Zamiast centralki MERA BŁONIE BME-01 chcę zainstalować STIG

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Dead0k
Nowicjusz
Nowicjusz

Zamiast centralki MERA BŁONIE BME-01 chcę zainstalować STIG

Post autor: Dead0k » śr maja 24, 2017 09:52

Dzień dobry.
Jestem z Katowic. Posiadam Golf IV (bez modułu komfortu).
Poprzedni właściciel kiedyś zamontował w aucie zamek centralny MERA BŁONIE BME-01 za pomocą siłowników w drzwiach.
Każdy siłownik ma 5 kabli kolorowych wychodzących od siłownika i idących do kostki (rozmieszczonej w kolanach kierowcy) (pierwsze foto). Niestety instrukcji do tego nie ma.
Z tego co znalazłem na innym forum:
fioletowy i brązowy to switch sterujący łączony naprzemiennie z czarnym przewodem, czyli masą,
a czerwony i niebieski to przewody wykonawcze silniczka siłownika.

Teraz to wszystko się zdupczyło (auto stało bez akumulatora przez miesiąc, pilot rownież chaotycznie działał) i ten sterownik w końcu nie działa. Ja go wypięłem. Wszystkie drzwi otwierają i zamykają się z klucza jednocześnie.

We własnośni również posiadam Sterownik Bloker 64 firmy STIG. Do niego jest instrukcja, ale niestety ona zawiera połączenie do silowników z 2 kablami.

Metodą prób udaję się zamknąć drzwi z nowego Pilota Stig (przy połączonych kablach fioletowy z MERA + biały od centralki STIG).
Otwieranie już niestety nie działa (chyba za otwieranie odpowiada kabel brązowy z MERA)
Mogę dołączyć schematy z książeczki do centralki STIG, ale myślę, że ona jest standardowa jak każda inna taka centralka.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc, podpowiedzieć coś w tym temacie? :)

Elektryk ze mnie jest słaby. Siedziałem z kolegą w garażu z multimetrem i instrukcją przez cały weekend i doszedłem do tego co opisałem. W skrajnym przypadku pójdę do elektryka samochodowego w serwisie za miesiąć... :rozpacz:

Pozdrowienia.
Andrzej

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”