Cześć,
vw golf 6 1,4 TSI z 2009 roku
Samochód ma przejechane ok 150tys km.
czasem mam problem, że nie mogę wcisnąć hamulca jak chcę zahamować, najczęściej jest to jak samochód jest po nocy, zapalam wyjeżdżam, hamuję i nie mogę wcisnąć pedału hamulca, jak go przebiję (wcisnę na siłę) to potem działa już normalnie.
Ale ostatnio miałem 2 przypadki, że jadę autostradą na tempomacie i chcę zahamować, a pedał jest twardy i znowu musiałem na siłę go wciskać.
Jest to dość denerwujące.
Próbowałem wymieniać wężyk z zaworkiem do serwa, ale to nic nie dało.
Inne podejrzenia to vacum (pompa wspomagania) lub servo.
Może ktoś miał taki przypadek i pomoże mi w jego wyeliminowaniu
Z góry dzięki
Rafal
[mk6] Problem z wciśnięciem pedału hamulca
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk6] Re: Problem z wciśnięciem pedału hamulca
Cóż ci poradzić jak ty jyz zaczynasz wymieniać ale pomierzyć podciśnienie to już nie chcesz. Jak wolisz wymieniać to wymień wszystko jak leci.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
cześć,
dzięki za odpowiedź
nikt nie mówi, że chcę wymieniać, pytałem 2 mechaników i trudno powiedzieć co to jest i to oni mi mówili o tych rzeczach
a jesteś mi w stanie wytłumaczyć jak i co pomierzyć?
nie wiem może komputer coś by pomógł? - to mógłbym sprawdzić jakbyś powiedział co
Pozdrawiam
Rafal
dzięki za odpowiedź
nikt nie mówi, że chcę wymieniać, pytałem 2 mechaników i trudno powiedzieć co to jest i to oni mi mówili o tych rzeczach
a jesteś mi w stanie wytłumaczyć jak i co pomierzyć?
nie wiem może komputer coś by pomógł? - to mógłbym sprawdzić jakbyś powiedział co
Pozdrawiam
Rafal
. No podciśnienie się mierzy vaquometrem. Jak nie będzie podciśnienia to jak chcesz mieć wspomaganie hamulca.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Pomijając przyczynę usterki, jazda z niesprawnym układem hamulcowym jest totalnym brakiem wyobraźni, co gdybyś musiał awaryjnie wyhamować np. przed pieszym? Do czasu rozwiązania problemu auto nie powinno wyjeżdżać na drogę.