Brak ogrzewania,gotujacy się płyn i zamarzanie reduktora LPG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam następujący problem w moim golfie IV 1.6 SR silnik akl. Ostatnio w trakcie jazdy rozwalilo mi malutki trójnik na wezykach układu chłodzenia, konkretnie chodzi o mały wezyk idący od dużego trojnika przy górnym wez od chłodnicy. Przy jego wymianie okazało się, że pekniety jest też drugi taki sam trójnik, idący do kolejnych wezykow, w tym jednego, który idzie do zbiorniczka wyrównawczego (przypominam, że chodzi mi o małe wezyki). Wymieniłem wiec oba trojniki, Zalałem układ chwilowo mieszanka wody i płynu chłodniczego i zabrałem się za odpowietrzanie układu. Wiec ogrzewanie na full i czekam. Po kilku minutach wiadomo, auto osiągnęło 90 stopni, ale ogrzewanie nie Działa, tzn dmucha zimnym, a do tego zaczęło mi gotować płyn, a auto nie przełącza się na gaz (instalacja BRC just, sekwencja). Okazało się, że reduktor w ogóle się nie grzeje, mimo że węże do niego idące były ciepłe. Co jednak jest przyczyną braku ogrzewania i gotowania płynu? Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
Dawniej było ok, zalaczal się, aczkolwiek nie zawsze , wczoraj przy 90 stopniach się nie zalaczal.
Brak obiegu cieczy. Oznaki wskazują na uszkodzoną pompę wody.
Ewentualnie termostat jeśli chłodnica zimna
Re: Brak ogrzewania,gotujacy się płyn i zamarzanie reduktora
Termostat był niedawno wymieniany, chłodnica była ciepła, więc to raczej odpada. A czy przez uszkodzoną pompę wody zamarza reduktor? Jaki może być przybliżony koszt wymiany/naprawy pompy? Biorę pod uwagę również włożenie używanej pompy.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wężyki/trójniki popękały...może ciśnienie idzie w układ chłodzenia? - uszczelka pod głowicą...