bar) do wtyczki w skrzynce przekaźników G2/22
pin 2 - żółty - od lampki oleju (tak mi się wydaje) - z czujnika oleju do G2/10
pin 5 -
pin 6 -
pin 7
pin 8 - czerwony od świec żarowych do bezpiecznika S39
pin 9 - czarny od G22 (czujnik halla na skrzyni biegów czyli impulsator) pin 1 do G1/10 (jest po drodze splotka wielu przewodów tego koloru)
pin 10 - biało/niebieski od G22 (czujnik halla na skrzyni biegów czyli impulsator) pin 2 do G1/11
pin 11 - brązowy od G22 (czujnik halla na skrzyni biegów czyli impulsator) pin 3 do G1/6
pin 12 - biało/czarny od zaworu N109 do wtyczki sterownika silnika pin 53
pin 13 - brązowo/czarny od wtyczki T3/3 zaworu N108 do sterownika silnika pin 51
pin 14 - czarny od podgrzewacza płynu Q7 do przekaźnika J325 pin RV
pin 15 - czarny od podgrzewacza płynu Q7 do przekaźnika J325 pin RV
pin 16 - czerwony od świec żarowych do bezpiecznika S39
pin 17 - zielono/czarny od czujnika G8 temperatury oleju do G2/1
pin 18 - czarny od podgrzewacza płynu Q7 do przekaźnika J325 pin GK
pin 19 - czarno/żółty od wtyczki T3/2 zaworu N108 do splotu i stamtąd do G1/10 (kolor czarny)
pin 20 - brązowo/zielony od czujnika płynu G27 pin 3 do sterownika silnika pin 14
pin 21 - brązowo/biały od czujnika płynu G27 pin 1 do splotu punktu masowego dla silnika
pin 22
pin 23
pin 24

pin 1 - niebieski z czarnym paskiem 0,5mm idzie od czujnika oleju (F22 - 0,3 bar) do wtyczki w skrzynce przekaźników G2/22
pin 2 - żółty - od lampki oleju (tak mi się wydaje) - z czujnika oleju do G2/10
od czujnika temp silnika G2 pin 4 do G2/3kaski11 pisze:pin 3 - żółty z czerwonym paskiem - od wskaźnika temp. silnika
brązowo/biały to punkt masowy dla czujników idzie do G1/5 a tam zmostkowany na U2/13 (dla licznika pin 5)i V2 (dla multifunkcji)kaski11 pisze:pin 4 - brązowy z białym paskiem - to jest chyba masa na czujniki bezpośrednio z ECU, podłączyć do pin 33 (ale nie jestem pewien)
pin 5 -
pin 6 -
pin 7
pin 8 - czerwony od świec żarowych do bezpiecznika S39
pin 9 - czarny od G22 (czujnik halla na skrzyni biegów czyli impulsator) pin 1 do G1/10 (jest po drodze splotka wielu przewodów tego koloru)
pin 10 - biało/niebieski od G22 (czujnik halla na skrzyni biegów czyli impulsator) pin 2 do G1/11
pin 11 - brązowy od G22 (czujnik halla na skrzyni biegów czyli impulsator) pin 3 do G1/6
pin 12 - biało/czarny od zaworu N109 do wtyczki sterownika silnika pin 53
pin 13 - brązowo/czarny od wtyczki T3/3 zaworu N108 do sterownika silnika pin 51
pin 14 - czarny od podgrzewacza płynu Q7 do przekaźnika J325 pin RV
pin 15 - czarny od podgrzewacza płynu Q7 do przekaźnika J325 pin RV
pin 16 - czerwony od świec żarowych do bezpiecznika S39
pin 17 - zielono/czarny od czujnika G8 temperatury oleju do G2/1
pin 18 - czarny od podgrzewacza płynu Q7 do przekaźnika J325 pin GK
pin 19 - czarno/żółty od wtyczki T3/2 zaworu N108 do splotu i stamtąd do G1/10 (kolor czarny)
pin 20 - brązowo/zielony od czujnika płynu G27 pin 3 do sterownika silnika pin 14
pin 21 - brązowo/biały od czujnika płynu G27 pin 1 do splotu punktu masowego dla silnika
pin 22
pin 23
pin 24