[MK3] temperatura silnika- ssanie paliwa automatyczne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
[MK3] temperatura silnika- ssanie paliwa automatyczne
Witam
- posiadam Golfika 3 silnik 1,6 AEA Wersja Pink Floyd (trzy drzwiowe nadwozie).
Mam pytanie w związku z grzaniem się silnika i spalaniem paliwa w zimie.
Przy jakiej temperturze silnika wyłącza sie automatyczne ssanie paliwa? Czy to ma jakiś wogóle związek z temperaturą silnika?
Może to jest dziwne pytanie ale nie znam się na tym.
Pozdrawiam
- posiadam Golfika 3 silnik 1,6 AEA Wersja Pink Floyd (trzy drzwiowe nadwozie).
Mam pytanie w związku z grzaniem się silnika i spalaniem paliwa w zimie.
Przy jakiej temperturze silnika wyłącza sie automatyczne ssanie paliwa? Czy to ma jakiś wogóle związek z temperaturą silnika?
Może to jest dziwne pytanie ale nie znam się na tym.
Pozdrawiam
Układ ssania, stosowany w celu ułatwienia pracy zimnego silnika, zwiększa dawkę paliwa. Jest on realizowany poprzez dodatkową dyszę znajdujacą się za przepustnicą lub dodatkową przepustnicę przed gardzielą. System może być włączany i wyłączany ręcznie, włączany przez wciśnięcie pedału gazu do oporu, a wyłączany przez termostat (ssanie półautomatyczne), włączany i wyłączany przez termostat gdy temperatura silnika jest zbyt niska (ssanie automatyczne).
FORD
Fix Or Repair Daily
Fix Or Repair Daily
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
W AEA termostat otwiera się od 84 stopni. Ale to niby automatyczne ssanie, to nic innego jak wzbogacona mieszanka i sterownik silnika decyduje kiedy podać mieszankę niewzbogaconą. Zależy to nie tylko od temp cieczy chłodzącej, jest też mierzona temp powietrza oraz (w AEA chyba nie- temperatury paliwa- tj. jego gęstości).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
mam ten sam silnik i takiego samego golfika jak ty.
powiem tak z doswiadczenia zauwazylem ze ssanie wylancza sieprzy 80 paru stopniach tak jak bylo napisane wyzej 84 bo sczegulowo nie zobacze na wskazniku
ale gdzies w tych granicach.
ja mam troszke gorzej bo po odpaleniu zawsze mam trase 20 km do pracy wiec nie grzeje sie za szybko do tej temperatury ale w miescie szybciutko wskakuje i sie ssanie wylancza.
powiem tak z doswiadczenia zauwazylem ze ssanie wylancza sieprzy 80 paru stopniach tak jak bylo napisane wyzej 84 bo sczegulowo nie zobacze na wskazniku

ja mam troszke gorzej bo po odpaleniu zawsze mam trase 20 km do pracy wiec nie grzeje sie za szybko do tej temperatury ale w miescie szybciutko wskakuje i sie ssanie wylancza.