Ile benzyny się mieści w zbiorniku?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile benzyny się mieści w zbiorniku?
Ostatnio tankowałem Pb95 v-power na stacji Shell i na fakturze mam 52,92 l. Czyli weszły 53 litry benzyny do zbiornika o pojemności 50 l zgodnie ze specyfikacją. Samochodem dojechałem do stacji o własnych siłach - nie pchałem.
Ktoś ta więcej?
Ktoś ta więcej?
Re: Ile benzyny się mieści w zbiorniku?
Każdy zbiornik ma tzw odpowietrzenie i nieraz uda tam się nalać. Nie zawsze jest to wskazane bo można uszkodzić etap z filtrem węglowym. Nie wiem czy to akurat jest nadal stosowane....
Nominalna pojemność zbiornika jest liczona baz rury idącej do wlewu. Lejąc po korek wejdzie więcej niż podaje producent.
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
do drugiego odstrzału pistoletu raz wlalem 54.5, ale to już była głęęęęboka rezerwa, na szafie 0km paliło się od dobrych kilkunastu km jechałem do Wrocławia S8, wtedy jeszcze nie było MOPów tak często jak teraz. Oczami wyobraźni już widziałem siebie jak pcham awaryjnym
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
-
- Nowicjusz
- Auto: Golf HB MK7 TSI DSG
Mi weszło 43l ale rezerwa sie jeszcze nie paliła, a pytanie z innej beczki kiedy rusza sie wam wskazówka od paliwa, bo ja zatankowałem na do pełna zrobiłem 170km a wskazówka ani drgnie cały czas na full, srednie spalanie mam na poziomie 5l
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
U mnie jest podobnie, ten wskaźnik jest o potłuc. Po wielu wielu tankowniach i analizach doszedłem do wniosku, że jak wskazówka jest w połowie to w zbiorniku zostało nie połowa a 1/3 paliwa.wojtek2626 pisze: ↑śr lut 14, 2024 08:03bo ja zatankowałem na do pełna zrobiłem 170km a wskazówka ani drgnie cały czas na full, srednie spalanie mam na poziomie 5l
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
Jak wlejesz po korek, to masz kilka litrów paliwa w rurze co idzie do wlewu. Zanim tego nie spalisz, to wskazówka nie będzie pokazywała zużycia.wojtek2626 pisze: ↑śr lut 14, 2024 08:03Mi weszło 43l ale rezerwa sie jeszcze nie paliła, a pytanie z innej beczki kiedy rusza sie wam wskazówka od paliwa, bo ja zatankowałem na do pełna zrobiłem 170km a wskazówka ani drgnie cały czas na full, srednie spalanie mam na poziomie 5l