Wymiana wiazki kabli licznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić wiązkę kabli licznika? Czy wiązka taka z 2 stron jest zakończona wtyczkami czy trzeba kable sztukować? W ogóle mozliwa jest taka wymiana czy raczej gra nie warta świeczki ?
Czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić wiązkę kabli licznika? Czy wiązka taka z 2 stron jest zakończona wtyczkami czy trzeba kable sztukować? W ogóle mozliwa jest taka wymiana czy raczej gra nie warta świeczki ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
w jakim celu?
Od strony licznika masz wtyczkę...a z drugiej strony kable rozchodzą się w różnych kierunkach
Od strony licznika masz wtyczkę...a z drugiej strony kable rozchodzą się w różnych kierunkach
Nie mogę dojść dlaczego świeci mi się kontrolka od ESP kiedy nie mam esp w samochodzie na dodatek nie świeci mi się w ogóle kontrolka od świec zarowych. Rozebralem kostkę od licznika i w pinie 13 nie mam żadnego kabla a w długo pinout który mam powinien tam być kabel omktóry jest odpowiedzialny za kontrolke świec zarowych.
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2015 12:48 przez yankovic, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Kontakt:
i myślisz że wymiana wiązki coś tu pomoże ? Nie sądzę...
Nie zmieniałeś licznika ?
Rocznik auta, silnik, nr licznika podaj...
pamiętaj też że tylko w pierwszych rocznikach był ten kabelek...pi razy drzwi od maja 99 informacja szła po CAN
Nie zmieniałeś licznika ?
Rocznik auta, silnik, nr licznika podaj...
pamiętaj że wtyczki są dwie...wypadałoby napisać którą rozebrałeś - pewnie niebieskąyankovic pisze:Rozebralem kostkę od licznika i w pinie 13 nie mam żadnego kabla a w długo pinout który mam powinien tam być kabel odpowiedzialny który jest odpowiedzialny za kontrolke świec zarowych.
pamiętaj też że tylko w pierwszych rocznikach był ten kabelek...pi razy drzwi od maja 99 informacja szła po CAN
Rocznik 99, 1,9 tdi 90 km, licznik wymieniałem właśnie ze względu na te kontrolki ale nic to nie dało. Numer licznika1J0919 860B MMO. Rozebralem niebieska wtyczkę
- Qto
- _
- Kontakt:
czyli właśnie przejściowy rocznik...to podaj jeszcze ósmy od końca znak z VINU, nr sterownika silnika i sprawdź czy w zielonej wtyczce licznika, piny 19 i 20 są kabelki pomarańczowo...yankovic pisze:Rocznik 99
Możliwe że powinieneś mieć licznik 920 a nie 919
Przepraszam w pracy byłem jak to pisałem i zrobiłem błąd rocznik jest 1998 wiec licznik powinien byc 919
- Qto
- _
- Kontakt:
w takim razie, wg schematu, powinien być kabelek niebiesko/zielony w pinie 13 niebieskiej wtyczki...dlaczego nie ma - może ktoś inny coś wymyśli
Ja bym sprawdził czy kabelek tego samego koloru jest w pinie 8 zielonej wtyczki na podszybiu...dalej powinien iść do sterownika silnika, pin 41
Ja bym sprawdził czy kabelek tego samego koloru jest w pinie 8 zielonej wtyczki na podszybiu...dalej powinien iść do sterownika silnika, pin 41
Jak tylko będę miał chwile to sprawdzę i dam znać. Dziękuję za informacje.
P.s Mógłbyś mi podesłać ten schemat ?
P.s Mógłbyś mi podesłać ten schemat ?
po 1 to w latach 1998/9 ABS połączony jest z licznikiem tak:
T25/16 do T32/19 (niebieska wtyczka licznika pin 19)
T25/15 do T32a/14 (jak jest ESP/ASR) (zielona wtyczka licznika pin 14)
T25/16 do T32/19 (niebieska wtyczka licznika pin 19)
T25/15 do T32a/14 (jak jest ESP/ASR) (zielona wtyczka licznika pin 14)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
#Qto w zielonej kostce w pinie 19 i 20 mam kabelki pomarańczowo-czarny i pomarańczowo-brązowy.
numer sterownika silnika to ten w bloku engine ?
Jeśli tak to jest to 038 906 012 K
Ósmy od końca znak winu to X
numer sterownika silnika to ten w bloku engine ?
Jeśli tak to jest to 038 906 012 K
Ósmy od końca znak winu to X
- Qto
- _
- Kontakt:
schemat wysłany...
co mi teraz przychodzi do głowy...różnice pomiędzy licznikami 919 i 920 powiedzmy są oczywiste, ale na początku produkcji były liczniki xxx 919 xx0 a od roku modelowego 99 do wejścia licznika 920 wychodziły szafy z numerami xxx 919 xx1 - nie wiem czym się różnią, ale być może właśnie komunikacją.
Wiesz jaki licznik był u Ciebie wcześniej i czy na pewno był tam od wyjazdu auta z fabryki ?
co mi teraz przychodzi do głowy...różnice pomiędzy licznikami 919 i 920 powiedzmy są oczywiste, ale na początku produkcji były liczniki xxx 919 xx0 a od roku modelowego 99 do wejścia licznika 920 wychodziły szafy z numerami xxx 919 xx1 - nie wiem czym się różnią, ale być może właśnie komunikacją.
Wiesz jaki licznik był u Ciebie wcześniej i czy na pewno był tam od wyjazdu auta z fabryki ?