swap hamulców ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
swap hamulców ABS
Mam w planach swap hamulców w swojej golfinie mk2. I tu moje pytanko czy jeśli zastosuję pompę ABS od golfa 3 (chyba też passat i pokrewne) nie będzie żadnych problemów? Mam całą wiązkę elektryczną, pompę, sterownik ABS. Golf z nową instalacją rok 89.
swap hamulców ABS
Wszystko się da tylko pytanie czy warto
Jeśli masz cały komplet to powinieneś dopasować wszystko pamiętaj jednak, że musisz też mieć odpowiednie piasty (z tzw. koronką) i zwrotnice (przód)/czopy (tylna belka) gdzie zamocujesz czujniki ABS.
W Golfie/Passacie/Corrado po roku 95 ABS jest bez korektora siły hamowania - trzeba wtedy prowadzić dwa oddzielne przewody hamulcowe do każdego z kół.
Kwestia mocowania pompy w aucie to oddzielny temat, bo niestety nie wiem jak to wygląda w G-II.
Jeśli masz cały komplet to powinieneś dopasować wszystko pamiętaj jednak, że musisz też mieć odpowiednie piasty (z tzw. koronką) i zwrotnice (przód)/czopy (tylna belka) gdzie zamocujesz czujniki ABS.
W Golfie/Passacie/Corrado po roku 95 ABS jest bez korektora siły hamowania - trzeba wtedy prowadzić dwa oddzielne przewody hamulcowe do każdego z kół.
Kwestia mocowania pompy w aucie to oddzielny temat, bo niestety nie wiem jak to wygląda w G-II.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
swap hamulców ABS
Pompa jest cztero- obiegowa więc raczej bez korektora siły hamowania. Pompa wygląda tak:
I w samochodzie mam też cztery przewody(dwa tył i dwa przód) chodziło mi o elektrykę żeby zbytnio nie tworzyć 'patentów'.
Ale dzięki wielkie
I w samochodzie mam też cztery przewody(dwa tył i dwa przód) chodziło mi o elektrykę żeby zbytnio nie tworzyć 'patentów'.
Ale dzięki wielkie
swap hamulców ABS
Ta pompa nie ma wbudowanego EBD (czyli elektronicznego korektora siły hamowania) - to Teves Mark 04.
Teves Mark 20gi ma zintegrowany sterownik i EBD (i moim zdaniem jest to najlepsza opcja do swap'a, czujniki dostępne w zamiennikach itp.) i wygląda tak:
Co do samej elektryki nie ma tam żadnej większej filozofii - musisz mieć oryginalną wiązkę (duże wtyczki i przewody ekranowane do czujników i koniecznie oryginalną lampkę), a samo podpięcie to jedynie zasilanie. Jeśli będziesz miał wybrany konkretny model wrzucę Ci schemat abyś miał możliwość zapoznania się.
Na początek to co daje VW w tzw. zeszytach szkoleniowych, na końcu są schematy elektryczne:
Teves Mk4 i pochodne - http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_117.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Teves 20Gi - http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_171.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Teves Mark 20gi ma zintegrowany sterownik i EBD (i moim zdaniem jest to najlepsza opcja do swap'a, czujniki dostępne w zamiennikach itp.) i wygląda tak:
Co do samej elektryki nie ma tam żadnej większej filozofii - musisz mieć oryginalną wiązkę (duże wtyczki i przewody ekranowane do czujników i koniecznie oryginalną lampkę), a samo podpięcie to jedynie zasilanie. Jeśli będziesz miał wybrany konkretny model wrzucę Ci schemat abyś miał możliwość zapoznania się.
Na początek to co daje VW w tzw. zeszytach szkoleniowych, na końcu są schematy elektryczne:
Teves Mk4 i pochodne - http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_117.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Teves 20Gi - http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_171.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
________________________________________________________________________________
swap hamulców ABS
Przydały by mi się te schematy, bo kopie, kopie i nie widzę w necie. Pompa ATE Teves Mark04. Też gdzie kable do diagnostyki wpiąć w skrzynce. A i do tego marka IV nie trzeba korektora
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
swap hamulców ABS
Z korektorem tez musisz prowadzic dwa przewody;).radekrp90 pisze:trzeba wtedy prowadzić dwa oddzielne przewody hamulcowe do każdego z kół.
W mk3 nad kierownica masz koszyczek i tam sie wpina przewody od diagnostyki.wojtekp pisze:Też gdzie kable do diagnostyki wpiąć w skrzynce.
swap hamulców ABS
Myślałem, że Golf MK2 i MK3 na Teves Mk4 miał jeden przewód na tył (jeden "kanał" sterowania), bo tak to wygląda na schematach - mój błąd Tak czy inaczej przewody mają inną długość.
Re: swap hamulców ABS
Czy bez tego koszyczka bezpośrednio podepnę sterownik(komputer sterujący abs), żeby cokolwiek zdiagnozować przez gniazdo OBDII albo OBD z dwoma gniazdami? Może jakieś schematy albo nakierowanie na podobne posty. Bo tak jak napisałem wcześniej nie mogę się dokopać. No bo u mnie jako tako niema w Golfie II diagnozyMavrick pisze:W mk3 nad kierownica masz koszyczek i tam sie wpina przewody od diagnostyki.wojtekp pisze:Też gdzie kable do diagnostyki wpiąć w skrzynce.
swap hamulców ABS
Najwygodniej byłoby sobie wyprowadzić normalne OBD II. Kupić wtyczkę (np.: z Golfa III) i podpiąć pod nią piny diagnostyczne sterownika ABS. Więcej przecież elementów podlegających diagnozie nie masz, a przy ewentualnym podpinaniu interface'a nie będziesz się zastanawiał gdzie co podpiąć.
Do OBD idzie zasilanie stałe 12V, masa, i linie sygnałowe (w Twoim przypadku chyba tylko jedna i będzie to K-linea ale to piszę z głowy). Opis pinów do znalezienia - wystarczy wpisać "OBD pinout".
Do OBD idzie zasilanie stałe 12V, masa, i linie sygnałowe (w Twoim przypadku chyba tylko jedna i będzie to K-linea ale to piszę z głowy). Opis pinów do znalezienia - wystarczy wpisać "OBD pinout".